Reklama

Reklama

Funny Games USA

  • USA Funny Games (více)
Trailer 1
Drama / Thriller / Horor / Psychologický
USA / Francie / Velká Británie / Rakousko / Německo / Itálie, 2007, 111 min

Chcete se vsadit, že v devět ráno budete mrtví? Prodloužený víkend s rodinou v luxusním venkovském sídle? Proč ne! Funny Games USA je průzkumem dnešní brutální společnosti a jak násilí ovlivňuje naší kulturu. Anna vypráví příběh své rodiny, která byla fyzicky i psychicky týraná dvěma neočekávanými návštěvníky. Peter a Paul se s milým úsměvem a v bílých rukavičkách objeví u dveří jejich chaty. Anna s rodinou nemá ani tušení, jak drsná hra na ně čeká! Vše začne nabírat rychlé otáčky, když se Paul vsadí, že rodina nepřežije do zítřejšího rána… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 024)

castor 

všechny recenze uživatele

Remakovat vlastní film? Proč ne! Zvlášť když po všech stránkách dokonalí Američané strašně neradi čtou titulky. A to by v případě původního snímku německého intelektuála Michaela Hanekeho z roku 1997 museli. Režisér a scénárista Haneke se proto (určitě za slušný peníz) rozhodl natočit i americkou verzi. Zákeřnost a syrovost zůstala. Můžu to s čistým svědomím říct, i když jsem opěvovaný originál neviděl. „Dvojka“ totiž zákeřná je. Přátelsky pomrkává po divákovi, aby mu mohla v nestřeženém okamžiku pěkně hluboko vrazit kudlu do zad. Přitom je snímek skutečně jen o tom, jak dva mladí hošani terorizují tříčlennou rodinu v letním sídle u jezera. Je to potrava pro intelektuály i pro milovníky klasických vyvražďovaček. Na své si přijdou obě skupiny. Výřeční „golfisté“ v bílých rukavičkách si tak prostě přijdou půjčit vajíčka, ale jakmile golfovou hůl použijí proti noze živitele rodiny, v rukavičkách přestávají jednat. A s rodinkou rozehrají pro jednu stranu zábavně krvavé hry. Jenže tady vůbec nejde o to, kolik krve se na plátně objeví, ale o to, že Haneke z psychologické hry látku povyšuje na sofistikovanou satiru o stavu dnešní společnosti. A diváka spolehlivě vtahuje do krutého dění. Když jednomu z mladíků upadnou vajíčka na zem, divák zbystří a zapochybuje stejně jako hlavní hrdinka. Nepříjemný stav prožívá s ní. Když to odnese vodě neodolný mobilní telefon, je to jasné. Vše pak umocní pohledy hošanů do kamery, kdy se ptají diváka, komu fandí. Mrazivé a bezútěšné. Přitom nějaké opravdu surové scény na plátně neuvidíme. Často se dějí mimo obraz a slyšíme jen projevy a až pak vidíme následky. Syrovost podtrhují i táhlé záběry bez jediného střihu nebo bezmoc v podobě nefilmové vyšší moci s použitím televizního ovladače. Skvělý nápad. Všechno to představuje slušný studijní materiál, i když musíme férově poznamenat, že běžného diváka (a těch bylo v kinech určitě mnohem víc) nechají docela klidného. Klidného ho naopak nenechají herecké výkony, Naomi Watts obzvlášť. Beru, že ona i Tim Roth jsou profláknuté tváře a na plátně ikonicky vyčnívají, ale já jim jejich utrpení věřil!! Ač Haneke není mým šálkem kávy, tentokrát oba palce nahoru!! ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Film patří k těm, u kterých si člověk klade otázku, co by jen dělal v takové situaci - obyčejná rodina versus dva znuzení spratci bez emocí, bez zábran, bavící se terorizováním lidí. Psychické deptání a celková (až nečekaná) brutalita filmu nebyla znehodnocena hektolitry krve. Osobně mi vadily proslovy hlavních antihrdinů přímo do kamery, pár záběrů bylo zbytečně dlouhých - přetáhly dobu, kdy ještě narůstá napětí a sklouzly do "to je nuda, bude se už něco dít?". A vrcholně mě nas*al ten závěrečný časový veletoč. Jinak skvěle mrazivý film, asi bych jen ocenila trošku konvenčnější verzi. 71% ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Psychický a fyzický teror páchaný na trojčlennej rodine dvojicou rozmaznaných mladíkov patrí do súdka ťažšie stráviteľných filmov, aspoň pre väčšinu. Veľmi komorný a tríznivý film s dôrazom na kvalitné herecké výkony. Výborní herci, minimum strihu, niektoré scény so statickou kamerou trvajú aj niekoľko minút, no napriek tomu nenudia. Zvláštné vsuvky v pobobe komunikácie s divákom!, ale hlavne trošku, aspoň pre mňa, rušivá scéna /pre režiséra možno umelecko-provokatívna/ s ovládačom. Drsné vyvrcholenie na člne a v zápätí absolútne drsný humor /"Som hladný"/vtipálkov s prezývkami Beavis a Butthead.Ináč to boli moje obľúbené kreslené postavičky z MTV. Tušil som, že z nich vyrastú hovädá, ale že až také... Film 8/10. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Dokonalost. Nevidím důvod, proč Funny Games U.S. hodnotit hůře než jeho ryze rakouského předchůdce. Haneke zůstává, jen herci a prostředí se změnilo. A ani na jedno z toho si nemůžu stěžovat. Právě naopak - Michael Pitt a Brady Corbet byli famózní! Bylo natáčení tohoto netypického remaku zbytečné? Pro diváky možná, pro tvůrce nikoliv. Účinek se neminul: o deset let později se všichni dozvěděli, že Funny Games se už jednou hrála... nyní se "jen" opakuje. Dokonalost zůstala. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Původní verzi jsem neviděl, ale nejspíš si ji seženu, min. na porovnání (takže pokud bylo režisérovým záměrem upoutat pozornost na jeho předchozí dílo, u mě se mu to celkem podařilo). Tohle je zvláštní film. Nevím, nebyl jsem nějak extra zděšený předvedeným násilím, navíc ho ani moc ukázáno nebylo (podobných snímků mé divácké oko sice moc nespatřilo, ale některé z těch dosud viděných byly v tomhle ohledu působivější). Mě na Funny Games U.S. upoutala spíš atmosféra, psychologie postav (a také samotného režiséra, protože do teď přemýšlím, co tímhle filmem chtěl doopravdy říct a snad mi nato lépe odpoví rakouský originál) a hereckých výkonů (Pitt, Cobert a Watts byli excelentní, trochu mě jen zklamalo podivné herectví Tima Rotha, protože jeho postavu jsem mu fakt nežral). Co se týče samotného konce, trošku mě štvalo, že jsem si přečetl zdejší poněkud zavádějící obsah, přesněji "oficiální text distributora" (konkrétně pasáž: "Anna vypráví příběh své rodiny..."), protože pak bych se díval na vše, co se událo od scény se zde často zmiňovaným ovladačem (ano, i takhle se dá velmi dobře zlikvidovat napínavá atmosféra), krapet jinak. No, prozatím hodnotím slabšími 4* a po případném zhlédnutí originálu hodnocení poupravím. P.S. Po obstarání rakouské verze strhávám Funny Games U.S. 1* a vzniknutí tohoto remaku považuju víceméně za zbytečné. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Podle Naomi Watts přijal od herců režisér jediný návrh na změnu, a totiž to, aby se Ann vysvlékla dříve než v původním filmu. Haneke souhlasil, že díky tomu bude Anne působit ještě více zranitelněji. (Morien)
  • Film je přesná kopie původních Funny Games. Včetně úhlů kamery a střihu. (Elisebah)
  • Film sa natáčal v rovnakom dome a s rovnakými rekvizitami ako originálna snímka. (Jadro)

Související novinky

Fresh Film Fest začíná již ve středu

Fresh Film Fest začíná již ve středu

28.08.2012

Fresh Film Fest nabídne od 29. srpna do 2. září téměř 120 filmů. Proběhne v kině Světozor, Kině 35 – Francouzském institutu, FAMU, Studiu Béla – Maďarském institutu, a také pod širým nebem v… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama