Reklama

Reklama

Kurt Cobain - About a Son

  • USA Kurt Cobain About a Son

Obsahy(1)

Rok před tím, než spáchal sebevraždu, natočil frontman proslulé grungeové skupiny Nirvana rozsáhlou sérii rozhovorů dotýkající se všech stránek jeho života, od odcizeného dětství na ponurém průmyslovém Severozápadě USA až po nenadálý průlom a fenomenální úspěch Nirvany a kontroverzní manželství s Courtney Love. Nesmírně ostýchavý Cobain, neschopný vyrovnat se s tíhou slávy v rozhovorech působí jako osamělý a do sebe stáhnutý člověk hluboce poznamenaný nešťastným dětstvím. Režisér A. J. Schnack se rozhodl nepoužít záběry Kurta Cobaina a namísto toho jej nechat promluvit za sebe; obrazové pozadí této zpovědi tvoří neutěšená dřevařská města a průmyslové krajiny, jež se podílely na formování této výrazné osobnosti. (Siriuss)

(více)

Recenze (57)

honajz 

všechny recenze uživatele

Dokument, který vznikl krátce před sebevraždou frontmana skupiny Nirvana a manžela Courtney Love a v němž jeho samotného neuvidíme. Abych se přiznal, ze všeho nejvíce mi dokument A. J. Schnacka připomněl časosběrné snímky Godfrey Reggia (zvláště Koyaanisqatsi, Powaqqatsi a Anima Mundi). Záběrů na přírodu, město, ruch velkoměsta, ale i únavnost maloměsta je mnoho, převažují. Až si člověk říká, o čem že ten dokument má být. Aha - o Kurtu Cobainovi, muzikantovi, který zhruba rok před sebevraždou poskytl toto filmové interview, jež snad jediné se vymyká z rukou Courtney Cox, která nyní vlastní práva ke všem jeho dílům a schovává si je pěkně doma v šuplíku (nebo spíš trezoru) a nedá a nedá. Možná za tučný prachy. I v tom je totiž tenhle dokument divný - nikde, ale skutečně nikde Kurta samotného nezahlédnete (teda kromě asi dvou krátkých sekvencí mám pocit), a dokonce nikde nezazní hudba Nirvany. Ona by se k tomuto rozjímavému dokumentu ale nehodila. Přesto je dokument svým způsobem zajímavý - Kurt vypráví o svém zpackaném dětství, má problém sám se sebou, bojí se lidí a světa, neví, co si počít se slávou, a zdá se, že ani jeho extrovertní a extravagantní manželka mu není zrovna po chuti... V tom tkví síla tohoto dokumentu - jako výpověď, či snad zpověď nešťastného člověka. Ano, byl slavný. Ale paradoxně to mu přidělávalo největší vrásky. DVD není taky nijak extrovně vybavené, ale chybí mu ona síla výpovědi dokumentu. Načne je protipirát, trailery na filmy Síla odvahy, Nebezpečný cíl, Tobruk, 4 trailery najdeme ještě v hlavním menu, ale to je všechno. Kvalita obrazu a zvuku (ne že by na něm tady záleželo) jsou průměrné. ()

linkpache 

všechny recenze uživatele

Skvělej dokument o Velkém muži, který stál na přelomu a vzniku nového hudebního stylu, jenž má po celém světě nespočet fanoušků. Dodnes se prodávají alba, plakáty, oblečení od těchto tří chlapíků, kteří uměli dělat výbornou muziku s ještě lepšími texty. Samotný dokument vás upoutá ( nebo aspoň mě ) parádními záběry doplněné chytlavou a trefnou muzikou, která nahodí atmosféru a vtáhne do děje. Cobain se stal ikonou a určitě by si zasloužil lepší konec života. Se svou inteligencí a jistým charisma si mohl vybrat jiný smysl a styl žití, za co mu upřímně děkuji, že tak neučinil. Možná i pro to, jakým se stal a jaký byl, je jeho příběh o to zajímavější. ()

Reklama

trojúhelník 

všechny recenze uživatele

Nafouknutá bublina, která se v podstatě nedá ani považovat za film. Nicméně uznávám, že přehnaná hodnocení jeho fanoušků jsou asi na místě. Já ho rozhodně taky respektuju v nejvyšší možné míře (jinak bych si to DVD nekupoval), ale snaha producentů vydělat na takovémhle načančaném nic je mi značně nesympatická a jsem si skoro jist, že Kurtovi by byla jakbysmet. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý a velmi neortodoxní dokument o poslední velké personě rocku. Rozhovory s Kurtem Cobainem odkrývají jeho život, osobnost i názory a hlavně ho zbavují nánosu pomluv, legend a patosu. Dokument je složen vedle samotných rozhovorů a muziky, kterou Kurt poslouchal, ze zajímavých obrazů z Aberdeenu, Olympie a Seattlu. Divák tak má možnost shlédnout tato docela hezká a zajímavá místa, ve kterých žil frontman Nirvany. V závěru se mi velmi líbilo zamyšlení Kurta nad tím, proč už mladí lidé nemají rádi rock'n'roll a jak ho v budoucnu (tedy nyní) kompletně přestanou prožívat stejně jako život, který nahradí virtuální realitou, do které budou neustále ponořeni a ve které budou taky chodit na večírky. On to nebyl jen skvělej hudebník, ale i vizionář... ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Hodně komplikovaná osobnost. Kdo chce koukat na obrázky, tak toho moc neuvidí. Cobain je tam vidět jenom na několika málo fotkách. Obrazově námm to ukazuje místa a lidi v Aberdeenu a Seattlu, ale to mě zrovna moc neuchvátilo. Ale soundtrack, ten se povedl (doporučuju), i když od Nirvany tam není ani jedna skladba. A tohle není ani tak o obraze nebo hudbě, ale o Cobainovejch myšlenkách, životě a depkách. Pro skalní fandy určitě zajímavej dokument, pro ostatní asi odpad. Já su tak někde v polovině. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama