foto

Sarah Jessica Parker

  • nar. 25.3.1965 (51 let)
    Nelsonville, Ohio, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Sarah Jassica Parker se narodila jako dcera obchodníka. Vyrůstala spolu se svými osmi sourozenci v Cincinnati, kde se začala věnovat baletu, a posléze v newyorském American Ballet Theatre. Profesionální kariéru zahájila jako osmiletá v TV inscenaci Andersenovy pohádky The Little Match Girl (Děvčátko se zápalkami). V jedenácti letech už debutovala na Broadwayi, kde po dva roky hrála titulní roli v úspěšném muzikálu Annie. Do širšího diváckého povědomí se dostala především díky hlavní roli v oblíbeném TV seriálu ze školního prostředí Square Pegs (1982-83) a jako idealistická státní zástupkyně Jo Ann Harrisová v TV seriálu Equal Justice (1986, Právo pro všechny - ČTV).

Od počátku 90. let si získává stále větší popularitu také ve filmu, kde se prosadila zejména jako představitelka plavovlasých dívek, jejichž citové vztahy k opačnému pohlaví narušují nečekané okolnosti: prodavačka Sandy, která v komedii Příběh z Los Angeles komplikuje milostný život potrhlému meteorologovi (Steve Martin); newyorská učitelka Betsy Nolanová, kterou v komedii Líbánky v Las Vegas těsně před sňatkem prohraje její ženich (Nicholas Cage) v pokeru s gangsterem (James Caan); herečka Dolores Fullerová, milenka smolařského režiséra, scenáristy, herce a producenta (Johnny Depp), v životopisné komedii Ed Wood; rozvážná reklamní scenáristka Gwyn Marcusová, rozčarovaná nevěrami svých bližních v romantické komedii Rapsodie v Miami. Dramaticky vypjatou kreaci, vysoce oceňovanou kritiky, předvedla v úloze promiskuitní a depresemi sužované Callie Cainové, hájící své dítě před adopcí, v TV dramatu podle skutečné události V zájmu dítěte.

Ovšem většině z nás se Sarah dostala do povědomí díky seriálu Sex ve městě, kde jako spisovatelka Carrie Bradshawová řeší problémy nezadaných žen po třicítce. Seriál byl a je stále velice úspěšný. Nejspíš díky němu se Sarah Jassica Parker zapsala jako módní ikona do povědomí všech žen, které se alespoň trochu zajímají o módu. Po sedmileté známosti s hercem Robertem Downeyem jr. se stal 1992 jejím životním partnerem herec Matthew Broderick, za něhož se v květnu 1997 provdala.

Linda "Katie" Kočová

Herecká filmografie

2017 Married and Cheating
2016 Divorce (TV seriál)
2015 All Roads Lead to Rome
Mixtape
2013 Útěk z planety Země
2011 Nechápu, jak to dokáže
Šťastný Nový rok
2010 Sex ve městě 2
2009 Glee (TV seriál)
Morganovi
2008 Samotář
Sex ve městě
2007 Spinning Into Butter
2006 Lemra líná
2005 Strangers with Candy
Základ rodiny
2002 Zamilovaná do vraha
2001 The Big Show (TV film)
2000 Sex and the Matrix (TV film)
Velké trable malého města
1999 Drsňák Dudley
1998 Sex ve městě (TV seriál)
Stories from My Childhood (TV seriál)
1997 Než jsme se našli
1996 Klauni (TV film)
Klub odložených žen
Mars útočí!
Smrtící léčba
Zkouška ohněm
Ztraceni na Manhattanu
1995 Rapsodie v Miami
R.E.M.: Rough Cut (TV film)
1994 Ed Wood
1993 Hokus pokus
Na dostřel
1992 Líbánky v Las Vegas
V nejlepším zájmu dětí (TV film)
1991 Příběh z Los Angeles
1990 Equal Justice (TV seriál)
Equal Justice (TV film)
1989 Life Under Water (TV film)
Pursuit (TV film)
Ryan White Story, The (TV film)
1988 Dadah znamená smrt (TV film)
1987 Pokoj v podkroví (TV film)
Year in the Life, A (TV seriál)
1986 Malý navigátor
Year in the Life, A (TV seriál)
1985 Going for the Gold: The Bill Johnson Story (TV film)
Holky se chtějí bavit taky
1984 Almost Royal Family, The (TV film)
Footloose
Prvorozený
1983 Somewhere, Tomorrow
1982 My Body, My Child (TV film)
Square Pegs (TV seriál)
1979 Bohaté děti

Dokumentární

2018 Broadway: The Next Generation
2014 Mobilize - a.z.
2013 Mademoiselle C
2012 $ellebrity
Vogue: Očima módních editorek (TV film)
2010 Kdo myslíte, že jste? (TV seriál)
2009 Streisand: Live in Concert (koncert)
2008 Valentino: The Last Emperor
2007 ShowBusiness: The Road to Broadway
2006 Life After Tomorrow
2004 Sex ve městě - Loučení (TV film)
2002 Intimate Portrait: Cynthia Nixon (TV film)
Playboy: Inside the Playboy Mansion (TV film)
2000 Intimate Portrait: Madeline Kahn (TV film)
1999 The Directors (TV seriál)
1998 Divas Live: An Honors Concert for VH1 Save the Children (koncert)
1997 Life Apart: Hasidism in America, A

TV pořady

2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
Tonight Show Starring Jimmy Fallon, The (TV pořad)
2010 Work of Art: The Next Great Artist (TV pořad)
82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 Oscar's Red Carpet 2009 (TV pořad)
Watch What Happens: Live (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2008 MTV Movie Awards 2008 (TV pořad)
Stand Up to Cancer (TV pořad)
2007 Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2005 Heidi klum: svět modelingu (TV pořad)
2004 Fashion News Live (TV pořad)
The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 Elvis Lives (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
The 55th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
73. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
2000 MTV Movie Awards (TV pořad)
1999 51st Annual Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
1996 This Week (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1982 Broadway Plays Washington (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)
1969 Sezame, otevři se (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace