Jeskyně žlutého psa

Höhle des gelben Hundes, Die

Jaskyňa žltého psa

Cave of the Yellow Dog, The

Německo / Mongolsko, 2005, 93 min

Mongolský film jsem kromě Čingischána ještě neviděl. Právě proto mě tento docela zajímal. Nakonec jsem ale nedostal příběh, ale čistý pohled na mongolskou pasteveckou rodinu. O tom, jak jejich život probíhá, o jejich problémech, ale také o tom, jak to vypadá, když se celá rodina se stádem ovcí přesouvá o planinu dál. Zajímavý pohled na takový život. Nenaskytne se každý den.(9.5.2011)

Rozpočet €600,000Tržby USA $141,803Tržby Celosvetovo $3,417,511(28.12.2008)

Pribeh o zivote kocovnej mongolskej rodiny. O harmonii s prirodou, so zvieratami, ale aj s duchovnom tejto krajiny. Silu filmu podrhuje fakt, ze rodinka vo filme je aj v reale rodina a natacanie filmu prebiehalo velmi prirodzene, doslova filmovanim kazdodennych udalosti a mnohe sceny vznikli len nahodou. Scenka kde sa deti hraju so soskou budhy a starsia setra napomenie svojho brata, ze s Bohom sa nemoze hrat - to je scenka ktora v scenari nebola a predsa vniiesla do filmu dolezity prvok. Ako som uz napisal, je to film o harmonii s prirodou, o kolobehu zivota, o viere v reinkarnaciu (co je sucast budhizmu) a prave tato realnost, uzasna krajina, krehkost a akysi mysticky nadych filmu je to co ho robi vynimocnym. Odporucam kazdemu. (9/10)(18.5.2007)

Mnohem filmovější záležitost než předchozí režisérčin "Příběh o uplakaném velbloudovi". Film je opět především o životě jedné kočující mongolské rodiny a nese se v tradičním rozvláčném tempu. Má ale hodně filmových nápadů a hlavní zápletka okolo nechtěného psíka Zochera i spoustu nádherně a upřímně působících momentů. Jeden velice milý film "z konce světa" s jehož zhlédnutím nemusíte váhat, pokud jen trochu trochu tušíte, co od něho čekat.(19.12.2006)

Tedy tento snímek je úplně něco jiného, než ze všech stran na nás řvoucí "filmy moderního světa". Zde vidíme pokoru, jednoduchou krásu a sílu opravdového uměleckého filmu. A ty scenérie, no kde jinde něco podobného zříte..?!(8.1.2010)

Film nepostrádá věrohodnost, ale plně by mi postačila poloviční metráž. Spousta zbytečností, kterým se krátkometrážně laděné filmy, pravidelně uváděných na festivalu Jeden Svět, s lehkostí vyhýbají. Ale samo o sobě Mongolský film zaslouží pochvalu, byť polodokumntárně natočený :).(18.12.2009)

Jednoduchý príbeh mongolskej rodiny, ktorá sa živí tradičným kočovným pastierstvom v dobe, kedy tento druh obživy začína upadať a mnoho kočovníkov sa postupne sťahuje za jednoduchšou prácou do veľkých miest. Nájdený psík v tejto rodine vyvoláva menšie rozbroje, ale nakoniec si svoje miesto medzi nimi vybojuje... Krása tohto filmu je hlavne v obrazoch a pohľade na náročný život v jurte uprostred nádhernej (aj keď miestami nehostinnej) krajiny.(10.10.2007)

Úžasná, fascinujúca, výborne nakrútená obrazová dokumentárna dráma. Mimochodom zisťujem, že ázijská kinematografia mi je čoraz bližšia. 90%(3.5.2009)

Hraný film so silnou príchuťou dokumentu o ľuďoch tam kdesi ďaleko od nášho sveta (a nemyslím tým len vzdialenosť). Film odporúčam všetkým uponáhľaným ľuďom, ktorý už zabudli vychutnávať si jednoduché radosti.(1.5.2009)

Německo-mongolský polodokumentární snímek sleduje v mongolské krajině rodinu pastýřů žijících kočovným životem a přibližuje jejich jedinečný způsob života. Otec a matka žijí se třemi dětmi v harmonii s místní přírodou a duchovními hodnotami, vč. myšlenky reinkarnace. Koloběh lidského života, střídání ročních období, počasí… a obecně cykličnost (lidského) bytí na Zemi jsou zde velmi patrné. Stejně jako jedinečnost, hodnota člověka žijícího pokorně, s láskou a radostí z prosté existence, v relativní chudobě (nikoli duševní!!) a živícího se poctivou prací. Die Höhle des gelben Hundes je oslavou rodinné pospolitosti, oslavou síly prosté lásky, nejen té mateřské či rodičovské, zároveň také oslavou svobody a volnosti, oslavou přátelství člověka a zvířete. ~ Členové rodiny sice žijí v odlehlých pastvinách stranou moderní civilizace, avšak ta nekompromisně proniká do jejich prostého, tradičního pojetí života. Onen nezadržitelný vývoj dokumentují např. moment s umělohmotnou naběračkou nebo růžový plyšový pes (x živý pes > materialismus x duchovní pojetí života / majetek x prožitek / umělost prefabrikátu x přirozenost živého tvora). Symbolické bylo neúmyslné přerušení cesty jedoucímu autu, jež upozorňovalo na blížící se volby, stádem dobytka. ~ Ač se film kolíbá v rozvláčném tempu, přitahuje diváka jako magnet obzvlášť autentičností a přirozeností projevu neherců (otázkou však, hráli-li vůbec) nebo i pokojnou, mírumilovnou meditativní hudební složkou, vč. tamějších lidových písní. Při sledování těchto bezelstných lidí si člověk uprostřed Evropy uvědomí hodnoty, které jsou v životě podstatné a na nichž by civilizace měla i nadále stavět. Die Höhle des gelben Hundes je neobyčejně lidský film, na který by se měli podívat všichni namlsaní, majetně založení lidé v západní konzumní společnosti. P. S. Šťastná to rodina.(29.12.2011)

V celém filmu mi bylo moc dobře, jako bych s tou rodinu trávila čas osobně... Film plyne v tempu, které koresponduje s tempem mongolských pastevců a jejich rodin. Nikdo nic nehraje, jelikož je zde nahlížen reálný život jedné mongolské pastevecké rodiny... výsledek umocňují syrové záběry rozlehlé okolní krajiny a taktéž náznak mongolských mýtů či lidových písní, které pomáhají vhlédnout více do myšlení tamějších lidí... Kdyby film trval další hodinu, nepřišlo by mi to...(8.8.2010)

Svet, ktorý tak trochu poznali naši starí rodičia. Denný rytmus určovalo slnko. Žiadny internet, mobil, TV, stres.. Každý by mal prežiť aspoň týždeň v takomto svete a prečistiť si hlavu.(17.12.2009)

Určitě moc hezký film pro diváka, který chce poznat jiný svět. Jeho největší hodnota je v autenticitě prostředí (alespoň Evropan to tak vnímá), kterou rozvláčnost vyprávění ještě zdůrazňuje (kam by asi pastevci spěchali, že?).(15.4.2009)

Přestože má dcera řekla: "Tenhle film je tak předvídatelnej!", hodnotím jako příjemný, pěkný film. Polodokumentární. Zase něčím jiný. "Běž nazbírat sušený trus!" ■ Fascinuje mě, jak jsou mongolské děti samostatné. Matka vysadí sedmi-osmiletou holčičku na koně, aby hlídala stádo: "Nejezdi daleko. A orientuj se podle toho kopce." ■ P.S. Asi jsem už navyklý na pomalu plynoucí asijskou kinematografii, protože byl konec a mě se tomu nechtělo věřit. Tohle, že byla hodina a půl?(16.1.2011)

První mongolský film, který jsem viděl a hned taková trefa. Občas jsem měl pocit, že sleduji spíše domácí video - předpokládám, že se jednalo o skutečnou rodinu neherců. Z filmu dýchá příjemná pohoda a harmonie. 70%(17.12.2009)

Nejde o strhující záležitost, přesto doporučuji všem shlédnout. Při sledování filmu se mně mimo jiné vynořila tato otázka; Jaký život je lépe žít, s mongolskými pastevci nebo v našem uspěchaném a přetechnizovaném světě..(18.12.2009)