foto

Tilda Swinton

  • nar. 5.11.1960 (55 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Katherine Matilda Swinton se narodila roku 1960 v Londýně do staré aristokratické rodiny. Odmalička navštěvovala ty nejprestižnější školy. Během studií na univerzitě v Cambridge se začala zajímat o divadlo. Své první angažmá získala v Nuffield Theatre a o rok později v proslulém Royal Shakespeare Company. Následně začala zářit na největších britských scénách (Royal Court, Almeida Theatre a National Theatre in London). Prosadila se jako dvorní herečka experimentátorského režiséra Dereka Jarmana. Po těchto úspěších na prknech co znamenají svět se začala pokoušet o štěstí ve světě filmu.

První velká role přišla v roce 1992, kdy si zahrála hlavní postavu ve filmu ORLANDO. Film o oboupohlavním básníkovi odehrávajícím se během čtyř staletí, byl adaptací románu Virginie Woolfové. Další velkou roli dostala až o pět let později ve filmu VÁLEČNÁ ZÓNA, který režíroval herec Tim Roth. Ve světě se proslavila až díky filmu PLÁŽ Dannyho Boylea. Velmi oceňované byly její výkony ve filmech TEMNÁ VODA, ADAMOVO TAJEMSTVÍ nebo ve ZLOMENÝCH KVĚTINÁCH, kde si zahrála jednu z milenek Billa Murrayeho.

V roce 2005 si zahrála další bezpohlavní bytost. Byl jím archanděl Gabriel ve filmu CONSTANTINE. Jako zlá královna se nám ukázala ve fantazy LETOPISY NARNIE. V dramatu MAN FROM LONDON si jejího manžela zahrál český herec a režisér Miroslav Krobot. Je provdaná za scénáristu Johna Byrnea, se kterým mají dvě děti (dvojčata Xaviera a Honora). Pravidelně navštěvuje festivaly v Cannes, Berlíně a Sundance. Na škole se kamarádila s princeznou Dianou. Dodnes žije v Londýně.

Jan "Reiniš" Bodnár

Herecká filmografie

2017 Okja
Suspiria
War Machine
2016 Ave, Caesar!
Doctor Strange
Phantasmagoria: Visions of Lewis Carroll, The
2015 Oslněni sluncem
Vykolejená
2014 Grandhotel Budapešť
2013 Death for a Unicorn
Ledová archa
Přežijí jen milenci
The Zero Theorem
2012 Až vyjde měsíc
2011 Musíme si promluvit o Kevinovi
2010 Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka
2009 Getting On (TV seriál)
Hranice ovládání
Mé jméno je láska
2008 Julie
Letopisy Narnie: Princ Kaspian
Podivuhodný případ Benjamina Buttona
Po přečtení spalte
2007 Faceless
Michael Clayton
Muž z Londýna
Sleepwalkers
2006 Stephanie Daley
2005 Constantine
Cucák
Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň
Somme, The (TV film)
Zlomené květiny
2003 Adamovo tajemství
Promlčení
2002 Adaptace
Teknolust
2001 Temná voda
Vanilkové nebe
2000 Pláž
Possible Worlds
1999 Protagonists, The
Válečná zóna
1998 Láska prokletá
1997 Conceiving Ada
1996 Zvrhlosti žen
1994 Glitterbug
Remembrance of Things Fast: True Stories Visual Lies
Visions of Heaven and Hell (TV film)
1993 Blue
Wittgenstein
1992 Man to Man
Orlando
1991 Edvard II.
Party: Nature Morte, The
1990 Garden, The
Your Cheatin' Heart (TV seriál)
1989 Play Me Something (TV film)
War Requiem
1988 andere Ende der Welt, Das
Degrees of Blindness
Ispirazione, L'
The Last of England
1987 Árie
Friendship's Death
1986 Caravaggio
Egomania - Insel ohne Hoffnung
Screenplay (TV seriál)

Dokumentární

2016 The Seasons in Quincy: Four Portraits of John Berger
2015 Mobilizace snů - vyp.
2013 When Bjork Met Attenborough (TV film)
2012 Jsou všichni muži pedofilové? - a.z.
Radioman
2010 Climate of Change
2009 Invisible Frame, The
2008 Derek
2007 Hitlerův oblíbený aristokrat (TV film) - vyp.
Schau mir in die Augen, Kleiner
Strange Culture
2006 Deep Water
Galapágy (TV seriál)
2004 Derek Jarman: Life as Art
2002 Independent View (TV seriál)
Tilda Swinton: The Love Factory
2001 Filmography (TV seriál)
2000 Dilapidated Dwelling, The
1988 Cycling the Frame (TV film)

TV pořady

2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2012 Módní styl hvězd (TV pořad)
The Orange BAFTA Film Awards 2012 (TV pořad)
2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2009 Oscar's Red Carpet 2009 (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2008 BAFTA Film Awards 2008 (TV pořad)
80. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 BAFTA: Život na filmovém plátně (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Stars (Are Out Tonight), The (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 215)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace