Al Franken: God Spoke

Dokumentární / Životopisný

USA, 2006, 90 min

Nick Doob

Rozpočet $1miliónTržby USA $102,990Tržby Celosvetovo $-(22.11.2008)

Další bitva ve válce proti Rupertu Murdochovi a jeho televizní stanici FOX, který začíná útokem na poskoky Murdocha a FOX, jmenovitě na lidi jako jsou Bill O'Reilly, Ann Coulter, Sean Hannity a Rush Limbaugh. A vzhledem k tomu že FOX má velice jasné republikánské vazby, se tento boj přenese i na Bushovu administrativu. Al Franken: God Spoke dokumentuje život Frankena v průběhu předvolební kampaně prezidentských voleb v USA v roce 2004 (Bush v. Kerry). Sleduje vznik Frankenovy "Al Franken Show", častěji přezdívané "Al Franken Factor", která se velice nekompromisně pustila do kritiky pravicí ovládaných talk-show vedených komentátory jako jsou O'Reilly, Hannity a Limbaugh. Franken se specializuje v tom že bere to co oni předkládají americké veřejnosti a porovnává to s realitou a skutečností a snaží se upozornit na pravicové lži. Celý film je položen na základech položených Frankenovými knihami "Rush Limbaugh is a big fat idiot" a "Lies and the lying liars who tell them: A fair and ballanced look at the right", a ve skutečnosti začíná konfliktem Frankena s O'Reillym na Book Expo of America (nebo tak nějak). Jak jsem již psal, film sleduje Frankena během prezidentských voleb v roce 2004. Franken po porážce pokračuje ve své show, ale nakonec filmu oznámí že uvažuje o nastoupení proti Normu Colemanovi ve volbách do US senátu v roce 2008. Shrnuto, podtrženo: Al Franken je skvělej komik (SNL) a jeho imprese Henryho Kissingera je nezapomenutelná, ale jeho boj proti FOX je napůl zábavný a napůl tragický. Zábavný protože je to Al Franken, tragický protože je jenom málo lidí, kteří jsou ochotní jít proti Murdochovi. Addendum: Al Franken porazil Norma Colmena a stal se senátorem za Minnesotu, do dnešního dne dokázal prosadit několik menších zákonů, ale podle mne i velice důležitou obhajobu Jamie Leigh Jones proti KBR a následný zákon, který vycházel z tohoto skandálu a upravoval smlouvy mezi federální vládou a kontraktory.(24.4.2010)