Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Clayton je "vyjednavačem" jedné z největších právnických firem v New Yorku. Tento bývalý státní zástupce má na starosti tu nejšpinavější práci ve firmě Kenner, Bach & Ledeen. Ačkoliv se již několikrát spálil a se svojí prací není spokojen, rozvod, špatná obchodní spekulace a narůstající dluh ho pevně drží připoutaného k firmě. Mezitím ve společnosti U/North závisí kariéra advokátky Karen Crowderové na urovnání multimilionového návrhu žaloby, kterou Claytonova firma vede proti nim do zdánlivě úspěšného konce. Když však prvotřídní advokát firmy Kenner Bach, Arthur Edens, sabotuje případ U/North, čelí Clayton největší výzvě své kariéry i svého života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (556)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

WOW! Takýchto inteligentných, brilantne napísaných, precízne zrežírovaných (záverečná polhodina je taká napínavá, že z toho puká obrazovka televízora) a bravúrne zahraných (Tilda je proste skvelá!) právnických thrillerov nie je nikdy dosť. Aj sám Sidney by mohol byť hrdý, keby niečo takéto natočil. P. S.: Komu sa scéna s koňmi zdá ako deus ex machina, ten úplne nepochopil celú jednu rovinu rozprávania (so synovou fantasy hrou, knižkou, ilustráciami v nej, Arthurovou fascináciou príbehom... je v tom trochu mystiky, čo je v tomto inak dosť chladnom filme veľmi zaujímavý, hrejivý prvok). ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Když se dnes řekne "brilantní lékařský thriller", navíc s výraznou příchutí dramatu, měl by se všem zákonitě vybavit George Clooney pod režijním dohledem Tonyho Gilroye. Právě ten si později střihnul zatím poslední (ne)Bourneovo dobrodružství, ve svém omračujícím debutu z roku 2007 ale světu poprvé dokázal, že si své místečko v Hollywoodu více než zaslouží. Je to šokující, je to drsné, syrové a bez příkras (záměrně nepíši pravdivé), a zanechá to ve vás nepříjemný pocit, po nemž si v už nemoci nebudete chtít vzít ani paralen. Dejte tomuhle právníkovi, bojujícímu za lepší farmacii, šanci i vy! ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tony Gilroy .. Slušná stavba, slušná režie, slušný snímek, který v jádru nepřináší něco nového. Děj se odvíjí pomale, je chladný, šedivý, bez výraznějších momentů, jen rozvíjí krutý morální konflikt bezcitné právničiny. Tilda Swinton a především Tom Wilkinson jsou vynikající zato často opěvovaný George Clooney nic extra nepředvádí, spíše se těží z faktu, že zde prostě je přítomen a k tomu každý zná jeho nekompromisní názory a postoje mimo filmové plátno (nebo i na něm - třeba jeho politické Good Night, and Good Luck je mnohem působivější snímek). Právnické téma respektive pohled do ostrého zákulisního jednání bude jistě mnohé nudit a přitakávat závěrečnému I want more!, které bohužel platí i pro tento film. Řemeslně i herecky je Michael Clayton fajn, jen ten po sté omletý příběh i přes snaživou skládankovou práci scénáristy, už nedokáže tak sejmout. ___ Oscar nominace sice vyjadřují Akademickou podporu pro takhle tvarované snímky, ale osobně doufám, že zůstane jen u nich. 70%. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mocná korporace, škodlivá látka, stovky žalob, miliardy lítají vzduchem. Mnohokrát přežvýkané téma, ale co do formy podání a herců to snad ani nešlo lépe. Clooney mi na stará kolena začíná být sympatický za kamerou i před ní, Tom Wilkinson skvěle graduje svůj úvodní monolog a Tilda Swinton si přeříkává před zrcadlem a žádá o "ty jiné možnosti". Atmosféra, gradace děje, studené prostředí a Howardova perfektní hudba se krásně kloubí dohromady. Není to dokonalé, pochybuji, že v někom z tohohle prostředí by se mohlo hnout svědomí, ale film jsem si užil a to tak že hodně. P.S. Obsahuje nejchladnější vraždu filmového plátna. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Podkutý kúsok na adresu manipulatívnych snobov, ktorých intrigánstvo konečne nepôsobí rúžovo či zľahčene, ale presne naopak - tak ako má - chladne. Tony Gilroy neskrýva svoj talent, okrem scenáristickej mazanosti sa odhodlane činí aj v režisérskom kresle a tak trochu, resp. aspoň nachvíľu zatieňuje extra triedu Soderbergha s obdobným prístupom k médiu. Herci ho držia a dopomáhajú tak k nevšednému thrilleru s dvoma prepychovými zábermi (3 kone + finále grande), ktoré patria do plexisklovej vitríny. "Michaela Claytona" by som inak prirovnal ku kvalitným dreveným husliam vybrúseným do tých najmenej prefláknutých a predsa ladných tvarov. A počuli ste ich hrať? Tajomná, trpezlivá, ťaživá...balada. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (13)

  • Natáčelo se i v reálných prostorách nadnárodních právnických firem, z nichž poté filmaři pro účely snímku udělali jednu budovu. Mimo jiné i v prostorách komplexu Dewey Ballantine, ve které sídlí jedna z vůbec nejstarších a nejuznávanějších společností v New Yorku. Tato budova pojme na třista právníků a z její obrovské konferenční místnosti ve 22. patře je výhled do tří světových stran. (DaViD´82)
  • Do některých kin byl snímek poslán pod názvem „State's Attorneys“. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Čtvrtý Bourne v péči Tonyho Gilroye

Čtvrtý Bourne v péči Tonyho Gilroye

08.10.2010

„Nic nového pod sluncem,“ řeknou si ti z vás, kteří vědí, že scenárista Tony Gilroy (foto) spolupracoval na všech třech předchozích filmech o Jasonu Bourneovi a už od června píše čtyřku nazvanou The… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama