foto

Michael Moore

  • nar. 23.4.1954 (62 let)
    Flint, Michigan, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Neoblíbená politická figura, na první pohled působící neohrabaně díky velkým brýlím, kšiltovce a objemným džínám. Michael Moore je nejméně bojácný a nejvíce populistický politický komentátor. Pasivně agresivním stylem se pouští do závažných otázek pomocí inteligentního vtipu a humoru a doufá, že zaujme veřejné mínění. Věří, že USA zaujmou jednotný politický postoj.

Jeho politické názory dospěly v jeho domově, kde se 23. dubna 1954 narodil. Ve Flintu, městu, kterému dominovala automobilka General Motors, viděl jak jeho irský otec a dědeček tvrdě vydělávali na živobytí. A pak trpce sledoval, jak firma většinu obyvatel města najednou propustila a odstěhovala se do Mexika, které má levnější pracovní sílu. Město zůstalo bez prostředků, zatímco akcionáři General Motors si namastili kapsy. Mooreova touha odhalit cizí kompromitující spolupráci začala, když byl skautem a ukázal na všechny podnikatele, kteří „znečistili“ Flint. V osmnácti letech vyhrál křeslo ve flintské školní radě, což z něj učinilo nejmladší osobu v historii USA, která zastávala veřejný úřad. Preferováním aktivit před studováním, se stal žurnalistou v Hlasu Flintu (Flint Voice). Časem jim začal dělat šéfredaktora a noviny přejmenoval na Hlas Michiganu (Michingan Voice), které ač levicově zaměřené, často dávali prostor všem možným argumentům jiných politických stran.

Jeho prvním filmem se stal ROGER AND ME, dokument popisující část ekonomického kolapsu ve Flintu. Během natáčení však Mooreovi došly peníze a tak prodal svůj dům a začal hostoval ve večerním bingu. Snímek dokončil a finanční úspěch dokumentu je jedním z největších vůbec. Následně se začal motat v televizi, kde však nenabyl pořádné důvěryhodnosti. A tak v roce 1996 napsal knihu politických komentářů, Zredukuj Tohle (Downsize this), která se okamžitě stala bestsellerem.

Následně poté se pustil do práce na dalším dokumetu BOWLING FOR COLUMBINE (2002), ve kterém se opřel do problematiky zbraní. Název filmu parafrázoval jméno jedné z amerických středních škol, ve které dva mladíci postříleli většinu svých spolužáků. Na mušku si taky vzal vysokou úmrtnost v USA jako důsledek jejich používání a volného trhu s nimi. Komerční úspěch, ale taky Zlatá palma na festivalu v Cannes a Oscar pro nejlepší dokument, mu otevřely cestu k dalšímu ambicióznímu projektu.

FAHRENHEIT 9/11. Název knihy 451° Fahrenheita od Raye Bradburyho a 9. 11. 2001. Tyto dvě témata skloubil do názvu svého snímku, ve kterém tvrdě zkritizoval prezidenta George W. Bushe, jeho vedení státu a americkou invazi do Iráku. I přesto, že je Fahrenheit 9/11 považován za jeden nejnevkusnějších dokumentů všech dob, dokázal přesvědčit porotu festivalu v Cannes, které tehdy předsedal Quentin Tarantino, aby snímku udělila Zlatou palmu.

Mooreovi nejdou upřít dvě věci: neobjektivnost a vtip. A právě díky tomu dokáže spolehlivě dělit diváckou obec na dva nesmiřitelné tábory, vířit debatami mezi v politických kruzích, přivádět k šílenství filmové kritiky a získávat si sympatie od kontroverzních umělců, kteří s ním sdílejí jeho politickou příslušnost. Navíc po vítězství George W. Bushe ve volbách v roce 2004, se rozhodl natočit pokračování Fahrenheita, „aby ukázal Američanům, jakou udělali chybu“

Jiří "Isherwood" Valášek

Herecká filmografie

2016 Michael Moore in TrumpLand (divadelní záznam)
2004 Fever, The
Tanner on Tanner (TV seriál)
2000 Šťastná čísla
1999 Děsivá pravda (TV seriál)
Ed TV
1995 Kanadská slanina

Dokumentární

2015 Roseanne for President!
Where to Invade Next
2014 And the Oscar Goes To... (TV film)
2013 Jak se krade tajemství: Příběh Wikileaks - a.z.
What Is Cinema?
2010 Got Healthcare?
Let It Begin! A Filmmaker's Journey
2009 O kapitalismu s láskou
2007 Kapitán Mike křižuje Ameriku
Loose Change: Final Cut
Manufacturing Dissent
Sicko
2006 Al Franken: God Spoke
2005 Divided State, The
Children of the Revolution: Tune Back In
Madonna: Bilance s tajemstvím
Martial Law 9/11: Rise of the Police State
Michael & Me
Words and Music in Honor of Fahrenheit 9/11 (TV film)
2004 Fahrenheit 9/11
Fahrenheit 9/11: A Movement in Time (TV film)
Fahrenhype 9/11
Choose or Lose Presents: The Best Place to Start (TV film)
'Pulp Fiction' on a Dime: A 10th Anniversary Retrospect (TV film) - a.z.
2003 Korporace
Orwell Rolls in His Grave
Stupidity (TV film)
2002 Bowling for Columbine
I Love the '80s (TV seriál)
2001 Fever Pitch
Last Party 2000
2000 Trade Off
1997 Big One, The
I Think I Cannes
1995 TV Nation: Volume One
TV Nation: Volume Two
1994 TV Nation (TV seriál)
1992 Pets or Meat: The Return to Flint (TV film)
Two Mikes Don't Make a Wright
1991 Blood in the Face
1989 Roger a já

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Bill Maher: Živě z Washingtonu DC (TV pořad)
2012 84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2009 Hannity (TV pořad)
The Jay Leno Show (TV pořad)
2005 The Young Turks (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
Real Time with Bill Maher (TV pořad)
4Pop (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1980 Newsnight (TV pořad)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

2016 Michael Moore in TrumpLand (divadelní záznam)
1995 Kanadská slanina

Dokumentární

1992 Pets or Meat: The Return to Flint (TV film)
1989 Roger a já

Producentská filmografie

2016 Michael Moore in TrumpLand (divadelní záznam)

Dokumentární

2015 Where to Invade Next
1992 Pets or Meat: The Return to Flint (TV film)
1989 Roger a já

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(179)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace