foto

Michael Wincott

  • nar. 21.1.1958 (59 let)
    Toronto, Ontario, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hollywood potrebuje gaunerov, čím diabolskejších, tým lepšie. Michael Wincott je zaujímavý tým, že na rozdiel od mnohých iných gaunerov, nedostane takmer nikdy príležitosť objaviť sa aj na tej správnejšej strane zákona. Nechce? Nechcú producenti, lebo si myslia, že by im (resp. jemu) to nikto nezbaštil? Ale nezavádzajme, napr. stelesnil básnika a kritika Reneho Ricarda, objaviteľa maliara menom BASQUIT.

Aj keď už v roku 1989 spolupracoval s Oliverom Stoneom (stretol sa s ním ešte na DOORS) na NARODENOM 4. JÚLA, ktorý je hlavne hereckým koncertom (nesmejte sa) Toma Cruisea, známejším sa stal až keď ho (vtedy ešte kamaráti) Kevinovia Reynolds + Costner obsadili do svojej naivnej ale aj (resp. práve preto) zábavnej teórie o tom, ako to bolo s KRÁĽOM ZBOJNÍKOV, ROBINOM HOODOM (čarodejnice, afroamerickí bodyguardi, kráľ Sean Connery a tak). Hlavným gaunerom bol lahôdkový šerif z Nottinghamu alias Alan Rickman, Wincott sa ako úbohý Guy z Gisborneu pre svoju neschopnosť na plátne neohrial dlho, ale k zapamätaniu bol. S Reynoldsom, ktorý sa následne „preslávil“ VODNÝM SVETOM, spolupracoval o takmer 10 rokov neskôr na GRÓFOVI MONTE CHRISTO, ale to už bolo naozaj mimo misu.

Všimol si ho samotný Ridley Scott, keď mu dal rolu šialeného Moxicu vo svojom nenažrane vizuálne a hudobne premakanom 1492: DOBYTÍ RAJA, kde to Wincott Krištofovi Kolumbovi s tvárou Francúza Gérarda Depardieua riadne skomplikoval. Ešte lepšie si viedol v kultovej VRANE Alexa Proyasa, príbehu o stratenej láske a neľútostnej pomste, ktorú James O´Barr písal do podoby románového komixu dobrých desať rokov ako odozvu na dieru, ktorá v ňom ostala po vyložene zbytočnej smrti tehotnej snúbenice. Wincott nehral zo záhrobia sa vracajúceho Erica Dravena, to šťastie mal Brandon Lee. No, šťastie. Pri akčnej scéne umrel v dôsledku zlyhania ľudského faktoru, keď sa v strelnej zbrani nedopatrením (...) objavili ostré náboje. Wincott hral zloducha zloduchov, Top Dollara.

Ďalej: Rochefort v disneyovsky ladených TROCH MUŠKETIEROCH (poznáte ich – O´Donnell, Sutherland, Sheen, Platt), bastard v sci-fi ZVLÁŠTNE DNI, ktorú natočila Kathryn Bigelowová, krytá scenáristom, producentom a ex-manželom Jamesom Cameronom. Vo výraznom duchu sa niesol rok 1997 - Miško Korda z obstojnej akčnej fušky Eddieho Murphyho a snipera v zácviku Michaela Rapaporta POLICAJT ZO SAN FRANCISCA (kde na tie názvy chodia...) síce potreboval byť trochu démonickejší, ale Wincott si to vynahradil v očakávanej „francúzskej štvorke“ série VOTRELEC s podtitulom VZKRIESENIE, kde v réžii budúceho tatka Amélie stelesnil Elgyna, kapitána vesmírnych pirátov, ktorí si po ťažkej fuške únosu chceli oddýchnuť na tajnej obrovskej lodi, ale situácia sa vymkla kontrole a o väčšine z nich sa nedá povedať, že skončila pod fialkami len preto, že v nehostinnom kozme žiadne nerastú. Ani Elgyn, ktorý bol – ak berieme do úvahy zvláštny rebríček hodnôt scenáristu Josha Whedona - vlastne kladným hrdinom, neporušil votrelčiu tradíciu „vodcovská osobnosť umrie v prvej polovici“, kráčajúc tak v stopách dôstojnej pamiatky kpt. Dallasa, seržanta s cigarou Aponea a Dr. Clemensa.

Zatiaľ jeho poslednou výraznou rolou je zloduch (no teda!) v pokračovaní thrilleru ZBERATEĽ BOZKOV, kde AKO PAVÚK uniesol prominentnú dcérenku a Morgan Freeman (a my s ním) mal čo robiť, aby rozlúskol obdivuhodne zamotanú situáciu, na ktorej sa podpísala aj nespokojnosť producentov s finálnou verziou a následný bolestivý strih, z filmu bol ale shit, ehm, prepáčte, hit a oddelene sa na jednotlivé scény pozeralo celkom dobre.

Wincott nesmrdí zatuchlinou ako niekdajší kráľ hajzlov Dennis Hopper, ale ani nedosahuje na piedestál obsadený napr. Gary Oldmanom (s ktorým mimochodom hral v roku 1993 v RÓMEO KRVÁCA – kde hral aj jeho budúci pirátsky kamarát Ron „Johner“ Perlman). Uvidíme, kam nás ešte zavedie, ale nebál by som sa minimálne preto, že osciluje medzi blokbastermi a nezávislákmi – spomeniem Jarmuschov anti-western s Johnnym Deppom MŔTVY MUŽ alebo KÝM SA ZOTMIE Juliana Bardema, kde ale (zase) najviac zaujal Johnny ako transvestita.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

Filmy

2017 Ghost in the Shell
Veni Vidi Vici
2015 Forsaken
Knight of Cups
2014 Grand Street
2013 Girl from Nagasaki, The
2012 Hitchcock
2009 A Lonely Place for Dying
2008 Co se vlastně stalo
2007 Skafandr a motýl
2006 Muž proti muži
2004 Zabiji Nixona
2003 Remembering Charlie (TV film)
2002 AT13 zasahuje: Útok v Kapském městě (TV film)
Hrabě Monte Cristo
Planeta pokladů
2001 Jako pavouk
2000 Než se setmí
1999 Darkest Day, The (TV film)
Hidden Agenda
1998 Gangsteři z Atlantic City
1997 Policajt ze San Francisca
Vetřelec: Vzkříšení
1996 Basquiat
1995 Mrtvý muž
Panter
Zvláštní dny
1994 Vrána
1993 Romeo krvácí
Tři mušketýři
1992 1492: Dobytí ráje
1991 Robin Hood: Král zbojníků
The Doors
1990 The Tragedy of Flight 103: The Inside Story (TV film)
1989 Narozen 4. července
Suffering Bastards
Vražda na Broadwayi
1988 Noční talk show
1987 Sicilián
1983 Curtains
1981 Lekce lásky
Lístek do nebe
1980 Clown White (TV film)
Nic osobního
1979 American Christmas Carol, An (TV film)
Family Man, The (TV film)
Title Shot
Wild Horse Hank

TV seriály

2016 Westworld (TV seriál)
Contrapasso (S01E05)
První výtvor (S01E01)
2014 24 hodin: Dnes neumírej (TV seriál)
11:00 a.m.-12:00 p.m. (E01)
1996 Cizinci (TV seriál)
1986 Kriminální příběhy (TV seriál)
1985 Prokletá noc (TV seriál)
The Equalizer (TV seriál)
1984 Miami Vice (TV seriál)
1979 The Littlest Hobo (TV seriál)
1972 ABC Afterschool Specials (TV seriál)

Dokumentární

2001 Making of 'Along Came a Spider', The
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace