foto

Tony Gilroy

  • nar. 11.9.1956 (60 let)
    Manhattan, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

zabodoval hned svým režisérským debutem Michael Clayton, za který byl nominovaný na Oscara za nejlepší režii. Jako vyhlášený scénárista strávil Tony Gilroy sedm let na trilogii o agentu Bourneovi: Bourneova identita, Bourneův mýtus a Bourneovo ultimátum.

Dále napsal scénáře ke třem filmům režiséra Taylora Hackforda: Dolores Claiborneová, Ďáblův advokát (s hvězdami Keanu Reeves, Al Pacino a Charlize Theron) a Zivotní zkouška, s Russellem Crowem a Meg Ryan, kde působil také jako výkonný producent. Podílel se na scénáři k chystanému filmu Na odstřel, s Russellem Crowem v hlavní roli.

Je autorem scénářů k filmům Armagedon, Smrtící léčba, Ledové ostří a televiznímu filmu V dobrém i zlém. Tony Gilroy je synem držitele Pulitzerovy ceny Franka D. Gilroye. Jeho bratr Dan Gilroy je také scénárista, další bratr John Gilroy je střihač, který pracoval i na filmech Michael Clayton a Dvojí hra.

Zdroj: Bontonfilm

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

2012 Bourneův odkaz
2009 Dvojí hra
2007 Michael Clayton

Dokumentární

1992 HBO First Look (TV seriál)

Producentská filmografie

2014 Slídil

Herecká filmografie

2007 Michael Clayton

Dokumentární

1992 HBO First Look (TV seriál)

TV pořady

2008 80. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(73)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace