Reklama

Reklama

Jeden z nejoblíbenějších a zároveň nejodsuzovanějších hudebních žánrů. Unikátní kanadský dokument. Heavymetalový nadšenec a „hrozič" Sam Dunn, původní profesí antropolog, hledá v netradičně pojatém dlouhometrážním dokumentu odpověď na otázku, proč je jeho oblíbený žánr předmětem ustavičného stereotypního odmítání a odsuzování. Heavy metal si během své čtyřicetileté existence získal miliony příznivců po celém světě. Při svém putování zpovídá Sam řadu význačných i rozporuplných osobností ze všech stran názorového spektra. Snaží se pochopit motivaci odpůrců heavy metalu a současně pátrá po příčinách až bezmezného obdivu jeho stoupenců. Za svůj dokument obdržel Sam Dunn v roce 2007 Cenu Kanadské filmové a televizní asociace (Gemini) za nejlepší původní scénář. (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

HAL 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní dokument o metalové subkultuře z přímého pohledu zevnitř... a podle mých zkušeností velice reálný a trefný pohled. Na můj vkus se zaměřuje až příliš na "nejtvrdší" odrůdy metalu zatímco odnože jako industrial, speed, gothic, nebo symphonic metal jsou zmíněny jen velmi okrajově nebo vůbec, ale záznam historického vývoje je bezchybný a i snaha o zasazení metalové subkultury do širšího kontextu celé společnosti, její historie a hlavně jejích (převážně odmítavých) reakcí na ni se rozhodně cení. Plus, každý fanoušek bude nadšením bez sebe ze spousty rozhovorů s obrovským množstvím velkých muzikantů. 9/10 ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Chronologicky první film od Sama Dunna a Scota McFadyena. Já ho viděl až naposled:) Je však celkem jedno, jak si filmy pustíte, v každém z nich se dozvíte opravdu hodně zajímavostí o metalu. Tahle série mě fakt baví a jen mě napadlo, kdyby tohle bylo celý třeba o dechovce, asi už bych z toho tak odvařenej nebyl. Tedy, že ne úplně každého tohle zaujme. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dovolím si tvrdit, že tento dokument dokáže zaujmout i člověka, který by si metal pustil až jako poslední možnou volbu. Ano, docela mě zaujal. Rozhodně z něj však nejsem tak unešený, jako kdejaký černě oděný chlapík, který je nasraný na celý svět a v metalu hledá útěchu. Skutečně dokument chápu pouze jako takovou velkou sondu do mnoha odvětví metalu, přičemž obohatil moje znalosti. Jen je velká škoda, že mě to vůbec nezajímá. 2* ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Co si myslíš, že dělá metalovou komunitu vyjímečnou? Myslím, že především jsme velká rodina, která má jednu společnou řeč - metal. My proti zbytku světa." - Ronnie James Dio ...Sam Dunn se vydává na cestu do světa heavy metalu, aby natočil spoustu cenných a zajímavých názorů od metalových králů a královen, jejich věrných fanoušků a dalších lidí co se pohybují okolo týhle skvostný muziky. Letmo se tu mihla i má oblíbenkyně Doro Pesch. Kvalitní dokument. Jen tak dál Same. :-) ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Zajímavej dokument pro všechny fanoušky metalu (a nejen pro ně), každej z nich si tu určitě najde jeho oblíbenej styl nebo kapelu. Pro mě byly nejzajímavější rozhovory s těmito legendami: Bruce Dickinson, Ronnie James Dio, Tonny Iommi, Lemmy Kilmister a Dee Snider. Naopak bych omezil tu část o black, death metalu (hlavně ty Noři byli uchylný). A nejzábavnější je asi ta část kde Dee Snider z Twisted Sister obhajuje svý texty: "Lidi je můžou interpretovat několika způsoby. Paní Goreová (pozn. manželka Al Gora!!!) hledala sadomasochismus a našla ho." :-) ***** Doporučuju shlédnout taky neméně povedený dokument o tomto žánru Heavy Metal: Tvrdší než život. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno