foto

Patrice Leconte

  • nar. 12.11.1947 (69 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Francúzsky režisér, príležitostný herec a scenárista, začal svoju kariéru už v pätnástich rokoch amatérskymi filmami. Študoval na Institut des hautes études cinématographiques v Paríži. Po ukončení štúdia v roku 1969 si privyrábal ako karikaturista pre časopis Pilote.
Jeho debut Les Vécés étaient fermés de l´interieur (doslovný preklad: Toalety boli zamknuté z vnútra) prišiel v roku 1975, avšak film sa u francúzskych divákov nestretol s veľkým nadšením. Jeho ďalší film Les Bronzés už získal väčší ohlas a odvtedy si Leconte vybudoval stabilné miesto medzi francúzskymi režisérmi. Poľahky si dokáže poradiť s témami ako sú psychické choroby alebo sexualita.
Medzinárodnej pozornosti sa dočkal v roku 1989, keď jeho film Monsieur Hire premietli na festivale v Cannes. Uznanie v USA si získal filmami ako Dievča na moste (1999), Prekliatie ostrova St. Pierre (2000) a L´ Homme du train (2002). Asi najväčší úspech mu doposiaľ priniesol film Ridicule, ktorý bol nominovaný na Oscara ako cudzojazyčný film.

xyz "Nefaria" yxs

Herecká filmografie

2008 Mé hvězdy a já
2000 Elie annonce Semoun, la suite...
1995 Fils de Gascogne, Le
Lumière & spol.
1984 Pinot simple flic
1982 Merci Bernard (TV seriál)
1973 An 01, L'

Dokumentární

2011 Belmondo, itinéraire... (TV film)
2008 Mémoires du cinéma francais, de la libération à nos jours
2003 Bronzés, le père Noël, papy et les autres, Les (TV film)
2002 En aparté (TV seriál)
2001 Campus, le magazine de l'écrit (TV seriál)

TV pořady

2008 La grande librairie (TV pořad)
2007 Un jour, un destin (TV pořad)
2006 On n'est pas couché (TV pořad)
2005 Café Picouly (TV pořad)
2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
2000 On a tout essayé (TV pořad)
On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
Qui veut gagner des millions? (TV pořad)
1998 Vivement dimanche (TV pořad)
1997 Stars'N Co (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1991 Bouillon de culture (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace