Reklama

Reklama

Vo veľkomeste zavládne panika, chaos a zúfalstvo. Bez zjavných príčin začnú totiž obyvatelia slepnúť. Vláda okamžite zasiahne všetkých "infikovaných" izoluje v opustenom komplexe bývalej psychiatrickej liečebne s nevyhovujúcimi podmienkami. Slepých pribúda a vznikajú getá, ktorú však už čoskoro preplnené. Samozrejme, že zúfalú situáciu slepcov využívajú kriminálne živly, ktoré ich okrádajú aj o úbohé prídely jedla. Manželka lekára, ktorý oslepol ako jeden z prvých, má veľkú výhodu v tom, že hoci je izolovaná s ostatnými, vidí. Rozhodne sa to však zatajiť a spolu so siedmimi neznámymi vytvorí akúsi rodinu, ktorá sa pokúsi utiecť. Ale ako sa však bezbranná skupina ubráni pred pouličnými gangmi ťažkých kriminálnikov, ktorí už len završujú skazu ľudstva? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (316)

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Zajímavá sociologická studie pro diváka. Aneb co se stane, když zničehonic část lidí oslepne, preventivně je izoolována v nemocnici, kde si slepí sami "vládnou". Mně nejvíc vadilo, že to bylo dost dlouhý a pomalý; mohlo to být klidně poloviční. Naopak pobavil mě Stevie Wonder a pak potěšila chvíle katarze. # [monitor, 5.1] # příběh *** | hudba ** | humor – | akce * | napětí * | pustil bych si znovu ** ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Balíček několika filmů v jednom. Anebo spíš takovej hot dog. Rohlík je post-apokalyptický skifi a párek je vězeňskej survival (ten je uprostřed v rohlíku). Kousnete a dostanete párek a rohlík, pak jíte dál a najednou párek dojde, protože jste byli ošizeni a párek byl kratičkej. Jíte spoustu suchýho rohlíku a cejtíte se podvedeni (umělecký pokus napsat, že ten film stojí celkem za prd).. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Bojíte se slepoty? Kdo ne? Fernando Meirelles vystihuje náladu a atmosféru "slepého světa" dokonale. Přestože má Blindness všechny chyby, které provázejí adaptace románů, jako částečná nevysvětlenost "co, jak, proč" a trochu náhlý a nevysvětlený konec, jde o krásný a chvílemi děsivý snímek, který vystihuje lidstvo jako takové. Je jedno zda vidíte nebo ne, skutečná ne/lidskost se ve vás stejně probudí. Meirellesovi se podařilo sehnat skvělé herce, na kterých mohl začít stavět svou skvělou atmosféru plnou vizuálních "slepé" vizuální stránky. Julianne Moore, Mark Ruffalo, Alice Braga (ano, její fanouškové si opět přijdou na její krásné tělo:)), Danny Glover(skvěle zahraná role) a třeba G.G. Bernale, kterého tentokrát asi ženy nebudou tolik milovat, jako by zvykem. Možná někoho zaskočí směr, kterým se film ubírá, který přes uzavření slepých do karantény přesune k budování "slepého světa", z jehož hlubin se pomalu, ale jistě vynoří všechny možné zrůdnosti, které však opět režisér dokáže podávat velmi reálně a přirozeně. Dát 5* je možná přeceňovaní, hodně lidem tento film nesedne a budou se od prvních minut, kdy začnou lidé slepnout, nudit. Pro ty ostatní však Meirelles přichystal ochutnávku světa, kterého se lze bát, ale také se od něj dá učit a když pochopíte alegorii slepého světa, jak ho pravděpodobně zamýšlí autor filmu i knihy, uvidíte svět jinýma očima. Zpět k otázce ze začátku komentáře. Bojíte se slepoty? A jste si jistí, že opravdu vidíte? ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

WHAT IS HAPPENING TO US REMINDS ME OF WHAT HAPPENED TO SAINT PAUL. PAUL USED TO KILL CHRISTIANS, PERSECUTE THEM, BUT THE LORD CAME TO HIM AND CONVERTED HIM, AND NOT ONLY CONVERTED HIM BUT BLINDED HIM.. Odhliadnuc od scenáristickych prešľapov je BLINDNESS absolútny zážitok pre všetky zmysly. Uchopiť ho malilinko inak, mohlo ísť o intenzívny pocit podobný CHILDREN OF MEN. IN MY DREAMS YOU ARE ALWAYS BEAUTIFUL. WELL, THAT´S WHY BLINDNESS IS A GIFT TO THE UGLY.. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Tak sugestivní podívaná, že jsem se bál na chvíli zavřít oči. Blindness je psychologické drama okamžiku, kde Meirelles vyvedl několik scén k naprosté dokonalosti, ale na druhou stranu jsou některé pasáže spíš výkřikem do tmy. Možná by se to dalo říct i naopak, že ty brilantní scény jsou výkřikem do tmy, ale je jich tam tolik, že si to nedovolím. Hlavně monology Danny Glovera jsou fantastické. Zase po čase mám chuť dát filmu plný počet, i když objektivně na něj není. Ale co, žijeme pouze jednou. __ Zkuste zavřít oči. Co vidíte? ()

Galerie (46)

Zajímavosti (7)

  • Aby se herci připravili na své role, byly jim zavázány oči a byli odvezeni na náhodně vybranou lokaci. Po vysazení z auta se museli zorientovat v okolí. (HellFire)
  • Slepý muž v podaní herca Yusuke Iseya nosí hodinky značky TAG Heuer Link. (dyfur)
  • Film zahajoval MFF v Cannes 2008. (HellFire)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zachraňte agenta Ryana!

Zachraňte agenta Ryana!

29.01.2008

Tak zní nařízení studia Paramount, které se rozhodlo vzkřísit sérii špionážních thrillerů inspirovaných bestsellery Toma Clancyho. Není se čemu divit. Agent Jack Ryan se dočkal solidního komerčního… (více)

Reklama

Reklama