Reklama

Reklama

James Farmer mladší popsal texaský Marshall jako "poslední město, které kapitulovalo v občanské válce". Sídlí zde škola Wiley College, ve které profesor Melvin Toslon (v podání dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona) vede debatní kroužek během jeho úspěšné sezóny v roce 1936. Jedná se prakticky o první spolek v Americe, ve kterém spolu debatují bílí a černošští studenti. Jejich úspěchy vyústí až v pozvání na národní šampionát na Harvardově univerzitě. Pro čtyřčlenný tým, kde je mimojiné i studentka a velice mladý James Farmer, je připravena zkouška ohněm v podobě debatních témat, jako jsou Jim Crow, sexismus, lynčování davu, zatýkání a výtržnosti, milostné aféry, žárlivost a posluchači státního rozhlasu. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Výborný náhled do americké historie v režii Denzela Washingtona. Ten si jednou zase zkusil režii a prokázal, že mu to jde za kamerou minimálně stejně dobře jako před ní. Slušně to odsýpá, atmosférá 40. let je výborná a herci jsou většinou výborní, i když u těch mladších herců by se ještě našli určité rezervy. Celkově ale velká spokojenost a doufám, že se Denzel od režie neodvrátí a brzy natočí další zajímavý film. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Denzel Florida  ... ne, Colorado, Utah, vermont, Arkansas .......je urcite lepsi reziser nez Les Bielyker. Vynimocne palti, ze kvalitna tema - spolocna debata ciernych a bielych  studentov, Jim Crow, sexizmus, lyncovanie  - znamena aj kvalitny film, tych 123 minut ubehlo hodne rychlo. Film dodrzuje to, ze v beznej reci absolutne prevladaju obycajne dialogy   :  80 % ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Washington coby režisér docela obstál, a to snad zejména díky tomu, že jeho film se ani v nejmenším nesnaží vybočit ze zavedených postupů. Je to tuctový, hezký film o hezkých lidech bojujících proti nespravedlnosti. --- Mě tyhle filmy o diskriminaci černochů často vybízejí ke srovnání s bolševickým režimem, který jsem zažil. Slovo "totalitní" je zřejmě důležité; v Americe diskriminace existovala a byla sprostá, jenže Amerika nebyla totalitní, takže všechny ty bariéry byly jaksi děravé. U nás nebylo možné byť na periferii provozovat činnost, která úplně neladila s vládnoucí ideologií, v Americe člověk narážel na odpor, ale nějaké cestičky přecejen existovaly. --- Tenhle rozdíl se mně týkal velmi osobně, protože já jsem coby mládenec vnímal život v komunismu jako naprosto bezvýchodný a jedinou volbou pro mě byla emigrace. Kdybych měl ty šance jako měli oni černoši, určitě bych bojoval... Celkem mě mrzí, jak rychle tyhle historické zkušenosti z paměti nejen mladých lidí vyprchávají. Zase už by rádi stát, který všechny díry utěsní a zajistí všem bez výjimky jakési jistoty. Ukazuje se, že dáte-li otrokům demokratická práva, zvolí si otroctví. Ostatně i mezi americkými černochy někdejší étos boje za svobodu zdegeneroval v nárok na sociální dávky. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Denzel Washington se očividně shlédl ve filmech s hutnými tématy a chce se zapsat do americké kinematografie jako umělec, který netočí jen entertainment pro popcorn, ale filmy, u kterých stojí za to dvě hodiny pozorně sledovat obsah a sdělení. Společně s Forrestem Whitakerem přispěli filmovému průmyslu další charismatickou dvojkou intelektuálů, kteří se bijí za správnou věc. Rasová nerovnost a dlouhodobá recese ve Spojených státech; to je základ nejen pro diskuze o tématech, které jsou aktuální dodnes, ale také pro vydařený filmový příběh o obyčejné lidské důstojnosti a svobodě, která je platná pro všechny, bez ohledu na barvu pleti. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Největšími přednostmi tohoto dějepisného dramatu jsou bezesporu účastníci debatního kroužku Wiley Collage Texas. Jejich výkony jsou obdivuhodné a to nejen kvůli množství textů, které se museli naučit. Pohled na začlenění černochů z trochu jiného úhlu, než jsou různá sportovní klání. Ikdyž věřím, že přít se slovy před několika sty lidí, není žádný med. Škoda jen pomalejšího začátku, ale s přibývajícími slovy, přibývá i emocí... 70% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • O rolu v tomto filme sa uchádzal raper Drake, avšak neuspel. (Arsenal83)
  • Skutočný tím Wiley College sa preslávil tým, že za 15 rokov prehral len 1 diskusiu zo 75. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Bostone a Cambridge (Massachusetts, USA), Mansfield a Shreveport (Louisiana, USA) a v Palestine a Marshalle (Texas, USA) od 13. mája 2007. (Arsenal83)

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama