foto

Omar Sharif

  • nar. 10.4.1932
    Alexandrie, Egypt
  • zem. 10.7.2015 (83 let)
    Káhira, Egypt
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pochází ze zámožné syrsko-libanonské rodiny; jeho otec byl obchodníkem se dřevem. Od svých čtyř let vyrůstal v Káhiře, kde se už během studií na anglické Victoria College věnoval divadlu (byl dokonce prezidentem školní divadelní společnosti). Další vzdělání získal ve Francii a tři roky pak pracoval v otcově dřevařském podniku, než se rozhodl pro hereckou dráhu.

Jako jednadvacetiletý debutoval před film. kamerou a díky svému přitažlivému vzhledu, temperamentu a šarmu se brzy stal oblíbeným představitelem milovníků v dobrodružných a melodramatických filmech egyptské provenience. Tím, že přešel k islámu, si změnil jméno na Omar El-Sharif. Do mezinárodního povědomí vstoupil jako hrdina orientální pohádky o chudém, nešťastně zamilovaném prosťáčkovi Goha (r. J. Baratier).

Obrat v jeho kariéře nastal poč. 60. let, kdy mu světovou popularitu přinesla úloha šejka Ali Ibn El-Khariše v životopisném velkofilmu Lawrence z Arábie (r. D. Lean) o britském špionovi (Peter O'Toole) v arabsko-otomanské válce, za jejíž ztvárnění byl nominován na Oscara 1962. Postavení hvězdy si vybudoval zejména díky účinkování ve výpravných filmech pohlížejících do minulosti, kde ztělesnil plejádu známých historických osobností: středověký benátský kupec a cestovatel Marco Polo (Podivuhodné dobrodružství Marca Pola), dobyvačný zakladatel mongolské říše (Čingischán), legendární argentinský revolucionář Ernesto Che Guevara (Che!), korunní princ Rudolf Habsburský (Mayerling) nebo ruský car Petr Veliký (Petr Veliký).

Další stěžejní rolí, která ho proslavila po celém světě, byl vojenský lékař a básník Jurij Andrejevič Živago, o jehož osudech během bouřlivých událostí v Rusku 20. let pojednává film. adaptace románu Borise Pasternaka Doktor Živago (r. D. Lean). Jeho slávu podpořila také postava profesionálního hráče pokeru Nicka Arnsteina, manžela věhlasné broadwayské zpěvačky (Barbra Streisandová), ve film. verzi muzikálu Funny Girl (r. W. Wyler).

V následujících letech O. Sh. pouze opakoval s menšími odchylkami obdobný typ hrdinů, jaké již vytvořil dříve. Nechyběly však mezi nimi ani různé typy ničemů, kteří svou proradnost zastíraly svým přitažlivým zevnějškem s výrazným knírem: desperado Colorado, jemuž se nepodaří získat indiánské zlato, ve westernu Mackennovo zlato (r. J. Lee Thompson); úlisný překupník drahokamů Meno Argenti v dobrodružném snímku Zelený led (r. E. Day).

Poslední dobou se orientuje především na práci v TV, kde se však jeho postavy příliš neliší od těch filmových. Vedle herectví se od 1966 také profesionálně věnuje bridži, v němž dosáhl jistého mistrovství, jak to sám dokazuje ve vlastním TV pořadu Play Bridge with Omar Sharif (1987, Hra v bridž s Omarem Sharifem). Od 1955 byla téměř dvacet let jeho manželkou egyptská herečka Faten Hamamaová, s níž má syna Tarika a po jejímž boku zpočátku mnohokrát hrál. 1977 se podruhé oženil se Sohair Ramziovou.

Tomáš "OttoCZ" Vejvoda

Herecká filmografie

2013 Rock the Casbah
2009 Al Mosafer
J'ai oublié de te dire
Poslední templář (TV film)
2008 Hassan & Morkos
10 000 př. n. l.
2007 Hanan Wa Haneen (TV seriál)
2006 Desatero přikázání (TV film)
Korunní princ (TV film)
Noc s králem
Palte do mne
2005 Svatý Petr (TV film)
2004 Ohnivý oceán
2003 Můj učitel Ibrahim
Petits mythes urbains (TV seriál)
2001 Shaka Zulu: Boj o pevnost (TV film)
Válka policajtů
1999 Vikingové
1997 Heaven Before I Die
1996 Gulliverovy cesty (TV film)
Kateřina Veliká (TV film)
1995 Doctor Zhivago: The Making of a Russian Epic (TV film)
1994 Rudý orel (TV film)
1993 Dehk, we leab we gad we hob
Mayrig (TV seriál)
1992 Beyond Justice
Mrs. 'arris Goes to Paris (TV film)
Tengoku no Taizai
588 rue paradis
1991 Aragoz, al-
Mayrig
Moaten al Myssri, al-
Vzpomínky na půlnoc (TV film)
1990 Měsíční hory
Rainbow Thief, The
Roi de Patagonie, Le (TV film)
Viaggio d'amore
1989 Quattro piccole donne (TV film)
Zákon pouště (TV seriál)
1988 Běsi
Keys to Freedom
Volání ráje
1987 Lupič z povolání
1986 Anastázie (TV film)
Harem (TV film)
Petr Veliký (TV seriál)
1984 Přísně tajné!
Vzdálené vrcholky hor
Vzdálené vrcholky hor (TV seriál)
1983 Ayoub
Ruleta (TV film)
1981 Zelený led
1980 Baltimorský zázrak
Nebeský pes
Pleasure Palace (TV film)
S+H+E: Security Hazards Expert
1979 Ashanti
Pokrevní příbuzní
1976 Růžový panter znovu zasahuje
1975 Eso v rukávu
Funny Lady
1974 Datlové semínko
Ohrožení Britannicu
1973 Tajuplný ostrov (TV seriál)
Tajuplný ostrov
1972 Droit d'aimer, Le
1971 Jezdci
Kořist
Poslední údolí
1969 Appointment, The
Che!
Mackennovo zlato
Trois hommes sur un cheval
1968 Funny Girl
Mayerling
Vienna: The Years Remembered
1967 Byl jednou jeden
Noc generálů
1966 Máky jsou také květy
1965 Car That Became a Star, The
Čingischán
Doktor Živago
La Fabuleuse aventure de Marco Polo
Mamalik, El
Moscow In Madrid
1964 Pád říše římské
Spatřit plavého koně
Žlutý Rolls-Royce
1962 Lawrence z Arábie
1961 Fi baitina rajul
Hubbi el wahid
Nahr el hub
1960 Bidaya wa nihaya
Ishayat hub
Lawet el hub
1959 Fadiha fil Zamalek
Maweed maa maghoul
Min ajal emraa
Sayedat el kasr
Seraa fil Nil
1958 Goha
La anam
Shatie el asrar
1957 Ard el salam
1956 Châtelaine du Liban, La
Siraa Fil-Mina
1955 Ayyamine el helwa
1954 Shaytan al-Sahra
Siraa Fil-Wadi

Dokumentární

2009 La traversée du désir
2007 Bandes originales: Maurice Jarre (TV film)
2006 Sfuoco su di me
2004 Hollywoodské legendy (TV film)
Sophia - pokus o portrét (TV film)
2003 Il était une fois... (TV seriál)
Making of 'Lawrence of Arabia', The
100 Greatest Musicals, The (TV film)
2002 Pyramidy (TV film)
2000 Making of 'Lawrence of Arabia', The
1998 Záhady Egypta
1996 Lebanon... Imprisoned Splendour
Lights, Camera, Action! A Century of the Cinema: A Star Is Born (TV film)
Umm Kulthum
1989 Clive James' Postcard from... (TV seriál)
1988 Tajemstvi pyramid
1987 Universum (TV seriál) - a.z.
1970 Festival Game, The
1968 Sophia: A Self-Portrait (TV film)
1965 Pasternak
Zhivago: Behind the Camera with David Lean

TV pořady

2004 Anjeli strážni (TV pořad)
2003 La méthode Cauet (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1990 American Film Institute Salute to David Lean, The (TV pořad)
1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
1978 The Jim Nabors Show (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1969 Della (TV pořad)
1962 Girl Talk (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace