Reklama

Reklama

Hrdinové války

  • Čína Ji jie hao (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pojďte s námi do roku 1948, kdy celou zemí lomcuje občanská válka. Gu je velitelem deváté divize a má za úkol až do odvolání bránit určené území. Rádio mlčí dlouhé desítky hodin, náboje docházejí, kamarádi odcházejí, trpělivost mizí. V žáru bitvy však velitel přeslechne rozkaz k ústupu a nechce věřit svému poručíkovi, že opravdu zazněl. Rádio utichlo a Gu je rozhodnut bojovat do posledního dechu. Všichni jeho kamarádi padnou a on je zajat nepřítelem. Je hnán touhou zjistit, jak to tenkrát bylo. A říct jednou světu, že jeho kamarádi byli do jednoho velcí hrdinové. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

První půlka se myslím bude líbit všem, kdo mají rádi válečné filmy - je to drsná, realisticky natočená řežba, navíc z konfliktu, o kterém většina lidí v Evropě žádný film neviděla. Druhá půlka se už všem líbit nebude, protože se v ní neválčí, ale kecá a hází lopatou- Kapitán Gu Zi Ji ("Ku C´ Ťi") v ní hledá skoro hodinu a čtvrt svoje kámoše pod uhlím. Hodně záleží, jestli vás budou bavit reálie 50. let v Číně, lépe řečeno jejich ztvárnění.... Některým scénám se věří fakt jen težko - třeba když kapitána vyšetřují kontráši a on je pošle do prdele, aniž by se mu cokoli stalo, nebo když vojáci mají nejradši ze všech svého politruka.... Nejvíc mně ale ve filmu dostala scéna, kdy na štábu řeší, jak kapitána KuCtiho potrestat za povraždění cca 50 vzdávajících se zajatců. A dojdou k tomu, že jsou sakra ČLA a ne nějaká banda kapitalistických mordýřů, takže kapitán dostane za trest tři dny v base. :-)) ()

conery1 

všechny recenze uživatele

" Pes pohryzie človeka iba vtedy, keď vycíti, že sa ho bojí. A tak je to i s guľkami. Ak máš z nich strach, dostanú ťa. " Vizuálne orgie, predčiace i Ryana nás zavedú do občianskej vojny v Číne po " druhej svetovej ", keď po Japonskej okupácii hrozila okupácia novej svetovej veľmoci ( dodnes nedávajúcej pokoj ). ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Jménem roty vás zdravím, jste zcela obklíčeni: Budete-li pokračovat v boji, čeká vás špatný konec...ta slušnost z toho filmu úplně sálá. Skoro dvacetiminutová válečná scéna hned na začátku a pak přijde odměna. Zde nejsou medaile, zde je trest. To je Čínská armáda. V této válce se ale řeší jiné věci než v US army. Zde se řeší zda budou boty, kolik kdo dostane nábojů, aby se ušetřilo, a taky potřebujeme politruka, nejlépe toho co umí číst, kdo chce napsat domů obrátí se na něj. A velká je i propaganda: Víte proč psi koušou lidi? Jinak jim páchnou, když se bojí. Psi pokoušou jen toho, kdo má strach. Kulky jsou jako psi. Trefí jen toho, kdo se bojí...no vidíte a hurááááá do boje!!! U Číňanů bych se nedivil, že ty válečné scény dělají naostro....to byl vtip. Tak pojďme spolu očekávat zvuk polnice, který znamená souhlas k ústupu. Zbraně ve filmu se stupňují, nejdřív propaganda, pak samopal, následují granáty, děla a přijedou i tanky. Masakr je čím dál větší a přijde i strach: Jestli se bojíte začněte řvááát, pomáhá to!!! Ryanův obrácený příběh může začít. Ještě jedna pozornost: Vážná hudba jako doprovod k válečnému filmu je velice povedený tah. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem je tento film dost podobný filmu 71: Into the Fire - Pohwa sogeuro . Myslím tím teď zpracování bojů. Samozřejmě každý z filmů ukazuje tváře války ze svých pohledů. Hrdinové války jsou pohledem z revoluční strany (tedy Maovské a rudé) a ukazují část Čínské občanské války. První dvě třetiny filmu jsou strhující a bojové scény nemají chybu. Tvůrci si evidentně dali dost práce se sehnáním dobové techniky, uniforem a zbraní. Hlavním hrdinou je charismatický kapitán, který dostal rozkaz se svojí jednotkou hájit strategický důl a tím ústup celého pluku do posledního muže dokud nezazní signál k ústupu. Během odrážení dalších a dalších vln nepřátelských útoků se mezitím celý pluk včetně velitelství stáhne a nechá jednotku bez pomoci a bez výzvy k ústupu. Ta je nakonec nepřítelem celá rozdrcena. Přežije jen kapitán, který zbytek filmu dávno po válce v už budovatelských časech pátrá po vstupu do dolu, kam uložil mrtvé ze své jednotky. Nechce se smířit s oficiálními hroby bezejmenných vojínů. Jak vidno z filmu nenalezení těl mělo důsledky i pro pozůstalé. Rodina muže který padl v boji měla nárok na trojnásobnou dávku rýže oproti rodině, která měla jen nezvěstného...Bavíme se o padesátých létech v Číně, zdevastované válkou s Japonci a o období hladomorů. Ten závěr je patetický a občas jsem si myslel že už je díky vysvětlujícím závěrečným tituklkům konec, ale film dále pokračoval dál... Ačkoliv vlastně reprezentuje tu rudou stranu a tedy ty zlé, přesto mu nelze upřít velmi citlivý lidský pohled na tento konflikt. Boj kapitána s úřady o nalazení těl svých druhů (důl obnovil těžbu a kapitán svým amatérkým kopáním brzdí plán těžby) je velmi dojemný. Kdo se chce na konflikt dost podobný válce v Korei (mimochodem i z té je zde epizodka) podívat z druhé strany barikády ať nemešká. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Když jsem zjístil, že na Východě zase jednou natočili válečnou řežbu ve stylu Zachraňte vojína Ryana a Bratrstva neohrožených, dychtil jsem to hned vidět. Spíše bych to pak srovnal k Poutům války, které ukázaly luxusně zpracovaný konflikt jiného ražení než druhá světová. Po dokoukání mě hřálo u srdce, protože slib války bez příkras byl dodoržen a naprosto bez hnutí se na to dívalo. Toto realistické zpracování občanské války v Číně mě dostalo. Film je rozdělen na dvě části, v té první sledujeme válečnou vřavu přirovnanou ke zmíněným snímkům. Druhá část se pak odehrává po válce, kdy se přeživší hrdina snaží najít své spolubojovníky v dole, kde se tenkrát odehrávaly zuřivé bitvy. A to je důvod, proč dávám "jen" 4 hvězdy. Ne že by ta druhá část byla nezajímavá, ale měl jsem pocit, že jsem viděl dva rozdílné filmy. Kdyby se válčilo ještě o takových 30 minut dýl a pak to bylo zakončeno tím hledáním v kratším provedení, bylo by to jasných 5 hvězd. Pořád se ale jedná o jeden z těch nejlepších válečných filmů poslední doby. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl natočen na motivy románu "Guan Si", který napsal scénárista filmu Liu Heng v roce 1992. (Terva)
  • Herec Zhang Hanyu v roce 2008 získal cenu Golden Horse v kategorii nejlepší herec. V roce 2009 zvítězil film na čínském filmovém festivalu Sto květin. V roce 2008 získal prestižní čínskou cenu Zlatý kohout v kategorii nejlepší film. Mezinárodní filmový festival v Pchjongjangu udělil snímku dvě hlavní ceny, a to v kategorii nejlepší kamera (Lü Yue) a nejlepší režie (Feng Xiaogang). (Terva)

Reklama

Reklama