Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matilda je mimořádně talentovaná a inteligentní holčička, která se bohužel nenarodila do té správné rodiny. Její otec Harry je úspěšný podvodný prodejce ojetých automobilů a matka přebornice ve sledování telenovel. Pokud Matilda neobtěžuje zrovna rodinu svou touhou po vzdělání, nechávají ji rodiče i její tlustý bratr poměrně v klidu. Škola s laskavou a krásnou paní učitelkou se pak pro Matildu stane skutečným Rájem, který narušuje jen přítomnost kruťácké ředitelky školy Agathy Trunchbullové, bývalé závodnice v hodu kladivem. Díky ní v sobě Matilda objeví netušené schopnosti... Danny DeVito, který si v této moderní pohádce pro malé i velké s chutí zahrál duševně nevyvinutého rodiče, natočil svůj film podle stejnojmenné dětské knížky Roalda Dahla. Talentovanou hlavní představitelku, osmiletou Maru Wilsonovou, si režisér jako první adeptku vybral po zhlédnutí filmu Táta v sukni. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Mara Wilson byla nepochybně jednou z nejtalentovanějších dětských hereček 90.let vůbec, tady to jenom potvrzuje, svůj herecký talent prodala podobně jako v Mrs.Doubtfire, byť se samozřejmě kvalita filmů nedá srovnávat...I tak příjemná taškařice..................moje hodnocení = 6 z 10. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Danny DeVito je napriek svojej malej výške veľký herec. Dokáže presvedčivo stvárniť zverené úlohy. Avšak ako režisér za moc nestojí. Od čias kedy zrežíroval perfektnú vzťahovú drámu "Vojna Roseovcov" už viac nezabodoval. Jeho filmy sa mi zdajú byť svojim spoôsobom síce zaujímavé, ale v konečnom výsledku také akési nemasné neslané, nedotiahnuté. Presne tak je to i v prípade snímku o mladom podivnom dievčati Matilde a jej ešte podivnejšej rodine. Nie je to špatné, ale niečo tomu chýba. ** ()

Reklama

unclejack 

všechny recenze uživatele

Páči sa mi ako Danny DeVito pracuje s detským pohľadom na svet. Predstaviteľka Matildy je na rozdiel od celého zástupu detských herečiek perfektne uveriteľná a prirodzená, takže režisér mohol začať budovať dospelácky svet jej predčasne vyspelým pohľadom. Výborné herecké obsadenie na čele s režisérom filmu je zárukou pomerne inteligentnej zábavy a okrem toho je film nositeľom aj nejakého toho morálneho posolstva, takže pre detského diváka predstavuje Matilda nezvyčajne vyvážený mix. A pre nás ostatných je to možno trochu naivné rozprávanie v štýle rozprávok s citeľným nádychom príjemnej melanchóĺie... ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Roald Dahl je bizarní spisovatel. Věnoval jsem jeho povídkám svého času hodně času. Nebyl nikdy zařazený mezi anglickou literární elitu. ŽE je MATILDA rodinný film, tak to zařazení je jistě správné, protože tahle holčička je laskavá, má svoji velkou protihráčku, v podobě darebné a zlé učitelky, celý film odsýpá, De Vito je nejen skvělý herec, ale zde ukočíroval nejen sebe jako herce, ale i režii a film je to miloučký. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

V tomto případě si myslím, že kniha asi bude lepší než film. Ten nedokáže tolik vystihnout kouzelné momenty boje proti ředitelce ani chvíle, kdy Matilda objevuje schopnosti. Přičemž se jedná o celkem slušný rodinný film, hlavně co se rodičů a školy týče. Kamarádi spolu drží, mladá paní učitelka je sympatická a hlavně dialogy rodičů jsou zábavné. Jenže filmu chybí takovéto tajemství a kouzlo. Z mého dojmu si beru to, že je až příliš přímočarý. Přitom přímočarost je někdy u leckterých filmů na škodu, ale zde mi to naopak přijde jako škoda. Víc se též dbalo na vizuální odpudivost Agathy Trunchbullové než na to, co skutečně žákům provádí. A naopak Matilda si svých schopností moc neužívala, pouze ve škole a doma... ()

Galerie (55)

Zajímavosti (17)

  • Obrázek otce slečny Krásné je ve skutečnosti portrét Roalda Dahla, autora knihy Matilda, která sloužila jako předloha k tomuto filmu. (mi-ib)
  • Herci Danny DeVito a Rhea Perlman, kteří na filmovém plátně ztvárnili rodiče malé Matildy (Mara Wilson), spolu žijí i ve skutečnosti, a to od roku 1982. (TheVerczaaa)
  • Jako malá měla slečna Krásná panenku jménem Liccy Doll. Jedna z producentů se jmenovala Liccy Dahl, vdova po Roaldu Dahlovi. (mi-ib)

Reklama

Reklama