foto

Howard Shore

  • nar. 18.10.1946 (69 let)
    Toronto, Ontario, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Howard Leslie Shore se narodil 18. října roku 1946 v Torontu (Kanada), kde také úspěšně dokončil střední školu a odjel studovat hudbu do Bostonu. V letech 1969 - 1972 hrál na altový saxofon ve skupině Lighthouse, která kombinovala rock, jazz i klasickou hudbu. V sedmdesátých letech měl na starosti režii hudby v několika televizních pořadech.

Je znám jako dvorní skladatel filmového režiséra Davida Cronenberga, jemuž ohudebnil téměř všechny filmy, a u kterého si odbyl i svůj debut. Tím byl roku 1979 film THE BROOD. Později často spolupracoval s Davidem Fincherem nebo Martinem Scorsesem. Velikým úspěchem v jeho kariéře byly soundtracky k trilogii PÁNA PRSTENŮ. Za hudbu ke Společenství prstenu získal cenu Grammy, Oscara a nominaci na Zlatý glób. Dvě věže mu vynesly "pouze" Grammy, nicméně film utrpěl novým a velice nepopulárním pravidlem Akademie, jež z boje vyřazovalo soundtracky k filmovým pokračováním, obsahující prvky z předchozích částí. Po kompletním fiasku bylo pravidlo opět zrušeno, takže si Shore spravil chuť závěrečným Návratem krále, za který inkasoval hned dva Oscary (toho za nejlepší píseň sdílel s Fran Walsh a Annie Lennox), dvě ceny Grammy a dva Zlaté glóby. Oceňovaná byla rovněž jeho práce na filmech LETEC (2004), SKRYTÁ IDENTITA (2006) či VÝCHODNÍ PŘÍSLIBY (2007).

Po úspěchu PÁNA PRSTENŮ komponoval hudbu pro další Jacksonův film, jímž byl KING KONG (2005). Ačkoliv měl již velkou porci práce hotovou, byl od filmu odvolán a nahrazen Jamesem Newtonem Howardem. Důvodem údajně byly neshody se štábem, který si hudbu představoval jinak.

Synovcem Howarda Shorea je skladatel Ryan Shore.

-bad-mad-wolf-

Skladatelská filmografie

2017 Sinatra
2016 Silence
2015 Spotlight
2014 Hobit: Bitva pěti armád
Mapy ke hvězdám
Rosewater
2013 Hobit: Šmakova dračí poušť
Jimmy P.
2012 Cosmopolis
Hobit: Neočekávaná cesta
2011 Hugo a jeho velký objev
Nebezpečná metoda
2010 Na hraně temnoty
Twilight sága: Zatmění
2008 Fly, The (divadelní záznam)
Pochyby
2007 Chacun son cinéma
Mimzy
Východní přísliby
2006 Skrytá identita
2005 Dějiny násilí
2004 Letec
2003 Pán prstenů: Návrat krále
2002 Gangy New Yorku
Pán prstenů: Dvě věže
Pavouk
Úkryt
2001 Kdo s koho
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu
2000 Cela
Esther Kahn
Temná zákoutí
Všechny moje lásky
1999 Dogma
eXistenZ
Gloria
Přeber si to
1997 Hra
Země policajtů
1996 Crash
Proč kočka není pes?
Předtím a potom
Striptýz
To je náš hit!
1995 Černá klec
Sedm
Valentino
1994 Ed Wood
Nebezpečný klient
Nejsem blázen
1993 Ďáblův advokát
M. Butterfly
Mrs. Doubtfire - Táta v sukni
Někdo se dívá
Philadelphia
1992 Předehra k polibku
Spolubydlící
1991 Mlčení jehňátek
Nahý oběd
Polibek před smrtí
1990 Lemon Sisters, The
Local Stigmatic, The
Scales of Justice (TV seriál)
1989 Ďáblice
Nevinný muž
Příznaky života
1988 Příliš dokonalá podoba
Velký
Zkus se přestěhovat
1987 Nadine
1986 Moucha
Oheň s ohněm
1985 Po zavírací době
1984 Nothing Lasts Forever
1983 Videodrome
1981 Scanners
Steve Martin's Best Show Ever (TV film)
1979 Mláďata
1978 I Miss You, Hugs and Kisses

Dokumentární

1996 Al Pacino - Richard III.
1987 Heaven

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(7 747)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace