Rita

Educating Rita

Drama / Komedie

Velká Británie, 1983, 110 min

Lewis Gilbert

Rita je kadeřnice z obyčejných poměrů, raduje se ze života, ale něco jí chybí. Touží se vzdělávat, avšak s každou přečtenou knihou a esejí, kterou napíše, se vzdaluje tomu, odkud přišla, přitom cítí, že lidi s universitou ji nikdy nepřijmou. Protože je ale houževnatá a literaturu nasává jak houba, začne získávat sebeúctu a respekt. A nejen to - pochopí, že život nejsou jen písmenka, změní se jí pohled na svět. Kde všude už jsme tenhle proces viděli? :-). Julie Walters jako Rita se svými věčně uječenými dotazy hrála jak o život a Michael Caine coby profesor, který ji tou proměnou provede, byl taky nezapomenutelný a já musím po pár dnech, kdy mi ten film nejde z hlavy, přidat další hvězdičku, protože i přes lehkou formální vyčpělost a příšerný český dabing si to tenhle hřejivý film s extrovním scénářem zaslouží.(6.7.2006)

Oscar 3 nominace: Herec HR - Michael Caine, Herečka HR - Julie Walters, Scénář - A(18.3.2004)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $14,648,076Tržby Celosvetovo $-(19.3.2009)

Hlavní hrdinka tohoto filmu si vysloužila můj hluboký a neutuchající obdiv, protože znám jen málo lidí, kteří dokázali jít za svým snem, aniž by se dali kýmkoliv a jakkoliv zvyklat. Rita se rozhodla, že už nechce být obyčejnou žejnou z dělnické třídy, neboli jak ona sama ve filmu říká: "nechci zpívat obyčejnou a nudnou píseň, já chci zpívat lepší píseň." A tak se zapsala k večernímu studiu univerzity a dá se říci, že svému studiu obětovala téměř vše, co mohla, především tedy své manželství. A osoba, kterou je Rita na konci filmu, není tou samou osobou, kterou byla na začátku. Možná to je trošku škoda, protože Rita měla na začátku filmu jakési zvláštní kouzlo, ale o tom tento film není, tento film je totiž příběh o tom, že když něco moc chcete, že když po něčem toužíte, tak to můžete dokázat. Rita to dokázala a já jsem jí v tom celou dobu srdečně fandil. Ovšem film není celou dobu jen zajímavým dramatem, on totiž nabízí i pár opravdu dobrých hlášek, u kterých jsem se opravdu pobavil. Za všechny například rozhovor v kadeřnictví, kde Rita pracuje: "Vy čtete knihu? Můj manžel tráví čas imrvére v knihách." "On je taky vášnivý čtenář?" "Ne, on je vazač knih." To jen tak na ukázku. Pokud se podrobněji podívám na herecké výkony, tak tam není co řešit. Michael Caine i Julie Walters ve svých rolích excelují, dá se říci, že podávají téměř životní výkony, a jen díky nim je ten film velmi kvalitní. Takže když to shrnu, tak tenhle film musím zařadit k nezapomenutelným filmovým zážitkům, kouzlu filmu jsem totiž podlehl tak jak jen to šlo a od začátku do konce to pro mě byl herecký koncert se zajímavým a atraktivním příběhem. Tady není nad čím váhat, tenhle film si prostě zaslouží pět hvězd.(27.6.2010)

S naprostou úctou k Julii Walters a Michaelu Caineovi se podepisuji pod kleopatřin komentář. Ach jo, proč už se dnes takové filmy nenatáčí?__P.S. A hned si jdu zjistit, kdo v třiaosmdesátém shrábl Oskary. Není snad možné, že ani ošuntělý profesor, ani mladá pištící "študentka" nezabodovali.__P.P.S. Aha - Ben Kingsley a Meryl Streep.(9.10.2010)

Aneb Výchova dívek v Anglii. Velmi posmutnělé, ale přitom jakýmsi neznámým způsobem naplněné pozitivní energií. Prof. Bryant je bez sebemenšího sporu jednou z nejlepších Caineových rolí (minimálně za posledních 30 let). Hned několik rovin můžeme ve filmu sledovat - i když ta s výchovou "Rity" je vedoucí - je tu Bryantův životní osud jakožto psychicky zruinovaného, na alkoholu závislého talentovaného básníka a na straně hlavní představitelky pak život, cíle a požadavky dělnické třídy v Liverpoolu, ze které "Rita" pochází. Důkaz, že krásná literatura není pouze potravou (pseudo)intelektuálů, ale že může proniknout i do zdánlivě nečekaných končin lidské společnosti. Pro milovníky literatury (zejména té starší) bude film jistě ještě o něco větší zážitek, než pro normálního "smrtelníka". Ritino podání Blakeovy "The Sick Rose" je fajn.(7.3.2010)

Za to, že byl film plný takových těch kradmých drobných životních pravd a nejen drobných symbolických milníků. Za naprosto vynikající ústřední dvojici a vícero úchvatných momentů, které se jim povedlo vytvořit.(4.4.2011)

41. Zlatý Glóbus za rok 1983 - cena (2) - *Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Julie Walters, *Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Michael Caine + nominace (2) - Nejlepší cizojazyčný (zahraniční) film - Velká Británie, Nejlepší scénář - Willy Russell(23.12.2008)

Výborná komedie v zajímavém stylu Lewise Gilberta s Michaelem Cainem v hlavní roli, se může směle rovnat i předchozímu filmu z jejich spolupráce (Alfie, 1966). Krom výborné režie je zde také vynikající scénář a skvělé herectví Cainea a Julie Waters.(12.9.2010)

Doufám, že se Frank v té Austrálii neuchlastal… Věru nevím, co s touhle Ritou, která obětovala svoje ke zkouškám bezcenné ale dokonalé eseje, aby mohla mít možnost volby mezi manželstvím, dětmi, prací v kadeřnictví a nečím jiným, třeba cestou do Francie. Má pár momentů, které – být jich celý film - vyfasujou pět hvězd, ani nemrknu. Ale nadruhou stranu ta snaha ukázat na začátku, jaká je hlavní hrdinka děsná křupanka, docela skřípe. A jakkoliv mám Julie Waltersovou ráda, tady se mi moc nehodila. Moje pozitivní dojmy z filmu ale nakonec převažují, takže budiž mu všechny hříchy odpuštěny. A Michael Caine je okouzlující.(3.8.2008)

Moderní parafráze na Pygmalion, která je ale více-méně oboustraná. Caine i Walters si své role užívají a táhnou celý film k výšinám, bohužel jak jeden z nich naplátně chybí, jde film směrem k průměru. Ostré a vtipné dialogy vymizí a nastoupí předvídatelné epizodky, jenž jen natahují stopáž a nutí diváka znuděně čekat na momenty, kdy se tahle povedená dvojce opět zkompletuje. Film je kouzelný v originálním znění, kde obzvlášť vynikne vyžehlený projev i přízvuk profesora literatury ve střetu se slovní zásobou a projevem "obyčejné" kadeřnice, jejíž některé literární kritiky nejen pobaví, ale i zaujmou. Kadeřnice chce najít sama sebe skrz literaturu a pomáhá jí v tom profesor, který už má dost všech a hlavně sama sebe, dvojce je to kouzelná a barvitá, ale jejich pozadí je poněkud šedivější... 70%(25.9.2009)

Tak tohle je esence toho, co si predstavuji pod pojmem "typicky britsky film" (obcas se usmejete, ale spise je to takove posmutnene, holywoodsky happyend necekejte), ve kterem se stale debatuje. A videt mluvit Michaela Cainea hrajiciho ozralu a zcela kaslajiciho na vsechny ostatni je neco, co me opravdu bavi sledovat. :)(4.8.2008)

interpretovať tento film som dostala ako domácu úlohu v škole a vykľul sa z toho jeden z mojich najinšpiratívnejších umeleckých zážitkov vôbec. kladie dobré otázky: sme to, čo (ne)čítame? je literatúra naozaj viac než len fikcia? má vôbec zmysel literárna veda ak asonancia vlastne znamená iba to, že sa básnik pomýli v rýme? záleží na tom v akej sme spoločnosti, aby sme dosiahli sebauplatnenie a naplnenie? wouldn't you just DIE without Mahler?(11.12.2010)

Moc hezký film. Tohle by klidně mohli šoupnout v osm hodin večer a ne dopoledne.(23.10.2008)