foto

Natalie Portman

  • nar. 9.6.1981 (35 let)
    Jeruzalém, Izrael
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Natalie se narodila jako Neta-Lee Hershlag v roce 1981 v Jeruzalémě, odkud se ve svých třech letech se svými izraelskými rodiči přestěhovala do Spojených států. Rodina se nejdříve usadila ve Washingtonu, odkud se po čtyřech letech přesunula do Connecticutu. V roce 1990 se všichni trvale přestěhovali na newyorský Long Island.

Jako malá trávila prázdniny na divadelních táborech. Svou první divadelní zkušenost prožila v muzikálu Ruthless!, odkud její kroky už vedly na filmové plátno. Její první rolí se stala postava dvanáctileté Mathildy, kterou ztvárnila v roce 1994 po boku Jeana Reno v legendárním francouzském thrilleru režiséra Luca Bessona Leon. Od té doby vystupuje pod dívčím příjmením své babičky – Portman.

Pět let po prvním filmu přišla její slavná role královny Padmé Amidaly v prequelové trilogii Hvězdných válek (1999, 2002, 2005). Během natáčení dokonce dokončila studium psychologie na Harvardově univerzitě. Hvězdné války odstartovaly celou sérii slavných rolí, od postavy Evey ve filmu V jako Vendeta (2005) přes hlavní ženskou roli v Goyových přízracích Miloše Formana (2006) ženu zesnulého hlavního hrdiny ve válečném dramatu Bratři (2009) až po roli baleríny v psychologickém thrilleru Černá labuť (2010) režiséra Darrena Aronofskyho, za kterou získala Oscara, Zlatý glóbus a mnoho dalších ocenění.

Pět let po dosažení hereckého olympu se rozhodla vyzkoušet si také roli scenáristky a režisérky a natočila film Příběh lásky a  temnoty (2015), ve kterém si zároveň zahrála hlavní roli. V příštím roce Natalie Portman uvidíme například v novém filmu Terrence Mallicka či ve snímku The Death and Life of John F. Donovan režiséra Xaviera Dolana.

(Aerofilms)

Herecká filmografie

2018 The Death and Life of John F. Donovan
2017 Annihilation
Song to Song
The Heyday of the Insensitive Bastards
2016 Jackie
Jane Got a Gun
Planetárium
2015 Knight of Cups
Příběh lásky a temnoty
2013 Thor: Temný svět
2012 Simpsonovi (TV seriál)
Řeka slz (S24E01)
2011 Hlavně nezávazně
Princ a pruďas
Thor
2010 Černá labuť
I'm Still Here
Syčák Hesher
2009 Bratři
GREED, a New Fragrance by Francesco Vezzoli
Láska a jiné kratochvíle
2008 Králova přízeň
New Yorku, miluji Tě!
2007 Darjeeling s ručením omezeným
Hotel Chevalier
Moje borůvkové noci
Říše hraček
Simpsonovi (TV seriál)
Malá velká holka (S18E12)
2006 Goyovy přízraky
Paříži, miluji Tě
2005 Domino One
Free Zone
Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů
V jako Vendeta
2004 Na dotek
Procitnutí v Garden State
True
2003 Návrat do Cold Mountain
2002 Star Wars: Epizoda II - Klony útočí
2001 Zoolander
2000 Jdi za svým srdcem
1999 Kdekoli, jen ne tady
Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba
1996 Mars útočí!
Nádherný holky
Všichni říkají: Miluji tě
1995 Nelítostný souboj
1994 Developing
Leon

Dokumentární

2016 Starring Austin Pendleton
2011 Black Swan: Metamorphosis
2009 Miloš Forman: Co tě nezabije…
2007 Záchrana druhů - Gorily na pokraji vyhynutí (TV film)
2006 'V for Vendetta' Unmasked (TV film)
2005 Live 8 (koncert)
Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2004 Hitler's Pawn: The Margaret Lambert Story (TV film)
2003 Nicole Kidman: An American Cinematheque Tribute (TV film)
2001 Concert for New York City, The (koncert)
R2-D2: Beneath the Dome (TV film)
2000 Film-Fest DVD: Issue 3 - Toronto
1999 Paris dernière (TV seriál)
Stars of Star Wars: Interviews From the Cast, The

TV pořady

2012 Módní styl hvězd (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2012 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2011 The 37th Annual People's Choice Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike Nichols (TV pořad)
Conan (TV pořad)
2009 Oscar's Red Carpet 2009 (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2008 Mezi dvěma kapradinami (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2005 Mon plus grand moment de cinéma (TV pořad)
77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Hudební videoklipy

2012 Paul McCartney: My Valentine (hudební videoklip)
2007 Paul McCartney: Dance Tonight (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(20 629)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace