Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Občanská válka skončila před třemi lety, ale některé rány čas nezacelí...naopak, spíš přiživuje hlad po pomstě. A právě ta žene plukovníka Carvera (Liam Neeson) vpřed na jeho honbě za tím, kdo navždy poznamenal jeho život - za Gideonem (Pierce Brosnan). David Von Ancken, doposud jen hostující režisér televizních seriálů, přišel s komorním příběhem o lovci a pronásledovaném, o pomstě a spravedlnosti, o minulosti, kterou nelze změnit ani umlčet a dal dvěma irským gentlemanům příležitost předvést se ze zcela jiné stránky než jsou od nich diváci zvyklí vídat. Seraphim Falls se zřejmě nevyhne srovnání s nedávnou syrovou australskou bájí Nicka Cavea The Proposition, se kterou má společné nejen téma, ale i práci kamery s leckdy drsnou krásou přírody a dokonce se ozývají hlasy mluvící o počátku nové vlny "poctivých" westernů. Zda je to pravda nebo jen přehnaný optimismus, to ukáže čas...a komerční úspěch. (Gemini)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Prvních třicet minut je naprosto famózních a pokud by se v jejich duchu nesl celý film, tak ihned po jeho skončení bezpochyby přeházím svou topku. Divák je od samotného počátku naprosto vtažen do děje a i přesto, že nejste seznámeni s podrobnostmi, tak doslova hltáte každou sekundu příběhu, který vám je servírován a užíváte si i nádherné scenérie do kterých je zasazen. Musím však bohužel konstatovat, že po shlédnutí celého snímku má topka zůstala nezměněna, jelikož dalších třicet minut má film pozvolna klesající tendenci, (což se vzhledem k již zmíněmému vynikajícímu začátku dá i pochopit...) ovšem poslední třetina filmu se již k veliké škodě dostává úplně někde jinde, něž by si tenhle snímek zasloužil... První třetina jasných 5, druhá 3.5, třetí 2, ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Súčasný western sa uberá trošku iným smerom ako pravé klasiky z 50-tych až 70-tych rokov. Dnes sa divákov snažia tvorcovia nalákať na drsnú, surovú a tvrdú atmosféru divokého západu, kde bol chlap odkázaný sám na seba a na svoju pušku (nôž). Popri tom z opačnej strany mince vytiahnu krásnu scenériu tamojšej prírody, kvalitne pasujúcu hudbu, rovnako kvalitných hercov (najmä Brosnan to celé kvalitne ťahal) a náznak originality v scenári. A zdá sa, že to funguje. Von Ancken, čoby jeden zo súčasných seriálových kráľov sa vrhol do odvážneho projektu a časť jeho skúseností sa v ňom odrazila. Len neviem, či si toľko vychutnával voľnosť v minutáži, ktorú v seriáloch musia prísne dodržiavať, ale tu to trošku prepískol. Skvelý vstup do filmu sa po čase nepochopiteľne zbrzdí. Zdĺhavé scény sa dali kľudne skrojiť aj o 20minút, hlavným tŕňom v oku boli halucinačné výstupy na záver. Film by bol dynamickejší a najmä tí, ktorých tak skvelo navnadil v prvej polhodinke, by neboli potom sklamaní. 75%. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Díky silné tradici antiwesternů má dnes Divoký západ krutou a naturalistickou podobu. Tento film navíc Ameriku po občanské válce ukazuje jako svět morální nejednoznačnosti. Od toho se odvíjí příběh honu na člověka, který zároveň ukazuje lovce i psance. Při tom záměrně nedává nahlédnout jejich motivace a obě strany prezentuje ambivalentně. Klíčovou vlastností filmu je neustálý pohyb. Postavy se fyzicky ženou od mrazivých zasněžených hor až do rozpálené pouště a současně psychicky od pudové touhy přežít přes duchovno a metaforično až k prozření. ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Těžko říci, jako jo i ne. Ze začátku to vypadá, že Brosnan si to s bandou pronásledovatelů pěkně z ostra vyříká. Což se vlastně i stane, poměrně brzy. Už jen ten začátek v zasněžených lesích je neskutečně brutální, jen škoda, že to nevydrží až do konce. Protože film je dost dlouhý a stává se z něho jen putování s pronásledováním z bodu A do bodu B, pak do C a D a tak dále. Občas mě zaráželo, jak Neeson stále ví kudy má jet :) Nakonec nám film prozradí proč Neeson chce Brosnana uštvat. Okay dejme tomu. A ocitáme se v celém závěru, který mě teda moc nenadchl. Rozuzlení mi přišlo dost plytké a bez nápadu. Spoiler: někdo měl zkrátka a dobře vyhrát a já osobně jsem to přál Brosnanovi!!!! P.S. Přeci jenom měl skvělý rambo nůž! ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Poctivej chlapskej duel. Brosnan vs. Neeson je výtečná kombinace. Každej jsou úplně jinej a od začátku není ani trochu jasné, na kterou stranu se má divák přidat. Kdo teda bude hlavní padouch? Parádní exteriéry od sněhových plání po mrtvou poušť, pár mystických okének, trošku teologický závěr. Velmi dobré...80% ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Liam Neeson a Pierce Brosnan povedali, že pri tvorbe tohto filmu si užili najväčšiu zábavu vo svojej kariére. Ako deti milovali westerny a boli nadšení, že si konečne v jednom môžu zahrať. (m.a.t.o.)
  • Puška plukovníka Carvera (Liam Neeson) vo filme je železná puška Henry 1860, čo naznačuje, že bola jednou z prvých štyroch stoviek vyrobených predtým, ako bola koncom roku 1862 nahradená modernejšou mosadzou. (m.a.t.o.)

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama