Reklama

Reklama

Jeden z nejoblíbenějších a zároveň nejodsuzovanějších hudebních žánrů. Unikátní kanadský dokument. Heavymetalový nadšenec a „hrozič" Sam Dunn, původní profesí antropolog, hledá v netradičně pojatém dlouhometrážním dokumentu odpověď na otázku, proč je jeho oblíbený žánr předmětem ustavičného stereotypního odmítání a odsuzování. Heavy metal si během své čtyřicetileté existence získal miliony příznivců po celém světě. Při svém putování zpovídá Sam řadu význačných i rozporuplných osobností ze všech stran názorového spektra. Snaží se pochopit motivaci odpůrců heavy metalu a současně pátrá po příčinách až bezmezného obdivu jeho stoupenců. Za svůj dokument obdržel Sam Dunn v roce 2007 Cenu Kanadské filmové a televizní asociace (Gemini) za nejlepší původní scénář. (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Začnem parafrázovaním Coryeho Taylora (Slipknot) "Mám rád ženy, ale metal mi dáva možnosť zobliecť tričko a omacať na koncerte druhých metlákov, lebo som chalan." Som síce punkáč, ale s metalovými koreňmi no nikdy som nič podobné na koncertoch nepociťoval, ale presne o tom metal je, že každý si v ňom nájde to čo chce. Výborný dokument, ktorý sa snaží zhrnúť históriu a súčasnosť tvrdých chlapcov a kde tu aj báb. Od počiatkov Black Sabathu po takmer donekonečna sa rozkonárený strom subžánrov, ktoré majú spoločný slovesný základ-METAL. Výborný, náučný a sčasti inšpirujúci dokument o vplyvoch, ktoré vplývajú na obraz metalu, ako napríklad satanizmus, sexualita, hudba či výzor, ale i z neho vyplývajúce ako outsiderstsvo, rebélia či zločinnosť. Množstvo rozhovorov s lídrami a členmi najvychytanejších bandov, množstvo dokumentárneho materiálu či záznamov z koncertov očami pravého "headbangera" dostáva dokument do inej dimenzie, akoby bol zákazkovo natočený naškrobeným kravaťákom s pravítkom v prdeli. Pre fanúšikov temnej vlny sa týmto radí do kategórie must see dokumentov, pre supportteam (rozumej punkáči a rockeri) ktorí sa pravidelne stretávajú na rovnakých koncertoch je to tiež výborný dokument na rozšírenie obzorov s kým máme tú česť. Uvidíme sa v kotli! \m/_ ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Zajímavej dokument pro všechny fanoušky metalu (a nejen pro ně), každej z nich si tu určitě najde jeho oblíbenej styl nebo kapelu. Pro mě byly nejzajímavější rozhovory s těmito legendami: Bruce Dickinson, Ronnie James Dio, Tonny Iommi, Lemmy Kilmister a Dee Snider. Naopak bych omezil tu část o black, death metalu (hlavně ty Noři byli uchylný). A nejzábavnější je asi ta část kde Dee Snider z Twisted Sister obhajuje svý texty: "Lidi je můžou interpretovat několika způsoby. Paní Goreová (pozn. manželka Al Gora!!!) hledala sadomasochismus a našla ho." :-) ***** Doporučuju shlédnout taky neméně povedený dokument o tomto žánru Heavy Metal: Tvrdší než život. ()

Reklama

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Co si myslíš, že dělá metalovou komunitu vyjímečnou? Myslím, že především jsme velká rodina, která má jednu společnou řeč - metal. My proti zbytku světa." - Ronnie James Dio ...Sam Dunn se vydává na cestu do světa heavy metalu, aby natočil spoustu cenných a zajímavých názorů od metalových králů a královen, jejich věrných fanoušků a dalších lidí co se pohybují okolo týhle skvostný muziky. Letmo se tu mihla i má oblíbenkyně Doro Pesch. Kvalitní dokument. Jen tak dál Same. :-) ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Zajímavá cesta za metalem a jeho historií. Průvodce to ale natáčel jako fanoušek pro fanoušky - to znamená, že glorifikoval na metalu snad vše. Nemám rád metal a neláká mě poslouchat, že metal je dobrý pozitivní styl vyděděnců, kteří se liší od mainstreamu a nikdo jim nerozumí. Prožívají bolest, zpívají o bolesti a skupiny jim předávají pozitivní energi, aby měli ráno důvod vstát. Metal je jedna velká šaškárna, kde si normální lidé hrajou na ty zlé, vypadají nebezpečně ale zpívají o bolesti, mučení, sebevraždě atd. Nikomu to neberu, ale tvrdit, že metal je pozitivní hudba, to nevstřebám. Hledají stále tvrdší texty, hudbu i excesy = konec umění. ()

Andrew_Deer 

všechny recenze uživatele

Sam Dunn, narozdíl od paznehtů z TV Noha heavy metalu rozumí, protože si ho sám zažil. Ukazuje nám tedy začátky heavy metalu, které se odehrály v době, kdy se narodil a o dvanáct let později se o ně začl zajímat. Přes Black Sabbath, přes první ženy v heavy metalu, glam metal, krvavá témata, satanismus -> norské pálení kostelů až k death metalu a stylově zakončeno Metallicou. Přesto bych chtěl vytknout absenci mých oblíbených podžánrů jako folk, pagan, melodic nebo symphonic metal. Nedá se nic dělat. Tak třeba příště. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama