Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krajinou zdevastovanou zuřící třicetiletou válkou prchá potulný Vogel (O. Sharif). V zapomenutém cípu bavorských Alp nachází vesnici nedotčenou válečnou vřavou. Záhy se však zjevuje malý vojenský oddíl vedený Kapitánem (M. Caine), místo obvyklého drancování se však bitvami zocelený muž rozhodne strávit zde poklidnou zimu a nabrat síly před dalším tažením. Ve vesnici tak panuje křehké příměří - jak vojáci tak místní obyvatelé se musí navzájem respektovat, protože obě strany se paradoxně potřebují. Skrytě však dochází k vyhrocování vztahů, které vede po odchodu vojáků k boji o moc a nejen symbolické vyřizování účtů - ať už v rovině mezilidských či církevních vztahů. (Robbi)

(více)

Recenze (169)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Promarněná šance. Dobří herci, dobrý nápad, ale nefunguje to. Zejména proto, že hlavní hrdina se vprostředku filmu jakoby vytrácí a ztrácí na důležitosti, takže není uvěřitelný jeho návrat do středu dění. KOUSEK DĚJE. Od chvíle, kdy kapitán opouští vesnici, to jde do kopru, všichni se začnou chovat jakoby jim vypadl mozek z hlavy. Zamilovanému mladíkovi nevadí, že jeho dívka dává přednost jinému, směšné spadnutí do plamenů, najednou neuvěřitelně romantická láska mezi kapitánem a čarodějnicí...atd. Přiblblá zkratkovitost a nesmyslné chování téměř všech postav je nechtěně směšné. Zájemcům o třicetiletou válku doporučuji přečíst si román Simplicimus simplicisimus - divnej název, což? /21. 6. 11./ ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Trošku jiný historický snímek. Určitě stojí za shlédnutí, ale není to žádný akční trhák plný nervydrásajících scén. Je to více zaměřené na nesmyslné náboženské spory katolíků a protestantů. "Trest za znásilnění bude slepota pro katolíky, pro ostatní 100 ran" atd.. Michael Caine je ve své roli kapitány věrohodný, v průběhu filmu mě dostávala "chytlavá" hudba. Snímek o setkání vojáků a obyvatelů úrodného údolí se točí hlavně kolem potřeby nasytit se jídlem a sexem. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Vypálili jsme Magdeburg, protože nám vypálili naše město. Oni vypálili naše město, protože někdy vypálil jejich vesnici, to proto, že někdo vypálil jejich osadu. Dechberoucí historický film s atraktivním (byť s nikterak zamotaným) příběhem, nesmyslností války a perfektně napsanými hlavními postavami - naivním diplomatickým učitelem, pragmatickým drsným žoldákem, autoritativním starostou a fanatickým knězem. Herci jsou všichni na Oscara, přičemž Michael Caine dovedl svého kapitána do dokonalosti. Famózní hudba Johna Barryho překonává i tak výtečný soundtrack "Lva v zimě". Na závěr jsem měl slzy na krajíčku. 100%. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mno jo, jak tak pozeram, tak 30 rocna vojna 1618 - 1648 bola plna zabijania, vrazd, kradezi, a nasilie Europe suverenne vladlo. Len tak mimochodom, obete 30 rocnej vojny sa pocitaju na okolo 6 milionov ludi, co mozno kludne porovnat s holokaustom. Nejak ta nabozenska pakaz sa predsa musi rozptylit, nielen byt stale zviazana nabozenskymi predpismi , ne ? 77 % ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Ako som mohol tak dlho ignorovať takýto skvost! Mimoriadny film, s veľkým nádychom jemného mysticizmu, filozofickým podtónom a s úžasnou atmosférou. Filmov so zaujímavého obdobia tridsaťročnej vojny v 17.storočí nie je veľa (zrejme preto, že sa netýkala Anglicka a američania dnes o nej ani nevedia), o to viacej poteší takéto prekvapenie! ()

Galerie (9)

Zajímavosti (8)

  • V čase 1:00:00 hovoří Kapitán (Michael Caine) s Vogelem (Omar Sharif) o zničení města Magdeburgu. Magdeburg byl vypleněn a vypálen císařskými vojsky v roce 1631. Když Vogel zmíní, že tam měl rodiče, ženu a syna, Kapitán řekne: „Tak to už jsou všichni 12 let po smrti.“ Měl by tedy být rok 1643! V závěru filmu se Kapitán se svými muži přidá k protestantskému vévodovi Bernardu Sasko Výmarskému a společně útočí přes Rýn na město Rheinfelden. Nejprve jsou císařským vojskem generála Wertha odraženi, posléze město dobudou. Bitva se odehrála v únoru až březnu, ale v roce 1638! Sám vévoda Bernard zemřel 1639. (heavy66)
  • V čase 1:48:00 je scéna upálení čarodějnice. Na hranici je dřevěná cedule s anglickým nápisem „Witch“. Příběh se ale odehrává v německy mluvících zemích, správně by tedy mělo být die „Hexe“. (heavy66)
  • Natáčení probíhalo zejména v údolí Gschnitztal v rakouském Tyrolsku. (Marek#33)

Související novinky

Omar Sharif 1932 – 2015

Omar Sharif 1932 – 2015

11.07.2015

Ve věku 83 let nás dnes opustil egyptský herec Omar Sharif. Charismatická legenda zemřela na infarkt v nemocnici v Káhiře a zanechala po sobě nejen syna Tareka, ale také šedesátiletou kariéru… (více)

Reklama

Reklama