Reklama

Reklama

Rita

Trailer

Obsahy(1)

Podivínský profesor literatury Frank Bryant je rozvedený, žije s kolegyní Julií, ta má ale poměr s jeho přítelem z univerzity Bryanem. Frank chodí občas na své přednášky v podroušeném stavu, je věčně ošuntělý a zarostlý. Na univerzitu se zapíše nová studentka, přidrzlá, sebevědomá kadeřnice Susan Whitová, která si podle obdivované spisovatelky nechá říkat Rita a za konzultanta dostane právě Franka. Zpočátku si moc sympatičtí nejsou, časem si ale začínají rozumět. Rita je vdaná za elektrikáře Dennyho, kterému je její studium trnem v oku a dělá vše pro to, aby měli co nejdřív dítě a Rita musela studia ukončit. Rita ale tajně užívá antikoncepci a když na to Denny náhodou přijde, je zle. Frankovi i Ritě se jejich partnerství současně rozpadají, a tak spolu tráví stále víc času - nejde ale o lásku. Rita úspěšně složí závěrečnou zkoušku, Frank v té době ale v opilosti vyvolá skandál s děkanem. To má za následek, že ho akademická rada vyhostí na dva roky do Austrálie. Teď je na Ritě, která mezitím dospěla a vrátila se ke svému jménu Susan, aby profesorovi oplatila jeho péči a vedení, a přesvědčila ho, že sám sebe ničí... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (30)

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Krásný a příjemný film stojící hlavně na skvělých charakterech a hereckých výkonech ústřední dvojice. Taky se mi líbila bezva specifická atmosféra Dublinu 80. let, spousta opravdu vtipných detailů a narážek a zábavné dialogy. Poznámka na závěr: pokud se rozhodnete tento film shlédnout, tak jedině v originále, stojí to fakt za to. Prý existuje otřesně dabovaná verze, která může milý zážitek z filmu zkazit. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Najít jinou písničkou. Objevit v sobě něco nového. Úspěšně zdolávat překážky a zůstat pořád samou sebou... Kdybych byl ženská, asi bych dal rovnou plný počet hvězd, protože zejména pro vnímavé ženy musí být takový příběh Rity silným prožitkem. Ale i mužský milovník filmů s dobrým příběhem si zde může přijít na své a taky ocenit minimálně zdařilý scénář a poklonit se před profesionalitou, s jakou zde sehrávají své role Michael Caine a Julie Waltersová. Jejich vzájemná souhra je velmi působivá, společné chvilky profesora závislého na alkoholu a neobvyklé sebevědomé studentky zde vytvářejí hluboké drama a zároveň i úsměvnou komedii, jež je sympaticky říznutá kapkou romantikou bez klišé a napokon i bez očekávaného happyendu. 80% ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Aneb Výchova dívek v Anglii. Velmi posmutnělé, ale přitom jakýmsi neznámým způsobem naplněné pozitivní energií. Prof. Bryant je bez sebemenšího sporu jednou z nejlepších Caineových rolí (minimálně za posledních 30 let). Hned několik rovin můžeme ve filmu sledovat - i když ta s výchovou "Rity" je vedoucí - je tu Bryantův životní osud jakožto psychicky zruinovaného, na alkoholu závislého talentovaného básníka a na straně hlavní představitelky pak život, cíle a požadavky dělnické třídy v Liverpoolu, ze které "Rita" pochází. Důkaz, že krásná literatura není pouze potravou (pseudo)intelektuálů, ale že může proniknout i do zdánlivě nečekaných končin lidské společnosti. Pro milovníky literatury (zejména té starší) bude film jistě ještě o něco větší zážitek, než pro normálního "smrtelníka". Ritino podání Blakeovy "The Sick Rose" je fajn. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Rita je kadeřnice z obyčejných poměrů, raduje se ze života, ale něco jí chybí. Touží se vzdělávat, avšak s každou přečtenou knihou a esejí, kterou napíše, se vzdaluje tomu, odkud přišla, přitom cítí, že lidi s universitou ji nikdy nepřijmou. Protože je ale houževnatá a literaturu nasává jak houba, začne získávat sebeúctu a respekt. A nejen to - pochopí, že život nejsou jen písmenka, změní se jí pohled na svět. Kde všude už jsme tenhle proces viděli? :-). Julie Walters jako Rita se svými věčně uječenými dotazy hrála jak o život a Michael Caine coby profesor, který ji tou proměnou provede, byl taky nezapomenutelný a já musím po pár dnech, kdy mi ten film nejde z hlavy, přidat další hvězdičku, protože i přes lehkou formální vyčpělost a příšerný český dabing si to tenhle hřejivý film s extrovním scénářem zaslouží. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Jestli pro mě dělalo něco tuto intelektuálně pygmalionskou podívanou vysoce koukatelnou, byla to nepochybně ústřední dvojka šarmantního profesora s alkoholickým problémem a jeho neméně charismatické a dosti ukecané žačky Rity. Oba byli hodně osobití a zajímaví sami o sobě, společně pak neměli konkurenci a já se těšila na každé jejich další setkání naplněné duchaplnými hovory o literatuře i o životě. Slušelo jim to spolu natolik, že jsem se doteď nedokázala rozhodnout, jestli jsem byla spokojená s tím, jak to nakonec dopadlo či ne. Přeci jen ve mě hlodal takový ten pocit, co kdyby... ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama