Reklama

Reklama

Marcela

Trailer

Obsahy(1)

Dokumentární série Manželské etudy široce zachycuje čtvrtstoletí české společnosti pozorováním osudu několika manželských párů. Jejich kauzalita je daná metodou, kdy sám čas skládá příběh. Jedním z nejsilnějších byl příběh Marcely, které na konci natáčení tragicky zemřela dcera. Cyklus právě vysílala televize a diváci vstoupili do dalšího dění. Zoufalé ženě se snažili pomoct, posílali jí dary a peníze. Režisérka s ní byla i nadále v každodenním kontaktu a pokračování emocionálně vypjaté situace tak dalo vzniknout celovečernímu filmu. (Doc Alliance Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Marcela je mi silně nesympatická a to převládá již od začátku dokumentu, kdy je ještě mladou dívkou a chystá se do manželství. Dost jsem pochybovala o její psychické vyrovnanosti v mládí a rok od roku se to stupňovalo. Tato žena si zažila mnoho utrpení, to ano, ale nechci ji soudit, jelikož ji neznám osobně, a toto je narozdíl od jiných osob v dokumentech, reálná bytost, jejíž příběh sledovalo velké množství lidí a nechci ji nějakým způsobem urážet. Je mi moc líto její dcery, ale "vyrovnala" se s tím podle mého názoru dobře. ()

crha 

všechny recenze uživatele

Marcela aneb ze sraček do sraček, tak by se mohl jmenovat tento dokument. Předtím jsem viděl Reného a to byl, musím říct, lepší exemplář. Marcela se na rozdíl od Reného dostala tam kam se dostala ne vlastní vinou a tak ani nevím proč mi jí něják líto nebylo. Fakt chudák ženská, ale taky dost hloupá. Jinak pan Jiří že byl úchyl, to jsem věděl hned nazačátku. Prostě život nahovno a já bych se zabil okamžitě. ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Helena Třeštíková měla nesmírně štěstí a čuch na hlavní představitelku. Život Marcely je jedno neštěstí za druhým, až z toho mrazí, a plně naplňuje představy, že nejlepší scénáře píše život sám. Takže už stačilo "jen" sledovat a vybrat to nejzajímavější. A jen dávám do uvozovek, protože je jasné, že bez talentu režisérky by ani tak drsný příběh, jako má Marcela, nemusel hned znamenat, že se bude jednat o skvělý film. A oceňuji i vytrvalost, točit časosběrné dokumenty jistě není jednoduché... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jedna obyčejná žena a její "obyčejný" život - nic vyumělkovaného, jen pos*aně krutá realita. A takových nešťastných lidí je všude kolem nás spousta; nejspíš každý z nás si projde obdobím, kdy bude myslet, že už nemůže dál, že více ran osudu neunese... nezbývá než to překonat, zvednout se a jít dál. Čas rány skutečně zacelí, ikdyž nám třeba zůstane jizva na duši a za ní bolestivé prázdno po někom, koho jsme milovali. A tohle dokument dokázal předat: nic není samozřejmé, je třeba dávat svým blízkým najevo lásku, protože nikdy nevíte, co se může stát... a nutnost bojovat i v nejtežších chvílích. 85% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Věřit v převtělování a karmu, tak bych se s předchozí inkarnací Marcely rozhodně setkat nechtěl. Takhle si můžu akorát tak povzdechnout nad jejím těžkým údělem. Marcele (nyní myšleno dokumentu) to opuštěně sedne více než v rámci Manželských etud. Není horší či lepší než zbylé osudy, ale v průběhu let se, i díky změně přístupu Třeštíkové, tenhle časosběrný počin dostal přeci jen jinam než těch zbylých pět. Přesto mi René nebo příběh Ivany a Václava přijdou ve výsledku jako lepší časosběrné dokumenty. Když nic jiného, tak jsem u nich takřka neustále neměl pocit, že bych danou situaci mnohem raději viděl z pohledu druhého zainteresovaného (rodičů, Jiřího, samotné Třeštíkové, Ivany, Marceliny sestry apod.). ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Na plzeňském festivalu českých filmů Finále získal snímek roku 2007 cenu pro nejlepší dokument, čímž se stal držitelem Zlatého ledňáčka. (Tom_Lachtan)
  • Příběh Marcely a jejího exmanžela Jiřího byl již při natáčení v osmdesátých letech svým rozsahem připraven na uvedení do kin pod názvem Z lásky (1988). Dovyprávění osudu Marcely ve snímku z roku 2007 je podle slov autorky Heleny Třeštíkové pouze logickým vyústěním událostí. (hippyman)

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama