Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše sa rok 874 n.l. a nájazd Vikingov do Írska, hľadajúcich striebro a otrokov, prežil malý chlapec. O 20 rokov neskôr prichádza na Island tajomný "Hosť", aby naplnil svoju pomstu. Minimalistický snímok režiséra Hrafna Gunnlaugssona je islandskou variáciou Kurosawovho YOJIMBA, podobne ako filmy A FISTFUL OF DOLLARS a LAST MAN STANDING, ťažiaci z charizmatického hlavného hrdinu a pekných záberov drsnej islandskej prírody. Podobne ako u Sergia Leoneho, aj tento film je súčasťou "vikingskej trilógie", ktorú tvorí spolu s filmami Í SKUGGA HRAFNSINS (1988) a HVÍTI VÍKINGURINN (1991). Zaujímavosťou je, že v dobe svojho vzniku v polovici 80tych rokov, bol film uvedený aj v československých kinách pod názvom KDYŽ LETÍ HAVRAN. (Emílio)

(více)

Recenze (24)

italka63 

všechny recenze uživatele

Typický příklad toho, jak absolutně nevhodná hudba může poškodit výsledný dojem z celého filmu.Severská sága z ranného středověku o pomstě muže, kterému jako klukovi zavraždili rodiče, odvlekli sestru a on dvacet let hledá vrahy, aby je posléze nalezl.Tvrdě vydobytá pomsta však dokáže přinést i rozčarování.Ačkoliv nesnáším hory, krajinu, kde by mě mohla být - nedejbože-zima, tady to byla absolutní nádhera, skály s jeskyněmi, nádherně zelená luka, běsnící moře se štěrkovými plážemi, huňatéjší koníci menšího vzrůstu, co běhají jak o život,křik krkavců......a pak se vám zaryje do mozku zase ta hudba, hrůza, a tudíž bohužel jen kvůli ní to bude jen za tři hvězdy. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Pěkně seversky studený a drsný příběh o pomstě, kterému napomáhají působivé exteriéry a dokonce i minimalistická výprava (zde se možná peněžní nouze stala výtvarnou ctností), ale kterému silně škodí ta osmdesátková hudba, jak už zde napsali předhodnotitelé. V osmdesátých letech vznikal tak slizký popík! ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý scénar, v ktorom režisér podtrhol krásnu a zároveň drsnú ostrovnú atmosféru. Téma pomsty sa nehrá na žiadnu eleganciu a od prvej minúty sa dostavuje parádna, aj keď nie maxirozpočtová, historická záležitosť, navyše takmer bez humorného prvku. Oceňujem spojenie historickej mystiky spolu s modernejším hudobným - niečo medzi rockovejším folkom a world music - motívom. Záver je síce trochu mimo môjho očakávania, ale aj tak film splnil, čo sľuboval. ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Strohé drama, které v sobě ukrývá jednu past pro nepřipraveného diváka. Film je naprosto vážný, až mohou leckomu některé scény připadat směšné, ale jsou na druhou stranu prosté patosu. Proto doporučuji alespoň dvojí zhlédnutí. Některé scény mě napodruhé přibily doslova do židle. Nedá mi, abych se nezmínil o hudbě. Po velkou část filmu hraje v pozadí scén děsivá elektronická hudba dodávající filmu punc osmdesátých let, což je škoda, film je totiž nadčasový. V pozdějších částech zazní i vhodnější orchestrální hudba. Děkuji Zmiu za komentář. Jelikož jsem tento film překládal, byl jsem si moc dobře vědom toho, že jde o krkavce, ale byl jsem bohužel omezen již zavedeným českým titulem… 80 % ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Jsem v rozpacích. Nejprve, co mě nejvíc vadilo - hrozná (nepříjemná, všudypřítomná) elektronická hudba, kterou by v dnešní době k podobnému filmu použil pouze režisér dočasně zbavený smyslů. Nebýt jí, hodnotil bych výš. K pozitivům: Doopravdy zajímavé provedení. Na rozdíl od lidí, kterým vadilo časté ježdění na islandských ponících, jsem toto považoval spíš za prvek, který umocňoval atmosféru filmu. Film z islandského středověku navíc u nás nevidíme často. Něco jsem o středověku na Islandu četl a film svým zobrazením do puntíku odpovídá (konzervativní a s ničím se nemazlící společnost žijící na vesnických usedlostech). Brutalitou mi občas připomínal Markétu Lazarovou, zápletkou kurosawovo Yojimbo (což není konstatováno jako negativum). Na rozdíl od obou zmiňovaných, se však jedná o film značně pochmurnější. Za mě čistých 70%. ■ Jedná se o první díl trilogie. Další jsou "Í skugga hrafnins / Ve stínu havrana" a "Hvíti víkingurinn / Bílý viking". ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Všichni herci absolvovali své kaskadérské a bojové scény sami. (Cheeker)
  • Sveinn M. Eidsson se objevil ve všech třech dílech trilogie, ale pokaždé v jiné roli. (Cheeker)
  • Déšť během scény, kdy bojuje Thor (Helgi Skúlason) s Erikem (Flosi Ólafsson), nebyl ve scénáři. Jednoduše začalo pršet a režisér rozhodl pokračovat v natáčení . Navíc přidal pár záběrů, mezi kterými byl třeba muž padající obličejem do bahna. (Cheeker)

Související novinky

Filmy ze země Vikingů

Filmy ze země Vikingů

02.11.2008

Přehlídka severských filmů, organizovaná Skandinávským domem, pokračuje už nejen v pražském kině Oko, ale i v brněnském Artu a pardubickém Klubu 29. Pražské filmové projekce odstartuje netradičně v… (více)

Oko na severskou kinematografii...

Oko na severskou kinematografii...

21.04.2008

...má Skandinávský dům v Praze, který vám představuje tvorbu z krajů fjordů a dlouhých zim v... no ano, v kině Oko (Františka Křížka 15, Praha 7). Program na nejbližší tři měsíce je pestrý od… (více)

Reklama

Reklama