Reklama

Reklama

Epizody(7)

Obsahy(1)

Adaptace nedávno vydaného a záhy velmi populárního románu Sussany Clarck. Odehrává se v Anglii na počátku devatenáctého století, kde již po staletí nepraktikovanou magii hodlá zpět na světlo světa uvést mág Mr. Norrell. Poté co šokuje všechny teoretické mágy co jich Anglie má a podmaní si celý Londýn až po nejvyší politické kruhy, získává nadaného žáka Jonathana Strange. Mladík ovšem záhy svými schopnostmi předčí mistra. Jenže magie je dobrý sluha ale zlý pán. A tak dochází k souboji mágů, který nás provází napoleonovskou Evropou přes Itálii a Španělsko zpět do Angliie k magickému vyvrcholení. Příběh, v němž nechybí magie, láska, intriky a fantaskní světy. (catr)

(více)

Videa (11)

Trailer 2

Recenze (93)

Morholt 

všechny recenze uživatele

O předloze jsem nikdy neslyšel, ale seriál jsem si užil. Bylo tu něco Gilliama, troška Burtona, pár odkazů anglo-keltské mytologie a spousta magie, vedle níž se musí cítit ten protivný obrýlený adolescent jako absolutní žabař. Vedle povedené atmosféry, solidních triků a smysluplného děje vynikají i herci na čele s dvojicí Eddie Marsan-Bertie Carvel, kteří vystřihli dva rozdílné mágy zcela dokonale. Ale potěší i Marc Warren v roli dalšího seriálového hnusáka či Enzo Clienti s Paulem Kayem, jenž i tady vypadá a působí jako Thoros z Myru. BBC opět zabodovala. 90% ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Vidím v tom hlavne premrhaný potenciál. Nie jednoduché sa vžiť do sveta s tak nejasnými pravidlami a s postavami, ktorých motivácie nie sú zakaždým pochopiteľné. Buď je to zakorené už v samotnej predlohe, alebo sa stala chyba niekde na polceste medzi ňou a adaptaciou. I keď sa dej odohráva v priebehu rokov, po skončení som mal dojem, že sa v ňom až na úvod a záver väčšinu času neudialo vôbec nič zásadné a celá línia s vojnou bola tak trochu naviac. Tretí diel The Education of a Magician odohrávajúci sa z podstatnej sčasti na portugalskom fronte pritom paradoxne považujem za vrchol celej minisérie a jeho kvality nedosiahlo ani finále. Je to škoda, pretože v jednotlivých momentoch ide o dobre zvládnuté dielo, naviac podporené výbornou výpravou a trikmi. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Všechno tady funguje skvěle. Příběh ze kterého na vás dýchne Stará Anglie se svou typickou fantasy poetikou, je originální, nešetřilo se ani na tricích, kterých ale nebylo nadužito, herci neokoukaní, ale zato velmi přesvědčiví...není co vytknout...vlastně spíš není důvod, něco k vytknutí hledat. Velmi příjemně strávených 7 hodin. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Kouzelné knize Susanny Clarke se dostalo adaptace, jaké si zasloužila - což je snad největší poklona, kterou mohu tomuhle sedmihodinovému eposu vyseknout. Jde o adaptaci věrnou tak, jak to jen odlišné médium umožňuje - nevytrácí se vtip, romance, horor, krásný anachronický jazyk, britská tradice a gentlemanství, alternativní historie a magické knihy... Obrovské uznání a dík patří castingu, který nalovil ansábml neprofláklých charakterních herců v čele s Bertiem Carvelem a Eddiem Marsanem v titulních rolích. Zejména prvně jmenovaný dostává prostor rozehrát rozevlátě "romantického" Strange tak, že mi z toho padala brada - dojímá a baví zároveň. Marsanův "racionalistický" Norrell je pak ve své úzkostlivé úzkoprsosti jeho pravým protipólem a neotřelým typem antihrdiny. Kolem a kolem - televizní událost a povinnost pro fanoušky inteligentní fantasy/zábavy. 90% ()

ywo666 

všechny recenze uživatele

Solídna viktoriánska čarodejovina. Niečo medzi Harrym Potterom, Prestige a Penny dreadfull. Najlepšie na tom celom je obsadenie a vývoj postáv. Takmer nikto na konci neostane taký ako na začiatku. Postavy aj dej sa posúvajú veľmi zaujímavým spôsobom. História sa mieša s fantasy. Chudák Napoleon padol kvôli mágií. Všetko do seba zapadá. Finálne kvalitne vygradovalo. Škoda, že miestami je to trochu úlet a človek len krúti hlavou. Ale bavil som sa 80% 4*. ()

Galerie (112)

Reklama

Reklama