Kurt Cobain - About a Son

Kurt Cobain About a Son

Dokumentární

USA, 2006, 96 min

AJ Schnack

Rozpočet $-miliónovTržby USA $87,016Tržby Celosvetovo $106,724(6.10.2009)

• Bebacek

O Kurtovi s Kurtem pouze ve zvukové stopě. Přemýšlím, jestli mělo vůbec nějaký smysl natočit tenhle film - tuhle "osobní zpověď" formou monologického rozhovoru by si stačilo přečíst na papíře. Dokumentární záběry autentického prostředí, kde vyrůstal a kde se formovala jeho osobnost, mají v tomto případě téměř nulovou výpověď. A nezazní zde byť jediná skladba Nirvany. V podstatě to mohl být "film" o jakémkoli muzikantovi s bolestmi břicha.(3.4.2009)

Osudy a mysl tohoto člověka mě fascinuje. Škoda, že nevydržel žít déle. Měl co říct!(15.8.2010)

Velký člověk, s velkým srdcem a duší, který si připadal hodně malý, nenáviděl většinu lidí a realitu, proto žil ve svém světe a realita ho ubíjela a zabíjela. Takhle na mě Kurt působí. Měl rozhodně světu co říct. Měl zajímavé názory a věděl o čem mluví, jeho myšlenky měly velkou váhu a byly od srdce. "Budou existovat virtuální závisláci". Zajímavě podaný dokument. Způsobem, že si o Kurtovi uděláte vlastní obrázek z toho co řekne. Hodně mluvil o smrti a o nenávisti k lidem - nedivím se mu. Nirvanu považuji za jednu z nejlepších kapel. "Cítím, že až zemře Rock and Roll, svět vybuchne"(18.12.2011)

Kurte, proč si nás opustil??? Ale ani se ti nedivim. About a complicated son.(4.5.2009)

I když bych se ráda dočkala nějakýho "pořádnýho" dokumentu se vším všudy, byla by škoda tyhle rozhovory nevyužít. Knížku Come As You Are od Michaela Azerrada, která z nich vznikla, jsem kdysi četla a musím říct, že je asi dobře, že autoři About a son Kurtovu zpověď ničím nerušili. Takhle mě jeho hlas vcucnul a nic mě od poslouchání jeho myšlenek nerozptylovalo. Pro fanoušky povinnost a já jsem spokojená.(29.6.2010)

Mně to prostě naprosto stačilo, poslouchat ho hodinu a půl. Obraz jsem nepotřeboval.(20.6.2009)

Neuvidíte Kurta, jenom ho uslyšíte. Plus k tomu jsou promítány takzvaně ilustrativní obrazy, jakoby viděné jeho očima - v návaznosti na to, o čem Kurt právě vypráví. Je to zvláštní, ale tak nějak mi z toho vyplynulo, že ten Kurt vlastně nebyl zas tak zajímavý a divoký člověk: mnohem divočejší dle všeho byla (je) Courtney Love:-p(7.10.2008)

Osobně bych "rozhovor s Kurtem" nezařadil jako dokument. To je ale vedlejší. Cobain jako osobnost i umělec si mne získal již dávno. Všechno to, čím si procházel, slyšet z jeho úst je opravdu něco jiného. Absence záběrů na Kurta filmu nikterak neubližuje, spíše nutí člověka k větší koncentraci na samotný monolog. Perličkou je celkem dobře vybraný soundtrack ze skladeb hudebníků, kteří jej nejvíce ovlivnili.(10.1.2010)

Nie je to ani tak dokument ako skôr režíjný experiment. Ako experiment je to dobré (takmer žiadne zábery na Kurta, len jeho rozprávanie - čo je super), ale ako dokument...no neviem, pre fanúšikov ako stvorené ale pre ostatných nič moc.(28.2.2008)

Pro mě jako pro člověka, který na Nirvaně vyrostl a který má ke Kurtu Cobainovi určitý velmi osobní vztah, je toto dokument dokumentů.(30.9.2010)

Celú hodinu a pol som počúval Cobainov hlas,jeho názory,úvahy,zážitky a spomienky a nemohol som sa od toho odtrhnúť.Neviem kedy sa mi také niečo naposledy stalo.Silný zážitok.A tak ja,ako jeho velký fanúšik a obdivovatel musím dať jednoznačne plný počet.(3.4.2011)

Pro fanoušky Kurta doporučuji. Snad bych jen vytknul, že je vyprávění tak trochu nepřehledné a divák neví v jaké části jeho života se vlastně nachází. Ale to se snad ztratí, pokud se podíváte podruhé, nebo potřetí... Velice se mi líbí odmlky za jednotlivými částmi vyprávění, kdy si může divák promyslet, co vlastně Cobain řekl a něják si to v hlavě srovnat.(27.12.2008)

Dlouho jsem se těšila, až to konečně vyjde na dývku a s výsledkem jsem naprosto spokojená. Nejspíš to bude tím, že Nirvana je moje nejoblíbenější kapela a tenhle příběh znám skoro nazpaměť z knížek o Nirvaně, který jsem přečetla. Ale tahle osobní zpověď mě přesto dokázala oslovit. Z autentického rozhovoru všechno vyzní úplně jinak, než když to o Kurtovi napíše někdo jiný. A záběry míst z Kurtova dospívání a koncertování byly skvělou volbou a ještě víc ve mně podnítili touhu navštívit slavný Seattle i zapadákov Aberdeen.(13.4.2009)

Průměrný dokument o hudební legendě. Idolu nejen jedné generace. Škoda ho.(7.6.2011)

Zatím jsem se s tím nesrovnal.(24.10.2008)

Když to na sebe necháte působit, tak to na vás zapůsobí... a ani by to v názvu nemuselo mít "Kurt Cobain..." Jinak z Kurta uvidíte akorát pár fotek na konci filmu, za to mluvit ho uslyšíte pořád...(13.5.2008)

Asi není potřeba mluvit o obrazové stránce, která má jen ilustrační charakter, ale snad by bývala mohla být lepší. Zato zvuk nás přesvědčuje o tom, že Kurt Cobain byl, je a bude kontroverzní osobností. Jedni ho milují, druzí nenávidí a mezi nimi je vysoká zeď. Já se zařazuji někam blíže k té první skupině, protože Nirvanu považuji za stejně zásadní pro historii rock n rollu jako např. Beatles nebo Led Zeppelin. I přes neoddiskutovatelně špatný životní styl zůstává Cobain opravdu poslední osobností tohoto žánru, protože chtěl dát do své hudby něco víc. Dal do ní sdělení své generace světu. Kéž by to některý ze současných "rockových" kapel nebo hudebníků uměl. Kurt měl pravdu. Rock n roll dnes stojí za *****.(1.4.2009)

Skvělej dokument o Velkém muži, který stál na přelomu a vzniku nového hudebního stylu, jenž má po celém světě nespočet fanoušků. Dodnes se prodávají alba, plakáty, oblečení od těchto tří chlapíků, kteří uměli dělat výbornou muziku s ještě lepšími texty. Samotný dokument vás upoutá ( nebo aspoň mě ) parádními záběry doplněné chytlavou a trefnou muzikou, která nahodí atmosféru a vtáhne do děje. Cobain se stal ikonou a určitě by si zasloužil lepší konec života. Se svou inteligencí a jistým charisma si mohl vybrat jiný smysl a styl žití, za co mu upřímně děkuji, že tak neučinil. Možná i pro to, jakým se stal a jaký byl, je jeho příběh o to zajímavější.(12.3.2009)

Je to zajímavý nápad, ale ta obrazová stránka mi vadila a způsobila, že jsem ztěží film dokoukal dokonce a to Nirvanu naprosto miluji a uctívám. Kurtovi zpovědi bych si proto býval radši přečetl... kdyby to bylo klasicky natočeno s Kurtem, Nirvanou a hudbou Nirvany, tak bych byl hodně nadšený, ale takto mi to nesedlo a působilo takovým obyčeným dojmem... každopádně čest památce Kurta Cobaina!(24.9.2009)

<< předchozí 1 2 3