Reklama

Reklama

Marcela

Trailer

Obsahy(1)

Dokumentární série Manželské etudy široce zachycuje čtvrtstoletí české společnosti pozorováním osudu několika manželských párů. Jejich kauzalita je daná metodou, kdy sám čas skládá příběh. Jedním z nejsilnějších byl příběh Marcely, které na konci natáčení tragicky zemřela dcera. Cyklus právě vysílala televize a diváci vstoupili do dalšího dění. Zoufalé ženě se snažili pomoct, posílali jí dary a peníze. Režisérka s ní byla i nadále v každodenním kontaktu a pokračování emocionálně vypjaté situace tak dalo vzniknout celovečernímu filmu. (Doc Alliance Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Manželské etudy Marcely a Jiřího + Manželské etudy po dvaceti letech Marcely a Jiřího + trýznivý dovětek Marcely. Z těchto tří částí se skládá časosběrný dokument Heleny Třeštíkové Marcela. Myslím si, že tento počin můžu jednoznačně považovat za nejlepší dokument ze života, který kdy v českých končinách vznikl. Takhle psychicky rozhozený jsem v životě po zhlédnutí nějakého dokumentu nebyl. Pro diváky, kteří už mají rodiny, je tento dokument přímo ryzím hororem. Nemá smysl to více rozebírat či kritizovat, protože jak chcete kritizovat pochmurný životní příběh? Velké uznání si zaslouží samozřejmě výborná dokumentaristka Třeštíková, která svým počinem vyrazila dech tisícům solidárním divákům, kteří posléze začali Marcele posílat peníze. Vřele doporučuji. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Manželské etudy jsem viděl všechny, tedy i Marcelin příběh a ve verzi "pro kina" mě trochu zaskočilo, jak málo nového tam bylo přidáno. Většinu času bylo k viděné to už viděné, i když lehce přestříhané. Chápu ale, že pro ty, kteří se s Marcelou seznámili poprvé, to musel být šok (nikoli ve stylu zpráv na Nově, ale v tom lidském). Takže mé plné hodnocení patří spíš uvedenému seriálu, který považuji za pokud ne v určitém pohledu geniální, tak určitě vyjímečný, a to v celosvětovém měřítku. A "obyčejná, ale přesná" Helena Třeštíková je pro mě dokumentaristický opak "feministicky egoistické" Olgy Sommerové. ()

Reklama

Freemantle 

všechny recenze uživatele

Jakým způsobem lze hodnotit lidské utrpení? Režisérka Helena Třeštíková přes dvacet let dokumentovala život Marcely - ženy, která do jisté doby byla svým způsobem šťastná, ale vůbec by se nezlobila, pokud by se štěstí zdrželo déle než na pár dnů. Povedlo se. Téměř na výbornou. Tento dokument, jak už jsem výše napsal, se hodnotí velmi těžce a ještě hůře komentuje. Uvnitř necelé hodiny a půl se skrývá tolik nevyřčené bolesti a smutku, až člověka napadá, kolik duší, jejichž osudy jsou natolik podobné Marcele, mezi námi žije, aniž bychom věděli o jejich existenci? ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Česká filmárka, pedagogička a režisérka Helena Třeštíková je prebornicou, majsterkou a mimoriadne skúsenou persónou v oblasti točenia časozberných dokumentov. Robí to s citom, vyberá si vskutku zaujímavé osobnosti, trpezlivo kamerou konzervuje ľudské osudy. V snímku "Marcela" môžme sledovať neľahký, smutný život jednej obyčajnej, prostej ženy z Prahy, s ktorou sa osud nemaznal. "Marcela" to mala veru ťažké. Pani Třeštíková o nej natočila srdcervúci dokumentárny film. **** ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Pro toho, kdo viděl Manželský etudy, to moc jinej (natož průlomovej) rozměr nepřináší - kromě pár novejch scén, ze kterejch za zmínku stojí předevšim Marcelina hospitalizace na psychiatrii a konečný přestěhování se do Prahy za pomoci veřejnosti. Zajímavej je teletragéd, kterej se k Marcele a Tomášovi chtěl (nakonec i celkem násilně) vesrat, a kterýho Marcela k mýmu údivu asi nějak odhalila a nemusela se tak životně potýkat s dalšim nešťastnym partnerstvím. Čekal jsem ale přece jenom něco o reakci Haberlanda na smrt svý dcery, tady nebyla ani zmínka o tom, že by neodpověděl, odmítal kontakt atd. Vím, že to je dokument o Marcele, ale Jiří byl přece její manžel a hlavně otec jejich dcery... - takhle toho o něm po těch dvaceti letech od prvního natáčení bylo už víc v těch Etudách než tady, v samostatnym dokumentu. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Příběh Marcely a jejího exmanžela Jiřího byl již při natáčení v osmdesátých letech svým rozsahem připraven na uvedení do kin pod názvem Z lásky (1988). Dovyprávění osudu Marcely ve snímku z roku 2007 je podle slov autorky Heleny Třeštíkové pouze logickým vyústěním událostí. (hippyman)
  • Na plzeňském festivalu českých filmů Finále získal snímek roku 2007 cenu pro nejlepší dokument, čímž se stal držitelem Zlatého ledňáčka. (Tom_Lachtan)

Související novinky

Vítejte v KLDR! Zdarma!

Vítejte v KLDR! Zdarma!

05.10.2010

Provozovatelé portálu pro online distribuci dokumentárních a experimentálních filmů Docalliancefilms.cz nabízí od pondělí 4. října do následujícího pondělí 11. října zdarma k vidění film Vítejte v… (více)

Reklama

Reklama