foto

Yolande Moreau

  • nar. 27.2.1953 (63 let)
    Brusel, Belgie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Yolande Moreau začala svojí pracovní kariéru v divadelních představeních pro děti v Théâtre de la Ville de Bruxelles. Pak se rozhodla věnoval komedii. V roce 1982 napsala One-woman-show "Sale Affaire du sexe et du crime" ve které hraje ženu, která právě zabila svého milence. Sklidila s ní ohromný úspěch, projela s ní celou Francii a Švýcarsko.

V roce 1984 se seznámila s režisérkou Agnès Vardou, která ji nabídla její první filmovou roli ve svém krátkém filmu "7 p., cuis., s. de b., ... à saisir" a následující rok si zahrála v dalším jejím filmu BEZ STŘECHY A BEZ ZÁKONA. O pár let později se stala členkou divadla Jérôme Deschamps, kde uplatnila svůj výrazný komediální talent. Moreau se rychle stala jednou z nejoblíbenějších, jak ve skupině tak mezi diváky. Díky tomuto divadlu získala se svými kolegy prostor pro svoje vystoupení v televizním vysílání. Její talent nezůstal bez povšimnutí tak se čím dál více objevovala na televizních obrazovkách v různých filmových a televizních inscenacích.

Po několika spíše menších rolích, ať už v komediích nebo jiných žánrech (HUSAR NA STŘEŠE), následovala v roce 2001 spolupráce s režisérem Jean-Pierrem Jeunetem. Režisér a scenárista jí svěřil roli v jeho komedii AMELIE Z MONTMARTRU. Díky filmu jež slavil úspěchy po celém světě se Yolande Moreau dostala na oči širšímu publiku.

Nadále se věnuje divadlu, hraje ve filmech (PAŘÍŽI, MILUJI TĚ), ale věnuje se také režii. Za všechny svoje aktivity sklízí úspěchy u kritiků i diváku. Jejím posledním triumpfem je cena Cesar za hlavní roli v dramatu SÉRAPHINE.

lukáš "r.picasso" černoch

Herecká filmografie

2016 Crash Test Aglaé
Saint-Amour
Une vie
2015 Avril a podivuhodný svět
The Childhood of a Leader
Voyage en Chine
Zbrusu Nový zákon
2014 Ablations
Brèves de comptoir
2012 Cendrillon au Far West
Velký večer
Znovu zamilovaná
2011 Pád do noci
2010 La Meute
Le Grand restaurant (TV film)
Na mamuta!
Serge Gainsbourg
Ya basta!
2009 Galimatyáš
Inkognito
Kocour v botách
2008 Louise-Michel
Mia a Migo
Musée haut, musée bas
Séraphine
Villa Marguerite (TV film)
2007 Une vieille maitresse
Vous êtes de la police?
2006 Au crépuscule des temps (TV film)
Paříži, miluji Tě
Říkejte mi Elizabeth
Úplně mimo
2005 Bunker paradise
Sekera
Ze film
2004 Folle embellie
Když moře stoupá
Vie est si courte, La (TV film)
2003 Grand ciel
Joséphine
Vítejte u Rozových
V zajetí těla
2002 Champ dolent, le roman de la terre, Le (TV seriál)
Une part du ciel
Un honnęte commerçant
2001 Amélie z Montmartru
Lait de la tendresse humaine, Le
Sa mère, la pute (TV film)
1999 Ami du jardin, L'
Merci mon chien
Premier Noël
Voyage à Paris, Le
1998 Choix d'une mère, Le (TV film)
Que la lumière soit !
Vollmond
1997 Tout doit disparaître
Un air si pur...
1996 Baloche (TV film)
Cheval de coeur, Le (TV film)
Nádherná Zelená
1995 Avocate, L' (TV seriál)
Bonheur est dans le pré, Le
Husar na střeše
Maigret na dovolené (TV film)
Trois frères, Les
1994 Deschiens, Les (TV seriál)
1993 Bláznivá cesta
Fils du requin, Le
Germinal
Lettre inachevée, La (TV film)
1992 Amies de ma femme, Les
1989 Le jour de congé
1985 Bez střechy a bez zákona
1984 7p., cuis., s. de b., ... à saisir

Dokumentární

2009 Cinéma français est en voyage d'affaires, Le (TV film)
1988 P.O.V. (TV seriál)

TV pořady

2009 Evropské filmové ceny 2009 (TV pořad)
2008 Au Field de la nuit (TV pořad)
2005 Café Picouly (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1987 Nulle part ailleurs (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

2013 Henri

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace