foto

Adrien Brody

  • nar. 14.4.1973 (43 let)
    Queens, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Adrien se narodil v dubnu roku 1973. Už jako dítě bavil kamarády na narozeninových oslavách svými kouzelnickými vystoupeními. Rodiče, fotografka Sylvia Plachy a učitel dějepisu Elliot Brody, kteří měli k umění blízko, svého syna v jeho touze stát se hercem podpořili. A tak mohl nastoupit na prestižní The High School for the Performing Arts a poté i na American Academy of Dramatic Arts. Už během studií se představil publiku v několika malých divadlech i v televizi (sitcom Annie McGuire), ale až rozhodnutí zkusit štěstí v Hollywoodu bylo klíčové. Opustil rodinu a vydal se vstříc svému osudu, do Los Angeles.

Všechny začátky jsou těžké a ty Adrienovy nebyly výjimkou. Dlouho si nemohl najít práci a v roce 1992 se ošklivě zranil při nehodě na motorce. Rok poté však konečně získal výraznější roli a to v dramatu Stevena Soderbergha KING OF THE HILL, kde coby znalec pouličního života Lester zaujal kritiku. A s pochvalnými recenzemi na jeho výkon přicházejí i zajímavé nabídky. A tak se objevuje ve STŘELE, akčním snímku s Mickeym Rourkem, a nato i ve vzpomínce na Neala Cassidyho THE LAST TIME I COMMITTED SUICIDE, kde byl jeho hereckým partnerem Keanu Reeves. Svou první nominaci na Independent Spirit Award získal za roli barmana v nezávislému snímku RESTAURANT.

Radost i zklamání přineslo Adrienovi válečné drama Terrence Malicka TENKÁ ČERVENÁ LINIE. Dostal sice příležitost ztvárnit desátníka Fifea, ale většina jeho scén byla vystřižena. I tak ovšem nezůstal nepovšimnut. Voják, který toho moc nenamluví, zato v očích se mu zračí strach z války i zděšení z nástupu do další vojenské akce, kde může kdokoliv kdykoliv zemřít, byl tak přesvědčivý, že utkvěl v paměti většině diváků. V prostředí války, tentokrát občanské a v Jugoslávii, setrval i poté v HARRISONOVÝCH KVĚTECH. Zde se však představil nikoli jako voják, ale coby reportér Kyle Morris.

Adrien se může pochlubit spoluprací s významnými režiséry – s Barrym Levinsonem se setkal při NESPOUTANÉ VOLNOSTI, s Kenem Loachem natočil CHLÉB A RŮŽE a Spike Lee ho obsadil do role punkáče Richieho ve svém dramatu KRVAVÉ LÉTO V NEW YORKU. V jeho filmografii můžeme najít i roli hamižného hraběte, jehož si užil v historickém dramatu AFÉRA S NÁHRDELNÍKEM. A životní role na sebe nenechala dlouho čekat

Z více než čtrnácti set uchazečů si režisér Roman Polanski zvolil Adriena coby představitele polského klavíristy Wladyslawa Szpilmana pro svůj film PIANISTA. A ztělesnit člověka, který prošel peklem, když se za války ukrýval před nacisty, znamenalo sáhnout si na úplné dno. Dobrovolná izolace od vnějšího světa mu pomohla pochopit pocity člověka, jako je zoufalství, beznaděj, strach a samota. A právě díky tomu byl ve své roli jedinečný, o čemž svědčí celá řada cen, jimiž byl za svůj výkon odměněn, v čele s nejprestižnějším Oscarem za hlavní mužský herecký výkon. To mu bylo 29 a stal se tak historicky nejmladším držitelem pozlacené sošky v této kategorii.

Po takto náročné zkušenosti se pustil do lehčích žánrů. Nejprve se objevil v komedii DETEKTIV a poté v psychologickém thrilleru mistra napětí M. Nighta Shyamalana VESNICE. V současné době natáčí remake slavného KING KONGA pod režijním vedením Petera Jacksona. Jedná se o jeden z nejočekávanějších filmových projektů a ať už tento pokus znovu zfilmovat nesmrtelnou klasiku dopadne jakkoli, na jedno se můžeme spolehnout – na herecký výkon Adriena Brodyho.

Klára "Molly" M.

Herecká filmografie

2017 Expiration
Motor City
2016 Banking on Mr. Toad
Emperor
Manhattan Night
2015 Backtrack
Boj o Hedvábnou stezku
Septembers of Shiraz
2014 American Heist
Grandhotel Budapešť
Houdini (TV film)
2013 InAPPropriate Comedy
Ten třetí
2012 Yi jiu si er
2011 Oddělen
Půlnoc v Paříži
2010 Experiment
High School
Predátoři
Wrecked
2009 Bestie musí zemřít
Fantastický pan Lišák
Splice
2008 Bratři Bloomovi
Cadillac Records
2007 Darjeeling s ručením omezeným
Toreador
2006 Hollywoodland
2005 King Kong
Svěrací kazajka
2004 Vesnice
2003 Zpívající detektiv
2002 Loutka
Pianista
2001 Aféra s náhrdelníkem
Láska po zlém
2000 Harrisonovy květy
Chléb a růže
1999 Bez dechu
Krvavé léto v New Yorku
Nespoutaná volnost
1998 Restaurant
Tenká červená linie
1997 Last Time I Committed Suicide, The
Moje velká mafiánská svatba
Six Ways to Sunday
1996 Solo
Střela
1995 Nemáš co ztratit
1994 Andělé
Útěk z vězení (TV film)
1993 King of the Hill
1991 Boy Who Cried Bitch, The
1989 Povídky z New Yorku
1988 Annie McGuire (TV seriál)
Home at Last (TV film)

Dokumentární

2015 Průlomové objevy (TV seriál) - vyp.
Stone Barn Castle
2013 Do extrémů (TV seriál)
2011 Roman Polanski: Můj život - a.z.
2009 Playing Chess: The Making of Cadillac Records
2005 King Kong: Deník režiséra
2004 Buried Secret of M. Night Shyamalan, The (TV film)
Gumball 3000
Inside 'The Village': A Movie Special
2003 Making of 'The Pianist', The (TV film)
Nicole Kidman: An American Cinematheque Tribute (TV film)
Sorta Fairytale, A
Story of Survival: Behind the Scenes of 'The Pianist', A

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
The 21st Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2015 (TV pořad)
67. Emmy Awards (TV pořad)
2009 81. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 Al Pacino - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
75. Annual Academy Awards (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Dokumentární

2015 Stone Barn Castle

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 522)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace