Reklama

Reklama

Světlušky v zahradě

  • USA Fireflies in the Garden (více)
Trailer

Částečně autobiografické americké melodrama režiséra Dennise Lee líčí v několika prolínajících se časových rovinách osudy manželů Taylorových (Wiliam Dafoe a Julia Robertsová), jejich dětí i životních partnerů, které vyhrotí nečekaná tragédie...
Pro Lisu, jejího manžela Charlese (Julia Robertsová a William Dafoe), syna Michaela (Ryan Reynolds) a dceru Ryne (Shannon Luciová) to měla být příjemná oslava v domě Lisiny sestry Jane (Emily Watsonová). Tragická autonehoda, při níž Lisa umírá, však plány nečekaně zhatí. Na pohřbu se objevuje i Michaelova manželka Kelly (Carrie-Anne Mossová), která se svým mužem nežije, a právě ona svou přítomností otevírá Pandořinu skříňku plnou tajemství. Michaela pronásledují bolestné vzpomínky z dětství, postupně však všichni tři skrze bolest a slzy zjišťují, jak moc se navzájem potřebují, a že navzdory starým křivdám mohou znovu vytvořit rodinu. Tradiční, částečně autobiografické drama natočil scenárista a režisér Denis Lee. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (174)

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Světlušky v zahradě jsou rodinným dramatem tematizujícím oidipovský komplex, zároveň se ale dotýká motivu výchovy, generačních konfliktů, nevěry a dalšího, přičemž živnou půdou pro všechna témata jsou jednotliví členové rodiny, ve které má každý ten svůj problém. Vývoj příběhu pak směřuje k vypořádáním se každého se svým problémem. Vyprávění spojuje dvě časové linie, přičemž flashbacky postupně odhalují příčinu podoby jednotlivých charakterů a vzájemných vztahů, které v diegetické současnosti kolidují při cestě k „očisťujícímu finále“. Film oplývá velmi kvalitním hereckým obsazením – hlavně Ryan Reynolds zde opět dokazuje, že teen komedie byly pouhým odrazovým můstkem v jeho kariéře a s lehkostí zvládá zahrát i nejednoznačné a vrstevnaté charaktery. Druhým tahounem filmu je bezesporu Willem Defoe, kterému jeho postava dokonale sedla. ___ Ačkoliv se jedná převážně o drama zabývající se závažnými tématy, Světluškám v zahradě není ani humor cizí a právě scény oplývající lehkým vtipem jsou pro celou podívanou velmi osvěžující. Je to výtečně zahrané drama, které sice na pole kinematografie nepřináší nic nového (někdo ho může označit za „další vztahové drama“), vybrané téma ale zpracovává dobře, vyvolává zájem o postavy a do konce dokáže udržet divákovu pozornost. 80% ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Rodinné minidrama s napráskaným hereckým obsazením. Na můj vkus ale možná trochu suché a obyčejné. Pořád jsem doufal, že z té minulosti vyhrabou nějakého pořádného kostlivce, ale zas až tak moc se tam toho neudálo. Myslím, že by z toho šlo vytřískat mnohem víc. I tak ale film příjemně utekl, herci potěšili (hlavně po dlouhé době Emily Watson), ale jinak alespoň u mě docela průměr. 6/10 ()

Reklama

Baronne 

všechny recenze uživatele

Kouzelná hudba, prostředí, scénář .. Silný emoce, chvilky.. Takhle kvalitní sem to vůbec nečekal, takže to bylo pro mě velký překvapení.. Taky to, že mi zaslzelo oko víckrát než při Titanic, Hvězdy nám nepřály a PS miluji tě dohromady, o něčem svědčí.. Herci byli výborný, jen se mi zdá, že Carrie moc neumí hrát tyhle role, a hodí se spíš pro svině.. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Film má viac vecí, ktoré sú naznačené, no nikto sa im následne nevenuje. Postavy radšej mlčia, hoci je vidieť, že to v nich vrie a najradšej by všetko vykričali do sveta. Mne osobne tento typ scenárov celkom vyhovuje, pretože si myslím, že aj živote to takto funguje, že mnohým veciam, hoci dôležitým, sa skôr vyhýbame, než aby sme ich riešili s psychiatrami. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tahle sonda do jedné americké rodiny mě hodně bavila. Willem Dafoe byl jako otec příjemný jako osina v místech, kam běžně slunce nesvítí, Emily Watson byla jako obvykle skvělá a hereckému výkonu Ryana Reynoldse tentokrát mocně pomohl plnovous, takže jsem si mohl film slušně užít. Jen mě trochu mrzelo, že tvůrci nerozvinuli některá témata, která jen otevřeli, a pak mě nechali, abych si zbytek domyslel. Já bych u tohoto snímku klidně ještě pár desítek minut vydržel, mně se líbil. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Film se má podle scénáře odehrávat v "nejmenovaném městečku na Středozápadě nedaleko Chicaga", natáčel se ovšem v Texasu, což je z exteriérových scén docela dobře patrné. (curfew77)
  • Kritici Dennisovi Leemu vyčetli, že jednotlivé časové roviny ve filmu splývají a jsou nepřehledné - s výjimkou modelů aut je totiž od sebe neodlišuje téměř žádný rozdíl v designu šatů nebo budov. (curfew77)
  • Za kamerou stál Danny Moder, manžel Julie Roberts. (curfew77)

Reklama

Reklama