Reklama

Reklama

Příběh z pera Richarda Harrise mapuje čtyři dny v životě Flukea Kelsa, trochu zpustlého bývalého oxfordského profesora historie, který se ocitne v Moskvě na konferenci k nově otevřeným sovětským archivům. Jedné noci jej v hotelu navštíví bývalý důstojník NKVD a osobní strážce šéfa tajné policie Lavrentija Beriji. Tento starý muž tvrdí, že byl v době Stalinovy smrti na jeho dače a pomáhal Berijovi ukrást diktátorovy tajné spisy. Kelso se rozhodne, že své poslední ráno v Moskvě využije k tomu, aby prověřil mužovo vyprávění. Ale z neškodné otázky v Leninově knihovně se brzy stává smrtící hon noční Moskvou až do severního Ruska a do pustých lesů poblíž přístavu Archangelsk u Bílého moře, kde se téměř po půl století ukrývalo poslední Stalinovo tajemství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Az na druhe pozretie som sa nenechala opantat mojou fascinovanostou ruskou historiou a mohla som si vsimnut par zadrhelov. Resp celkom dost ich tam bolo, napriek tomu je to po kazdej stranke zaujimavy a celkom autenticky film. Koniec trosku sflaknuty a groteskny, zasa ta vecna zapojenost Americanov do veci, do ktorych ich fakt nic nie je, a pritom Rusi si svoje tajomstva fakt strazia a v skutocnom zivote by sme uz Danielovi Craigovi nosili kvety na hrob niekde za Moskvou. Kazdopadne vsak ponukol zaujimavu, a vobec nie nepravdepodobnu teoriu. ()

BathoryMan 

všechny recenze uživatele

Výborný TV film,ktorý sa len tak často nevidí z produkcie BBC,ktorý je omnoho zaujímavejší a napínavejší než mnoho súčastných Hollywoodských somarín.Daniel Craig dokazuje že dobre hral už pred Bondom a pomery v súčastnom Rusku su tú tak reálne zobrazené až ma chvílami mrazilo!Aj ked v druhej polke som uz začal tušit pointu,dej sa chválabohu ani vtedy moc nezabrzdil a mixoval správnu akciu a napetie až dokonca.Škoda len toho rýchle odbitého konca po ktorom nasledovali záverečné titulky. ()

Reklama

Koly 

všechny recenze uživatele

Stejné téma, jako má THE BOYS FROM BRAZIL, jenom se tentokrát jedná o Stalina. Nechce se mi věřit, že by ale měli Stalinisté v Rusku tak silnou pozici, jak nám představuje tento film. Na druhou stranu ale Stalinův duch a odkaz hned tak nikam nezmizí, podobně jako ten Hitlerův. Obou diktátorů se totiž lidstvo vzdává dost neochotně... ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Daniel Craig v roli, která mu vždycky parádně sedne. Sice ještě nemám takové vypěstované charisma jako Bondech nebo Mužích, kteří nenávidí ženy ale pořád je hlavní trhák filmu on. O to víc mě mrzí, že po konci jsou pocity hodně smíšené. První hodina je na výbornou ale po odjezdu z Moskvy na venkov to už ztrácí na síle a působí to rozvlekle a docela divně. Konec se podle mého taky nepovedl a vzhledem k délce snímku je uspěchaný. Mrzí mě TV produkce, protože takový zajímavý příběh i s příjemným obsazením by si zasloužil lepší zpracování. Trošku lepší průměr. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Rusko je zvláštní země, kterou se nedá pochopit z několika filmů, ale mohl jsem se setkat s ženou, která byla schopná při jménu Lenin začít mluvit o Slunci na nebi a až božské dokonalosti. Osobně mám ruskou tématiku rád, proto mě Archangel zaujal, i když svým (televizním) rozdělením má zbytečně dost vaty a docela se táhne. Naštěstí Daniel Craig je skvělý a atmosféra o nic horší, přestože se film výrazně táhne, hudba a prostředí vcelku zvládají držet divákovu pozornost. Docela by mě zajímalo, zda by v Rusku další Stalin našil tolik podpory i v moderní době... ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v Rize v Lotyšsku a v ruské Moskvě. (Terva)
  • Stalin měl ve skutečnosti dva syny, a to Jakova, který zemřel v německém zajetí, a Vasilije, kterému se stal osudným alkoholismus. Současně měl také dceru Světlanu. (vesper001)

Reklama

Reklama