Reklama

Reklama

Špinavá hra

  • Velká Británie Play Dirty
Trailer

Severní Afrika, 1942. Ofenziva nacistického generála Rommela uvízla na mrtvém bodě a Britové se pod Montgomeryho velením připravují k protiútoku. Plukovník Masters vede speciální jednotku pro sabotážní operace, která dosud nebyla příliš úspěšná. Brigádní generál Blore mu však dává poslední šanci, když mu Masters předloží fotografie hlavního Rommelova skladu pohonných hmot. Masters vyšle jednotku sedmi mužů, aby provedla nebezpečný výpad 400 mil za frontovou linii, kde hluboko v nepřátelském týlu zničí německé zásoby benzínu. Blore nicméně trvá na tom, aby jednotku vedl někdo z vnějšku. Volba padne na kapitána Douglase a malá jednotka se vydává do pouště. V průběhu akce však dojde ke změně plánů ústředního velení... Film Špinavá hra byl volně inspirovaný akcemi Long Range Desert Group, jednotky vytvořené v severní Africe během druhé světové války k průzkumu bojem a sabotážním akcím v týlu nepřítele. Snímek, který v mnoha ohledech vybočuje z dobové konvence heroických válečných filmů, bez příkras a s nebývalou autenticitou ukazuje, v jakých nelehkých podmínkách museli britští vojáci plnit své úkoly. Nejde jen o boj s nepřítelem, ale i o boj s rozmary počasí, s obtížným pouštním terénem a v neposlední řadě se vztahy uvnitř jednotky. Přesvědčení, že válka je ve své podstatě špinavá hra a zločinný podnik, se autoři filmu drží až do samého konce. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Play Dirty je vyborny vojnovy film o britskych vojakoch v Afrike behom 2. svetovej vojny, kde suverenne vladne Michael Caine /Bitva o Britanii a Italian Job - oba snimky z roku 1969/ v roli dostojnika, ktory je povereny likvidaciou zasob paliva. Co potiahlo tento film do vysokeho nadpriemeru nie su ani tak velkolepe bojove sceny a tankove bitky, skor pustne drsne podmienky, slusne dialogy a necakany masakrozny zaver. Vyborny film, ktory sa rozhodne oplati vlastnit. 89 % ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Britské válečné filmy z 50./60. let v přílišné oblibě nechovám. Obvykle jsou to ta vyprávění o jedné akci na nějaké frontě, poušti, zámku či vězení, kde mi většina postav splývá dohromady a které často ocení jenom skutečný příznivec válečné historie a filmů s touto tematikou. Špinavá hra mě překvapila. Ne, že by se nějak svým zaměřením hodně lišila, ale oproti dost fádnímu Písečnému moři (1958), které si po roce ještě v útržcích vybavím, je tentokrát podívaná o vojenském úkolu v podobě zničení skladu v severní Africe přeci jen daleko atraktivnější (zdaleka nejen kvůli těm barvám) a zůstal jsem pořád napjatý skoro po celý čas. Během dvou hodin je zde spousta strhující akce s auty, zbraněmi či minovými nástrahy v divoké přírodě, ten dobrodružný nádech mi zde padl do noty. Z nevelkého množství postav se minimálně charaktery hlavních dvou postav podařilo dobře vykřeslit, zatímco ke všemu další z nich záhy začne bojovat o život s těžkým zraněním. Ani občasná odlehčení suchým britským humorem, který Michaelu Cainovi spolehlivě sedí, nejsou na škodu a pomáhají dotvářet ve filmu ten absurdní nádech ohledně nesmyslnosti války. Spokojenost...75% ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Chuťovka. Britové věděli jak na to. Trochu odtažitější přístup k postavám je tu dosyta vynahrazen cynizmem a krásně vykreslenou atmosférou hnusné, pískem nasáklé krajiny, ve které se děj odehrává. V podstatě každý, možná až na Michaela Caina, je tu sebestředná svině, co něco dělá jen když musí. Cesta na místo "akce" je pomalá, plná vyměňování pneumatik a nudy. Závěr, který by dnes ve filmech Michaela Baye mohl být bombastickým finále, je podán úsporně a realisticky. Brilantní konec mě donutil se suše usmát a jít na pět. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Typický představitel válečných filmů těchto let, ovšem se značně originálním příběhem o tom, že člověk může být vzorový voják podle všech řádů, anebo protřelý zločinec, který se ve válečných poměrech pohybuje jako ryba ve vodě včetně umění udělat nebo využít pro sebe jakýkoliv podtrh, ale stejně, jestliže si šéfové umanou, je tak jako tak bez šance. Výtečný Davenport, možná také díky zajímavější poloze jeho role, dokonce převyšuje Michaela Caine. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Já nevim, jak tohle ohodnotit. On ten film neni špatnej a třeba scény s taháním aut přes kladku na kopec nebo s nastraženou výbušninou jsou opravdu dobře natočený a napínavý. Jenže mě to prostě nějak nevtáhlo do děje a postavy mi spíš lezly na nervy. V podstatě nejsympatičtější ze všech mi asi přišla ta německá zdravotnice. A moc na mě nezapůsobil ani ten nečekanej konec. A jako bonus nesmyslná vojenská technika, což je ve filmech z 60. let často zvykem. Věřim tomu, že se najdou lidi, kterym se to líbí, ale mě to teda moc nenadchlo. Myslim si, že na film asi rychle zapomenu. Tři hvězdy za těch pár scén a Michaela Caina. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Rolu kapitána Leecha mal najprv hrať Richard Harris a sám Nigel Davenport sa mal objaviť iba vo vedľajšej roli. K zmene plánov došlo potom, čo vedenie Harrisa kvôli neprístojnostiam prepustilo. (marlon)
  • Na začátku hraje písnička „Lili Marleen“ od básnika Hanse Leipa. Píseň napsal už v roce 1915. Za druhé světové války tuto píseň, uváděnou vždy ve stejném vysílacím čase, poslouchali jak němečtí, tak britští a jiní spojenečtí vojáci. (Winster)

Reklama

Reklama