Reklama

Reklama

Darjeeling s ručením omezeným

  • USA The Darjeeling Limited (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vše začíná předfilmem Hotel Chevalier, odehrávajícím se v prostorném hotelovém pokoji v centru Paříže. Nejmladší ze tří bratrů Whitmanových Jack (Jason Schwartzman) se tu tak trochu ukrývá před světem a před svou americkou přítelkyní (Natalie Portman). Ta ho vystopuje a navštíví. Nedá se ovšem říct, že by to bylo setkání nejšťastnější. Ale to jsme už v Indii a taky v jiném filmu, kde sledujeme obchodního cestujícího (Bill Murray), kterému se ani po ďábelsky rychlé a nebezpečné cestě motorovou tříkolkou nepodaří dohonit vlak společnosti Darjeeling Limited. V něm sedí Jack, jeho starší bratr Peter (Adrien Brody) a nejstarší ze sourozenců Francis (Owen Wilson). Právě Francis se pro ně rozhodl připravit dobrodružné putování s překvapivým cílem. Jejich životy totiž velmi poznamenalo úmrtí otce a následné zmizení jejich matky.

Režiséra Wese Andersona u nás diváci znají hlavně díky netradičním komediím Život pod vodou a Taková zvláštní rodinka. Anderson ve svých snímcích dokáže nastínit komický a zároveň i velmi melancholický pohled na život. Každá z jeho působivých komedií se týká lásky, rodiny, ale i toho, jaké je to být člověkem na nesprávném místě. I ve svém zatím posledním filmu řeší Anderson vztahy mezi bratry, jejich přítelkyněmi a vlastně vůbec světem okolo nich.

Anderson patří k několika málo autorům neotřelých komedií, kteří si získali přízeň nejen mezinárodního publika a kritiky, ale také hereckých hvězd, které se v jeho filmech objevují. Hlavní roli už tradičně získal Owen Wilson, Andersenův spolužák z filosofie. Toho diváci znají z komedíí (My dva a křen, Nesvatbovi) i akčních filmů (Armagedon, Za nepřátelskou linií). Adriena Brodyho znají čeští diváci především z oscarového dramatu Pianista, ale také z Vesnice nebo King Konga. Jason Schwartzman se našemu publiku představil ve filmech Mám rád Huckabees, Moje krásná čarodějka, Šňup a Marie Antoinetta. V jedné z menších rolí se objeví Bill Murray a Natalie Portman se (zřejmě úplně poprvé) ukáže v celé své kráse.

Darjeeling s ručením omezeným aspiruje na řadu prestižních filmových ocenění. Ostatně, svou cestu světovými kiny úspěšně zahájil na několika filmových festivalech, včetně toho benátského. Výborně se mu daří i v amerických a britských kinech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Demontáž a montáž dysfuknční rodinky na cestě odnikud nikam, na níž Anderson během indického putování s mystickým a komediálním podhoubím zakopává o bludný scénáristický kořen a Darjeeling se stává vnitřně Limited ...a bere se příliš seriózně, jakoby postavy nebyly schopny vykročit ze svého skleníku. Pro mě coby cizince v Andersonově říši po nudném Rushmore ovšem překvapivě silné v detailech, PPC (přirozeně, příjemně, civilní) v hereckých výkonech, odvážné v obrazotvornosti a delikátní v konceptu zavazadla, které s sebou obrazně i skutečně táhneme životem. Málokdy mě na film zláká recenze, notabene česká, ale v tomto případě to chápu jako palubenku do Života pod vodou a otevřené dveře k Takové zvláštní rodice. Wesi Andersone, ještě se uvidíme. 65% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zvednout se po skončení tohoto filmu z kina a vrátit se z báječně absurdního světa, plnýho barev, krásné hudby, rozloučit se s nejpodivnější, ale určitě i nejokouzlující trojicí filmových bratrů, nespatřit už tu překrásnou Indku jako průvodčí ve vlaku, nekochat se nádhernými záběry Indie, nesmát se nad bláznivýma situacema, jako že zabloudí vlak, nebavit se nad vynikajícímy dialogy a především přestat mít ve tváři připitomělý obličejový výraz zvaný "marihuanové absolutní štěstí ", zkátka opustit krásně ujetej svět mistra Andersona a vrátit se zpět do hnusně pravdivé reality, bylo pro mě víc bolestné, jak kopanec do koulí. ()

Reklama

lesumir 

všechny recenze uživatele

Darjeeling s ručením omezeným měla být zabíječka času, která rychle uteče. Ale já ten čas asi uplně udusil, bylo to jako věčnost, radoby vtipná komedie při které jsem se bohužel ani jednou nezasmál mne málem udusila k smrti! Sympatičtí herci, to ano, ale Adrian Brody se pro takovou roli vůbec nehodil, spíše se nudil a divák s ním! Ale abych jen nekritizoval, mladá indická stewardka byla pěkná a hudba byla zajímává. 3/10 ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Kdo má rád filmy Wese Andersona (Život pod vodou a Takovou zvláštní rodinku především) ať zvedne ruce... Výborně. Takže budeme považovat Darjeeling za vydařenou komedii plnou neobvyklých dialogů, atmosféry a dalších Andersonovských vychytávek, na které jsme z jeho předchozích filmů zvyklí. A nebudeme zas tak krkolomně rýpat do toho, je-li tenhle film slabší, nebo srovnatelně dobrý, než jeho předchůdci, protože tak jako tak je pořád stejně osobitě zábavný. Souhlasíte s tím!? ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Wes Anderson byl v mých očích právě povýšen na pětihvězdičkového režiséra. Je vlastně s podivem, že se tomu tak stalo až teď, protože dělá všechno správně. Nádherní herci a herečky. Vesměs se jeho filmy drží principu románu zrání - blaho. Všechno je ploché a symetrické, to je taková krása! Hraje si se střihovou zkratkou. A že bych v nějakém filmu chtěla vidět Play With Fire jsem si přála už dlouho, jenom jsem si mylně pamatovala, že hrála na bělostném pohřbu. Ale zpívá se tam o mamince, tak dává smysl, že to hraje, kde to hraje. Podtrženo sečteno, krásný film. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Wes Anderson přiznal, že inspiraci k tomuto filmu hledal v dokumentech Luise Mally, v tvorbě Satyajita Raye (jehož památce je film věnován) a především v Renoirově snímku Řeka. Také se vyjádřil v tom smyslu, že je velmi zavázaný Martinu Scorsesemu zato, že mu právě tento film osobně promítl. (DaViD´82)
  • Třináctiminutový Hotel Chevalier byl zpočátku na některých festivalových projekcích součástí filmu jako prolog. Pro kina byl však od filmu oddělen a byl zdarma distribuován přes službu iTunes. (DaViD´82)
  • Natalie Portman svou pár vteřinovou cameo roli nenatočila ve studiu, ale opravdu kvůli ní odcestovala do Jodhpuru v Indii. Natáčení jí zabralo sotva hodinu a půl a poté se vydala na desetidenní výpravu po Indii. (DaViD´82)

Související novinky

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (více)

Reklama

Reklama