Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ambiciózní projekt britských televizních tvůrců, přibližující divákům životní i umělecké osudy skupiny francouzských impresionistů, tak jak bojovali o svobodu svého uměleckého vyjádření i o holé živobytí ve druhé polovině 19. století, pokrývá časové období téměř čtyř desítek let - od Monetova příchodu do Paříže v r. 1862 až do r. 1900. Je založen na hluboké rešerši archivních a dokumentárních materiálů a přináší ucelený, vyčerpávající pohled do dané doby i společnosti, v níž Monet, Renoir, Bazille, Manet, Degas a Cézanne bojovali o uznání. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Ryze subjektivní hodnocení, které neodpovídá skutečné kvalitě filmu. Trochu školometské úsilí příbližit neznalému divákovi vrcholná díla impresionismu a představit mu jeho hlavní představitele. Snaha navodit situace, jak vznikaly někteé obrazy je sice úsměvná, ale na druhou stranu pochopitelná. Historické a životopisné filmy jsou nejnáročnější a nejčastěji podrobené kritice. Zdejší hodnocení nejčastěji odráží víc úctu k tématu než filmařinu, což je pochopitelné. I já tak někdy hodnotím. Co se mi na Impresionistech opravdu líbilo je kamera, povedlo se nastínění a barvy, záběry kamery často skutečně navozují atmosféru důvěrně známou z obrazů. Dalším velkým kladem je živoucí galerie - ve všech třech částech uvidíte zásadní díla impresionistů. Z trilogie se tak stává skutečně užié umění - filmařina slouží osvětě, dokonce natolik, že potlačí snahu vyniknout jako samostatné dílo. Tak to vnímám já. A oceňuji! :o) ()

hirnlego

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu trochu rozporuplné pocity - s tím, že ty pozitivní převažují. Zbytečně patetické a předramatizované některé scény a až příliš polopaticky sdělované rysy samotného impresionismu - avšak na druhou stranu, méně znalý divák dostává možnost seznámit se s konkrétními obrazy slavných malířů (vždy ukázka díla, jeho název a rok vzniku) a může vidět i pravděpodobné situace, za kterých tato díla tvořili. No a koneckonců, když se občas někdo z nich nadšeně rozpovídá o tom, jak chce malovat svět "právě tady a teď", člověka přepadne podivný pocit, že impresionismus je snad i něco víc, než jen umělecký směr... (mým nejoblíbenějším směrem vždy byl a je surrealismus, avšak teď jsem zjistila, že i dříve pro mě nijak zvlášť úchvatný impresionismus má vážně také něco do sebe) ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Žili jsme ve své době ... ale také trochu mimo ni." ----- Barevně zářivé, měkce pastelové i melancholicky zastřené ... pocitové ... osobní ... IMPRESIONISTICKÉ - alespoň zpočátku. Poznenáhlu je však pestrý kaleidoskop zastírán pocity hořkosti a rozčarování ... v každodenních marných bitvách - o chléb vezdejší ... a o uznání. V upřímné snaze o co nejkomplexnější zachycení vpravdě nesmrtelné skupiny francouzských umělců se koncepce vyprávění postupně rozpadá na pouhé předlohy jejich obrazů - a jen letmo se dotýká jejich osudů ... a všech ran, které museli přestát, neboť jinou práci než malování neuznávali. Z čehož vyplývá, že bych nechtěla být věrná (ani nevěrná) družka na cestě životem ... žádnému z nich. ()

Sokkk_y 

všechny recenze uživatele

Hezky natočený třídílný film je více než dobrý.. A Impresionisté vskutku dobří jsou. Příběh o malířích, jejichž práci dlouhou dobu nikdo nedokázal pořádně ocenit, je více než pravdivý. Impresionismus jako umělecký směr je naprostým průkopníkem moderního umění. Před půl rokem jsem měl na impresionismus a celkové moderní umění stejný názor jako před sto lety tehdejší obyčejní lidé. Avšak po návštěvě Tate Modernu a po zhlédnutí Monetových impresionistických Leknínů jsem začal tento směr takřka zbožňovat, i když přednost spíše dávám kubismu či neo-plasticismu. Minisérie mě jen ujistila, že impresionismus je krásné umění plné barev a nádhery. Tyto dvě vlastnosti filmu nechyběly a pro naprostého laika je vstupní bránou k porozumění tohoto směru. Tak nashle v galerii. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že je to poměrně zdařilý seriál a jsem moc ráda, že jsem ho mohla vidět. Nádherné scenérie a dobře vykreslená doba ve které se rodil impresionistický směr. Velmi mě to připomíná knihu, kterou jsem četla a doporučuji všem, kdo se o impresionismus zajímají. Je od V. Vollarda: "Vzpomínky obchodníka s obrazy". ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Děj filmu byl inspirován skutečnými archivními záznamy a dopisy. (BLANIK.)

Reklama

Reklama