Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 1964. Charismatický duchovní Flynn (Philip Seymour Hoffman) se pokouší alespoň trochu uvolnit přísná pravidla církevní školy svatého Mikuláše v Bronxu, na jejichž dodržování železnou rukou dohlíží sestra Aloysius Beauvierová (Meryl Streep), tamní přísná a tvrdá ředitelka. Komunitou zmítají prudké politické změny, na školu byl přijat první černošský student Donald Miller. Když se ale mladá a nevinná sestra James (Amy Adams) podělí se sestrou Aloysius o své obavy, že otec Flynn věnuje Donaldovi až příliš osobní péči, pustí se ředitelka do odhodlaného boje, jehož výsledkem by mělo být odhalení pravdy a vykázání kněze ze školy. Aniž by kromě své morální jistoty měla jediný důkaz, rozhodne se, že s ním poměří sílu svého přesvědčení v osobním souboji, který může mít katastrofální důsledky pro celou školu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (510)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Americký dramatik írskeho pôvodu John Patrick Shanley, si pre filmovú verziu Pochýb sám napísal scenár a ujal sa aj réžie. Do hlavných úloh sa mu podarilo získať výkvet amerického herectva - Amy Adams a Philipa Seymoura Hoffmana. Vydarene im sekunduje Meryl Streep. Dráma, odohrávajúca sa v newyorskom Bronxe na jeseň 1964, sa dotýka závažných tém. Jednak zneužívanie maloletých chlapcov kňazmi, ktorých mnohé prípady sa po rokoch dostali na verejnosť, ale predovšetkým ľudskou toleranciou. Práve jej nedostatok vedie riaditeľku k presvedčeniu, že bolo spáchané niečo nepravého, aj keď o tom nemá ani najmenší dôkaz. Film získal rad ocenení, päť oscarových nominácií, za herecké výkony v hlavnej úlohe, napríklad aj pre Amy Adams. Komorná psychologická dráma Pochyby natočil dramatik, scenárista a režisér John Patrick Shanley podľa vlastnej rovnomennej hry. Ako filmár Shanley využil možnosť obohatiť dramatický text o rozšírenú vizuálnu stránku, pričom sa cielene zameral na postihnutie atmosféry nevľúdnej jesene roku 1964, aj života v malej komunite. Rozprávanie sa sústreďuje na postoje troch postáv. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nikdy nemám problém dať filmu, ktorý spochybňuje cirkev a jej v súčasnosti zkostnatelé pravidlá 5 hviezdičiek. Doubts sa zaoberá nie len cirkvou, ale aj morálnou dilemou, aké mám právo obviniť človeka na základe pochýb a nepriamych dôkazov, ak mu tým môžem zničiť povesť a kariéru. No a čo ak sa ukáže, že je nevinný? Vysporiadam sa s tým? Takže stačí potom taký film obsadiť kvalitnými hercami a máme vymaľované. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Co člověk dělá, když nemá jistotu? O tom bude dnešní kázání.…. Herecké výkony tří hlavních protagonistů a někdy dokonale mrazivé – až divadelní dialogy. To jediné stojí více než za zmínku. Problém, který nedělá církvi dobré jméno a hledání jistoty. Ta může být pouhou emocí, nikoliv faktem. Nenechává to na mě žádné stopy, byť jsem zvědav, jaké bude vyústění příběhu. POCHYBNOST MŮŽE BÝT POUTEM JEŽ JE STEJNĚ MOCNOU ŽIVOTNÍ OPOROU JAKO JISTOTA. A pravda? Asi spatřila ďábla. Není tu nic, co by stálo za zopakování! Snad jen A.Adams. Ale možná jsou to jen klevety. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Skvělé divadlo, ale pouze nadprůměrný film. Shanley napsal perfektní scénář, našel si výborné spolupracovníky, ale přesto Pochyby naplno šlapou jen jako herecký koncert a souboj dvou protikladných pohledů na víru. Jako film nabízejí výtečnou hudbu Howarda Shorea, pestrou Deakinsovu kameru, ale podivně odtažité režijní pojetí. Shanley se pokusil divadelní potenciál obohatit i vizuálními prostředky, ale v nich se projevuje křečovitá teatralita a neuhlazenost, která napětí spíš brzdí než posiluje. To je škoda, protože herecké výkony i závěrečná otázka, která zůstane viset ve vzduchu, mohly klidně tvořit součást výjimečného filmu. Netvoří, byť jsou Pochyby bezesporu moc dobrým počinem. ()

Ernia 

všechny recenze uživatele

Mnou dlouho očekávané drama, v hlavní roli s Meryl Streep, která nám po filmu Mamma Mia! Připomněla s jakou grácií zvládne zahrát i postavy zcela odlišné, v tomto případě sestru Aloysius, která ale mě osobně přišla nehorázná semetrika až to není možný. Jejími spoluhráči byla mladá Amy Adams, od které jsem žádný zázrak neočekávala a překvapila a Philip Seymour Hoffman, který taky výborně ztvárnil postavu otce Flynna, kterého sestra Aloysius podezírá ze zneužívání mladého studenta černé pleti. Výborné dlouhé scény s perfktními dialogy zaujmou hned, herci v nich doslova excelují, ale stejně mi film přinesl jedno zklamání, za které si ale nejspíš můžu sama a to je konec. Konec, o kterém všichni říkali, že v nás zanechá „pochyby“. Ve mně ne. Asi jsem měla nějaké tušení, že sestra Aloysius řekne to, co řekla a žádné překvapení to pro mě nebylo, takže mi ani v hlavě tak nevrtá, jeslti teda měla pravdu nebo ne. Z toho pro mě plyne ponaučení, že o některých filmech je lepší vědět míň než víc než ho vidíte. *** edit. tak jsem film viděla víckrát + jednou s komentářem režiséra a po dlouhých úvahách jsem ke svému závěru nakonec došla. Popravdě mi pak teda přece jenom v hlavě dost vrtalo, zda byl farář vinný anebo ne. Zvyšuju hodnocení na 5* ()

Galerie (29)

Zajímavosti (19)

  • Postava sestry James byla inspirována skutečnou učitelkou ve školce Johna Patricka Shanleyho, sestrou Margaret James. (HellFire)
  • Viola Davis, která byla nominována na Oscara za roli paní Millerové, se objevuje pouze ve dvou scénách. Prvním je přibližně 7 minut trvající dialog s postavou Meryl Streep, sestrou Aloysius. Ve druhé se objeví pouze asi na 10 sekund a nepromluví. (jezurka42)

Související novinky

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

02.02.2014

Philip Seymour Hoffman, držitel Oscara za hlavní roli v životopisném filmu Capote, byl nalezen mrtvý ve svém newyorském bytě. Herec měl již delší dobu problémy s drogami. Před kamerou se začal… (více)

Reklama

Reklama