Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Walter Sparrow, který pracuje pro město jako odchytávač zvěře, žije poklidně s milovanou Agathou a synem Robinem. Vše se změní, když dostane za úkol odchytit zatoulaného psa Neda. Zvíře ho kousne a uteče před ním na hřbitov, ke hrobu jakési Laury. Kvůli tomu Walter dorazí pozdě na schůzku s Agathou, která si krátí čekání v antikvariátu a koupí mu knihu 23 - Román o posedlosti. Walter se do knihy začte a je šokován podobností svého života s příběhem detektiva Rybky, jež se netýká jen minulosti, ale jakoby zrcadlila i současnost. Detektiv je posedlý číslem 23 a také Walter ho najednou nachází všude kolem. Na manželčinu radu zajde za psychiatrem Frenchem stejně jako v příběhu Rybka. Znovu narazí na psa Neda, jenž ho opět dovede k Lauřinu hrobu. Za vraždu byl odsouzen její učitel a milenec profesor Flinch. Walter ho navštíví ve vězení, přesvědčen, že právě on je autorem knihy. On však tvrdí, že Lauru nezabil a knihu nenapsal. Walter se dostává na stopu autora a dokonce odhalí místo, kde je zakopána kostra. Jeho žena mezitím objeví v opuštěném psychiatrickém ústavu krabici s nápisem Sparrow. Děj knihy, realita a Walterovy vzpomínky se děsivě prolínají a vedou ho k šokujícímu odhalení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (726)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Od začátku je to poměrně depresivní trihller, který není postavený na akčních pasážích a nechutných mrtvolách, ale na hutné atmosféře, solidních hercích a úžasném vizuálnu (pasáže z knihy jsou vycentrované, a stylizované do comicsu, takové Sin City, kde převládá bíla, úvodní vzpomínková pasáž je prostě boží...). Konec je pak trošku slabší (doufal jsem v nějakou psycho gradaci, a dostalo se mi "jen" logického rozuzlení, ale obludnost, s jakou to všechno do sebe zapadá mě opět dostala. Nevšiml jsem si žádných logických děr (možná na podruhé), protože veškerou pozornost jesem věnoval úchvatnému Carreyho výkonu. Každopádně...Průserář Schumacher potěšil. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak uz je to tady, Carrey si to zkusil konecne v thrilleru a byl proste perfektni. Jako Walter sice ze zacatku sem tam hodi i nakej ten vtipek a pri jeho povolani lovce psu se mi vybavil Ace Ventura, ale jako Rybka je proste genialni a pekne drsnej. Dost tomu taky pomohl jeho vzhled a kamera, ta je pri vypraveni Rybkovo pribehu prakticky genialni. Jinak co se tyce pribehu, napad slusnej, zpracovani taky, jen uz to bylo misty krapet prehnany a konec je zbytecne prekombinovanej, asi zalezi na tom, jestli na teorii o 23 divak pristoupi, ale me to neprislo nejak blby, takze sem se dobre bavil po celou dobu filmu. ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Vyčítat tomuhle filmu zhovadilosti kolem čísla 23 je stejné, jako vyčítat Rain Manovi, že umí ve vteřině spočítat sirky v krabičce. Film není o čísle 23, ale o vztahu Carreyho postavy k tomuhle číslu. A protože je Walter Sparrow v podstatě cvok, nebudu se vysmívat nápadům chorobného mozku, ale soustředím se na film natočený o něm … Carrey je skvělý, Schumacher to v rámci nepříliš kvalitního scénáře zvládnul, no … a já moc nechápu velmi nízká hodnocení ... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Fernley Phillips .. „Be sure your sin will find you out.“ Tento film nezmění váš pohled na svět ani na tajemství čísel. Scénář v samotinké kostře připomene Stranger Than Fiction. Jsou tam také čísla, tajemná kniha a její obsah paralelně kopírující život jednoho nešťastníka, který se bude radit s vysokoškolským lektorem a hledat autora. A (jen) úvod tak ještě poměrně funguje. Herci i vizuál je slušný, dlouho se balancuje na pomezí temné detektivky a psychologického dramatu s přesahem, ale brzy se pojetí láme a vyústění vše posílá do sraček. Nemůže za to ani tak režisér Joel Schumacher, snad až na fakt, že zvolil tento příšerný scénář, který prostě vypadá jak ukradený nápad zprzněný scénáristickým balastem o čísle a spravedlnosti. 23%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nechala jsem se obloudit tagem "matematika," s níž to má společného asi tolik jako pěstování rákosí na Kamčatce. Schumacher byl kvalitní režisér napínavých thrillerů, uměl budovat napětí, dobře vedl herce, ale s takovou slátaninou, jakou je tento scénář, si nedokázal poradit. Je otázkou, zda by si s takto slaboduchým scénářem poradil vůbec nějaký režisér. A ten závěr ve stylu "ťudliky, šmudliky, všichni še máme štrašně moč rádi a děláme jen ty nejšprávnější věči" postrádal pouze Anny Ondrákovou v hlavní roli. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (22)

  • V několika zemích měl tento film premiéru 23. 3. 2007. (Bauer)
  • Poznávací značka auta Waltera Sparrowa (Jim Carrey) má číslo 906 8TC (9+0+6+8=23. T je v abecedě 20. a C 3. písmeno – 20+3=23). (Okurka89)
  • 11.9.2001: 9+11+2+0+0+1=23 (Siriuss)

Související novinky

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama