Séraphine

Séraphine

Drama / Životopisný

Francie / Belgie, 2008, 125 min

Martin Provost

Rozpočet $-miliónovTržby USA $879,712Tržby Celosvetovo $8,747,953(4.3.2010)

[KVIFF 2009] Hrozně zajímavý film o malířce, o které jsem také nikdy neslyšel. Ke konci už mi to přišlo příliš dlouhé, ale to je zřejmě jediná výhrada. Jinak perfektní režie a herecké výkony a samozřejmě přitažlivé téma.(6.7.2009)

Mám rád filmy o malířích a malování, takže OK, navíc mě při sledování napadlo pár parádních nápadů, takže OK na druhou.(27.6.2011)

Emocionálně výborně vygradovaný film, který nachází oporu obzvláště v dokonalém hereckém výkonu Yolande Moreau a takřka až v poetické práci s kamerou a hudbou. V žádném případě se nejedná o klasicky natočenou formu životopisného filmu. Séraphine je jiná; dojemná a chytrá, nikoliv pouze opisující dané historické události a emocionálně těžící jen z "obecně známých" dějových (=životních) zvratů. Jen to první dějství se možná až zbytečně vleče. Jako celek ovšem funguje skvěle. (KVIFF)(4.7.2009)

• bassator

44th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2009 - Kdyby byl film o poloviční délce tak by mě třeba i zaujal, ale takto jsem trpěl přes dvě hodiny... Opravdu strašně zdlouhavé, nezajímavé, nudné vyprávění životního příběhu jedné ženy - 30%(5.7.2009)

Krásné malované obrazy v nádherném filmu. Mistrovsky zrežírované, zpracované, výtečně zahrané, napsané. Jsem uchvácen čistotou filmu. Jediná výtka směřuje k nedostatečné ostrosti kamerových záběrů, což asi bude chyba špatným ripem. Těžko říct, musel bych vidět i jinou verzi filmu k porovnání. [9/10](11.2.2012)

Filmy o malířích jsou ošidnou záležitostí a těch opravdu dobrých jsem viděl jen hrstku. Tenhle naštěstí patří mezi ně. Ač jsem o dotyčné malířce před filmem ani nezaslechl, ty dvě hodiny utekly jako voda. Výborně tu funguje prakticky všechno, scénářem počínaje, přes výpravu, kameru a kostýmy až po suverénní režii a přesvědčivý herecký výkon Yolande Moreau. A narozdíl od hollywoodských filmů to všechno působí velmi autenticky, třeba Němci mezi sebou mluví německy, což by žádného Američana nejspíš ani nenapadlo.(21.11.2009)

V roce 1912 německý sběratel a mecenáš umění Wilhelm Uhde (Ulrich Tukur ) do svých služeb přijme osmačtyřicetiletou Séraphine( Yolande Moreau )........ Scénář - Marc Abdelnour a Martin Provost. Hudba - Michael Galasso. Kamera - Laurent Brunet(26.6.2011)

Viděla jsem na TV5 předávání Césarů, kde si pro ně přišli za tento film tuším 8x, takže jsem byla samozřejmě zvědavá, jestli oprávněně. A myslím, že ano. Film je velmi zvláštní nejen svou "hrdinkou", která opravdu není moc sympatická a je celá taková divná (výtečně zahraná), ale hlavně poetickou kamerou a pomalým až letargickým tempem vyprávění. Tak jako ocením, když někdo udělá v divadle Figarovu svatbu v dobových kostýmech s brokátem a fižím a ne v maskáčích a se samopaly, jak to teď dělá každý, tak jsem nadšená, když v dnešní módě střihačských orgií, záběrů nevímodkud a jejich přesného odsekávání uvidím zpomalený film a vím, že ta pomalost má smysl. Úplně cítíte tu únavu utahané posluhovačky, posedlé malířky, jakousi letargii, já nevím, jak to napsat. Pro mě opravdu zážitek a nádherný film.(13.1.2012)

Jistě zajímavý příběh podle skutečných událostí. Vzhledem k pověsti, která film pro mě předcházela (veliký vítěz letošních Césarů), ale zklamání i přes vynikající představitelku hlavní role. Bohužel.(7.7.2009)

• d-fens

ocenenia : MFF Káhira 2008 - Najlepšia herečka (Yolande Moreau)(24.3.2010)

• Hafran

Přes veškerou vizuální krásu a nevšední příběh, se jedná o příliš dlouhý epos, s příliš dlouhým dějem a jak se u biografického filmu může stát (i když asi ne vinou filmařů) - nepřesvědčivými postavami a nelogickým příběhem.(21.7.2009)

Hezký a smutný film o tom, jak duševní porucha znemožní plně rozvinout talent. Nic převratného, ale herecky a prostředím (ze kterého dýchá Francie 1. poloviny 20. století) - paráda.(19.2.2012)

chudák Seraphine, skoro to vypadá že nemá, čím by běžného diváka zaujala. Není mladá ani krásná, nesžírají ji vnitřní běsové ani vášnivá láska, nepodlehne ani náklonnosti k drogám, ani ji nepřeválcuje sláva a uznání velkého světa, tak jak jsme zvyklí z životopisných filmů slavných osobností. Tady sledujeme úplně jiný příběh - starou, nevzdělanou a velmi chudou ženu, která celý život slouží jiným, o kterou se nikdo nezajímá a která přes to všechno má svůj bohatý vnitřní svět. Stačí se jen dívat a poslouchat.(28.6.2011)

Kouzelné. Jak člověk žije v přírodě a ta ho inspiruje. Dívala jsem se na ty obrazy, je to úžas, že podle jednoho obrázku, ale to bych asi spojlerovala, tak nebudu prozrazovat pointu, ale někdo by mohl mít za pointu úplně něco jiného. Třeba jak se z člověka pokorného stane tak trochu marnivá svině.(1.3.2012)

• alonsanfan

Tento film mi objevil malířku Séraphine de Sentis. Bohužel jsem u něj vyčerpáním i nudou několikrát usnul, musel jsem přetáčet a hledat souvislosti a znovu se orientovat, čímž jsem přišel o filmové kouzlo i filmový dojem. Vyzdvihnout musím krásně francouzskou hudbu, která skvěle kolorovala celý film a významně přispívala k jeho náladě i vyznění a také představitelku hlavní role, která byla od skutečné malířky téměř k nerozeznání i nádherná francouzská krajina, ve které se celý film odehrával. Snímku bohužel chyběla určitá vnitřní dynamika i hlubší vykreslení postav a tísnivě na mne doléhala jeho zdlouhavost. Plynul prostě tak jako byla prostá jeho ústřední hrdinka, nicméně vyloženě zaujal jen pár momenty.(11.12.2011)

Nádherný film, který mě skutečně oslovil - dal bych 5*, ale nesedl mi u hlavní postavy český dabing.(27.6.2011)

Velmi příjemná podívaná s krásným a smutným příběhem, který mně doslova dostal. Lahůdka. A ty obrazy, co malovala, naprosto úchvatné.(8.7.2011)

Paráda. Hluboký, nekonvenční film. Krásný výlet do jiného světa, který se člověku vyplatí, pokud si dá tu práci a otevře se mu.(24.11.2009)