Reklama

Reklama

Samsara

Trailer 2
USA / Indonésie / Singapur / Thajsko / Keňa / Dánsko / Brazílie / Jordánsko / Spojené arabské emiráty / Saúdská Arábie / Jihoafrická republika / Itálie / Ghana / Egypt / Čína / Japonsko, 2011, 102 min

Obsahy(1)

Připravte se na zážitek a zkušenost smyslů, které nemají obdobu. SAMSARA opět spojuje režiséra Rona Frickeho s producentem Markem Magidsonem, jejíchž filmařské a hudební umění bylo potvrzeno již mnohokrát oceněnými filmy BARAKA a CHRONOS. SAMSARA ve starodávném sanskrtu znamená "věčně se otáčející kolo života“ a tvůrci se v něm snaží zachytit prchavé okamžiky, které utvářejí náš život. Film, který vznikal přes pět let ve dvaceti pěti zemích nás zavádí na posvátná místa, do postižených oblastí, průmyslových zón a míst přírodních zázraků. SAMSARA, která se vzdává dialogů a popisných textů, úplně rozvrací naše očekávání tradičního dokumentu. Namísto toho podněcuje naše niterné interpretace obrazem a hudbou, které do starého chápaní přináší nové prvky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (170)

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Nemôžem sa prikloniť k všeobecne vysokej mienke o tomto filme a priznávam sa, že som ho vzdala po 20 minútach hľadenia na mníchov a žiadneho diania. Zrejme nerozumiem hĺbke a sile, ktorú má film vyjadrovať a ktorú zjavne všetci ostatní pochopili. Samsara odpočívaj hlbinách môjho hlbokého zabudnutia.... už tam pár filmov leží, nebudeš tam sám.... ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Samsara je esteticky selektivní a v této své selekci pečlivě sugestivní dílo (Stojí nám to naše Něco opravdu za To?). Je důležité rozmyslet si dobře, na co jsme to vlastně koukali. Snímek se trochu podbízí jako celistvá kulturní a civilizační sonda. Tou ale jednoduše není. Je "pouze" strhující obrazovou meditací s poměrně jasně vyhraněným názorem (antiglobalizačním, snad i anticivilizačním), složenou z několika málo zrnek písku a právě v této rovině je fascinující. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Práve včera som videl inú samsáru či čo to bolo za jehovistku, ktorá sa, treba povedať že právom a nutne, modlila za múdrosť, múdrosť a ešte raz múdrosť nášho premiéra a tiež nášho národného Svätoducha, ministra zdravotníctva Krajčího: https://www.youtube.com/watch?v=vQE-P5Y38TA&feature=emb_logo. Aj preto ja mám tej samsáry nejako dosť. Toto bolo krásne farebné, uznávam, ale 100 minút sa kukať na farebné obrázky je trochu dlho. Zmysel mi to nedalo. Stokrát radšej privítam kratší dokument, ktorý mi jasne povie tému a pointu. Toto bola skôr meditačná hudba s oslnivým koloritom ale posolstvo bolo také, že: a ty divák teraz hádaj, čo sme tým chceli povedať. ()

drake31 

všechny recenze uživatele

Pôsobivé ? Úchvatné ? Úžasné ? Každý ekvivalent sa sem náramne hodí, ale ani nemôžme vytýkať iným opačný pohľad. Samsara kĺby v sebe pôsobivé zábery, podmanivú hudbu, a ukazuje nám rozmanitosť nášho sveta, rovnako ako aj jeho rozdiely. Ak sa však do toho neponoríte úplne, časom to začne nudiť, a nebude pomáhať nič z vyššie uvedených plusov, nanajvýš vás zaujmú niektoré segmenty. Rozhodne to stojí za pozretie. ()

Ashar 

všechny recenze uživatele

Nevím co na tom snímku je tak perfektní, že je tak nadhodnocený. Nepříjemná hudba vám kazí možnost prožít směs celkem povedených záběrů, které nasbíráte na pár exotických dovolených a pokud se týká mého života, tak určitě jej vytváří celkem dost odlišné okamžiky než na tomto nepovedeném díle. Na YouTube jsou k vidění mnohem povedenější videa! ()

Galerie (63)

Zajímavosti (6)

  • Podle tvůrců vytvořil hudební skladatel Michael Stearns svůj originální soundtrack pro film až po jeho konečné režisérské úpravě. To je opačný postup, než to bylo při jejich předchozí spolupráci na filmu Baraka - Odysea země (1992), kde byla vizuální stránka do značné míry upravená podle hudby. (Aelita)
  • Samsara znaméná v jazyce Sanskrit "nepřetržitý tok". (Rugero)
  • Samsara je buddhistický termín pro utrpení v životě během koloběhu znovuzrozování. Všechny naše radosti v tomto životě/světě jsou podmíněné, nejsou trvalé, nemohou tedy být zdrojem trvalého štěstí, protože jakmile se rozpadnou (a ony se jednou rozpadnou) podmínky jejich vzniku, mizí i objekt, od kterého očekáváme, že nás učiní šťastným. Nic ve vnějším světě nás nemůže učinit trvale šťastnými. Opakem samsary je nirvána - absolutní cíl, tj. dosažení buddhovství, rozpoznání dokonalosti, kterou máme všichni v sobě. Jedná se o prožívání našeho plného potenciálu, všech dokonalých vlasností: radosti, moudrosti, soucitu, intuice, odvahy. Oproti osvícení jsou i nejintenzivnější radosti v našem samsarickém životě utrpením. (FIorian)

Reklama

Reklama