Reklama

Reklama

VOD (1)

Profesor anglické literatury Lawrence Wetherhold (Dennis Quaid) ztratil po smrti své manželky smysl života a stal se z něj zatrpklý a sebestředný muž, který se chová nepříjemně ke svému okolí. Rozhádal se s nevlastním bratrem a je lhostejný ke své dospívající dceři Vanesse, která žije navzdory svému mladému věku osaměle a bez přátel. Lawrence začne prožívat vnitřní proměnu ve chvíli, kdy potká svou dávnou studentku Janet (Sarah Jessica Parker). Stárnoucí profesor po letech poznává lásku, kterou musí zaujmout jinak, než svými literárními znalostmi a intelektuálními frázemi. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (105)

Matty 

všechny recenze uživatele

Začíná-li vaše křestní jméno na „N“, po němž následují přesně tři další písmena, buď jste nebo se stanete režisérem smutných komedií o sociální retardaci intelektuálů. K tomuto jednoduchému hypotetickému soudu mne přivedli Noah Baumach s jeho Olihní a velrybou a Noam Murro s jeho Chytrými lidmi. Asi hloupost, ale ty filmy mají dost společného. Předně – jsou to filmy bez života. Jinými slovy jsou přesně jako jejich hrdinové, což je možná záměr, možná neschopnost režisérů jim ten život vdechnout. U Smart People spíše to druhé. I při nijak extrémní délce se film pohybuje vpřed s obratností mnohatunového behemotha. Nadto jej brzdí spousta zcela zbytečných záběrů či scén (oblékání) a postrádá děj v klasickém slova smyslu. Osmdesát minut se v podstatě jenom seznamujeme s postavami, jejichž náhle proměně (přesněji náhlé proměně jedné, max. dvou z nich) je vyhrazena závěrečná desetiminutovka. Ty postavy přitom nejsou vůbec špatně „rozvržené“ a rád bych s nimi strávil více času, poznal je z více úhlů. Být film jenom pilotem seriálu, dává dokonalý smysl. Takto jakýkoliv smysl postrádá. Škoda, neboť Mark Poirier dle některých moc pěkných momentů umí psát a hlavně se zdá, že dobře ví, o čem píše. Jenom jaksi neví, čeho se chce dobrat. Například problematický vztah přemoudřelé dcery a jejího jediného vzoru, otce, nikam nevyúsťuje. Neujasněnost cílů poznamenává i výkony jindy mnohem lepších, mnohem skutečnějších herců. Nenést film myšlenku, kterou bez výhrad akceptuji, ať je formulována jakkoli nešikovně, žehrám teď nad ztraceným časem. Prokletím chytrých lidí je hloupost, o které ví. 55% Zajímavé komentáře: Psema, ScarPoul, hudy78 ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zase jedna nezávislá jednohubka a opět mi sedla. Nepopírám, že na film jsem se podíval hlavně kvůli Ellen Page, která tu má zase zajímavé ulítlou roli. O tom že je nehorázně roztomilá už není potřeba mluvit ;) Celej snímek se nese v hodně pohodovým duchu, Dennis Quaid má zase roli takového toho typického dobráka a sympaťáka a Sarah J. Parker mi nevadila, i když ji osobně moc nemusím. Dost mě zaujal soundtrack složený zejména z brnkání na kytaru a tomu stylově podobných písniček. Tento vcelku neobvyklý výběr se osvědčil už v Juno a tady funguje stejně tak dobře. Stejně jsem ale měl pocit, že Smart People je pilotním dílem hodně zajímavého seriálu a je škoda, že se jedná o pouhý film. Postavy působily natolik zajímavě, že bych jejich osudy klidně sledoval dál. Silné 4* ()

Reklama

Němi 

všechny recenze uživatele

V porovnání s nedávno viděným a stylově velmi podobným snímkem Birds of America rozhodně vítěz. Opět několik životních nebo morálních zkrachovalců - opět několik osudů, které se nakonec v lepší obrátí... tentokrát mi to ovšem nebylo jedno. Podobných snímků je tolik, že už vlastně záleží víc na postavách, které do filmu umístíte, než na co nového v ději přijdete. Quaid, Church a především Ellen Paige jsou všechno sympaťáci. A hrají velmi dobře (dokonce i prvně jmenovaný konečně není Quaid, ale filmová postava). Malý, pěkný film - který stojí především na tom, jestli si oblíbíte postavy, jinak v ději nic nového nepřináší. Já si je oblíbil. Hodně. Thomasi Haden Churchovi a Ellen Page prostě nelze odolat a kdykoliv se objeví, nelze z nich spustit oči. Zdejší hodnocení film docela nedoceňuje... rozhodně má minimálně na 75% (u mě i více). ()

lakikaki 

všechny recenze uživatele

Nudu a nezáujem nezachránila ani Ellen Page, ani veľmi sympatický Thomas Haden Church. Najväčším problémom bolo zrejme to, že jeho postavu som si ako jedinú zamiloval, ostatné - čiže hlavné - postavy sa mi spočiatku hnusili, neskôr mi boli len nesympatické a nakoniec už len ukradnuté. Dennisa Quaida mám rád, o Ellen Page ani nehovoriac, ale tentokrát mi boli obaja protivní - nafúkaných (kvázi) inteligentov nemá rád nikto, možno s výnimkou Sarah Jessicy Parker. Potenciál bol veľký, ale konečné sklamanie, žiaľ, ešte väčšie. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Skromné, milé a velmi citlivé dílo. Smart people poměrně přesně zapadnou do konceptu půvabného, nezávislého snímku, jehož prostřednictvím se můžeme dozvědět především něco o sobě. Není třeba řešit, že konec je „typickým americkým happy endem“, tady je spíše důležitá cesta k pomyslnému cíli, cesta ke změně být někým, kdo nemá potřebu žít z vědomí, že je v něčem lepší než ostatní (i když třeba opravdu je). Není to samozřejmě jediné poselství tohoto snímku, např. postava Chucka reprezentuje typ na oko lehkovážného a téměř bezstarostného týpka, jehož (zdánlivě) největším problémem se zdá sehnat nocleh a mít na druhý den z čeho žít. Tři postavy (Sarah Jessica Parker určitě dobrá, ale mezi svou „svatou trojici“ z tohoto filmu ji nepočítám), tři nesmírně zajímavé charaktery a tři herci, kteří bez výjimky hrají civilně, zároveň velmi přesvědčivě a bez jakéhokoli náznaku nucenosti. Bylo skutečně až pozoruhodné, jak lidsky a nenásilně byl celý příběh podán a jak si suverénně svůj statut bez problému po celou dobu stopáže dokázal udržet. Moc pěkné. ()

Galerie (64)

Související novinky

Prequel k 300 našel režiséra

Prequel k 300 našel režiséra

17.07.2011

Původně chtěl „předkračování“ ke svému hitu režírovat sám Zack Snyder, ale ten má teď spoustu práce s novým Supermanem a studio Warner Bros. se chce do starověkého Řecka (a Persie) vrátit co nejdříve… (více)

Režisér pro pátou Past?

Režisér pro pátou Past?

14.02.2011

Bruce Willis blouzní o další Smrtonosné pasti tak často, že jsme tomu postupně přestali věnovat pozornost. Najednou se ale zdá, že studio 20th Century Fox hodlá přitlačit na pilu. Najalo totiž… (více)

Reklama

Reklama