foto

Arnold Schwarzenegger

  • nar. 30.7.1947 (69 let)
    Thal, Štýrsko, Rakousko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Akční hrdina a nejlépe placený herec v Hollywoodu Arnold Schwarzenegger se narodil 30. července 1947 v Thalu v Rakousku v chudých poměrech. Se svou rodinou žil ve tři sta let starém činžáku, kde neměli elektřinu, ústřední topení ani vodovod. Arnold tak se svým bratrem museli vodu nosit z fontány vzdálené 150 m. Již od mládí se věnoval po vzoru svého otce sportu nejdříve fotbalu, pak atletice a nakonec se rozhodl pro kulturistiku.

V roce 1961 se setkal s Kurtem Marhulek, bývalým Mr. Rakousko, který ho začal trénovat. O čtyři roky později se zapsal do rakouské armády, kde sloužil jako tankista. Pak ale dostal šanci zúčastnit se soutěže ve Stuttgartu a tak musel opustit tábor bez povolení. Soutěž vyhrál a získal titul juniorského mistra Evropy a svými soupeři si vysloužil přezdívku Dub. Po návratu, kdy si Arnold jen tak mimochodem odseděl týden ve vojenském vězení, pro něj armáda zřídila posilovnu a on se mohl plně soustředit na trénink. Arnold začal nezadržitelně vyhrávat všechny soutěže o titul mistra světa V roce 1975, kdy už měl za sebou šest titulů mistr Olympia a post žijící kulturistické legendy, ohlásil svůj odchod ze soutěžní kulturistiky a začal se plně věnovat herectví (hrál už tehdy delší dobu, ale pouze v mimořádně levných a špatných filmech jako Herkules v New Yorku).

Po sérii spíše menších filmů (z nichž nejznámější je Zůstaň hladový) se podařilo Arnoldovi skutečně prorazit až v roce 1982, kdy do kin uvedl fantazy Barbar Conan film, z něhož se stal hit. O dva roky později se v hlavních rolích objevil hned ve dvou filmech v pokračování Barbara Conana s názvem Ničitel Conan a v dnes již klasické akční scifi Jamese Camerona Terminátor. V roce 1985 natočil třetí a poslední pokračování Barbara Conana s názvem Rudá sonja, které ale skončilo fiaskem a o dalším díle se tak přestalo uvažovat. Trochu pošramocenou pověst si ale ještě ten rok a to hned ve velkém stylu Arnold upravil divácky mimořádně úspěšným akčním béčkem Komando. Tento film z něj udělal prvotřídní filmovou hvězdou, obdivovanou diváky, kteří ho konečně začali brát vážně a přestali se smát jeho rakouskému přízvuku, a pomlouvanou kritiky.

Po Komandu se stal mezinárodní hvězdou, neexistoval člověk, který by o něm nevěděl. Dosavadní král akčních filmů Sylvester Stallone se ho začal obávat a producenti si ho začali vážit. Pak Arnold natočil pár dalších, kasovně úspěšných akčních filmů, až se dostal k Predátorovi jednomu ze svých vůbec nejlepších filmů. Po tomto dnes již kultovním megahitu si dal od akčního žánru odpočinek a začal se věnovat komediím jako Dvojčata nebo Policajt ze školky (oba filmy celosvětově vydělaly přes 200 milionů dolarů).

V roce 1990, kdy už definitivně vládl Hollywoodu a o jeho úspěchu si mohl Sylvester Stallone se svou upadající kariéru jen nechat zdát, si zahrál v režii Paula Verhoevena ve scifi podle povídky Phillipa K. Dicka Total Recall a stalo se z toho další, kasovně velmi úspěšné a navíc kultovní dílo. Tehdy už mu producenti natolik důvěřovali jako největší filmové hvězdě v Hollywoodu, že byli ochotni do druhého Terminátora s názvem Den zúčtování, kterého Arnold zrovna připravoval s tehdy též už slavným Jamesem Camerona, vrazit tehdy rekordní rozpočet ve výši 100 milionů dolarů. V roce 1991 byl Terminátor II uveden do kin a krom toho, že je dnes považován za jeden z vůbec nejlepších filmů všech dob (a to nejenom ve svém žánru), tak se také stal kasovně nejúspěšnějším filmem toho roku.

Potom už šlo hlavně o to, aby se Arnold udržel na vrcholu. Komediemi jako Poslední akční hrdina, Junior nebo Rolničky, kam se podíváš se mu to sice moc nedařilo, ale zase na druhou stranu točil stále i akční filmy jako Pravdivé lži (opět v režii Jamese Camerona) nebo Likvidátor, což jsou projekty, které vydělávaly velké peníze a Arnolda furt udržovaly na trůnu Hollywoodu. Jenže pak přišel rok 1997, který všechno zhatil jedná se o čtvrtý díl série Batman a Robin, kde Arnold ztvárnil hlavního záporáka a film dopadl přímo katastrofálně a to po všech stránkách a Batmanovskou sérii odložil na dlouhou dobu k ledu.

Po fiasku s Batmanem a Robinem si Arnold svůj další film pečlivě vybíral a nakonec se rozhodl pro ambiciózní velkofilm Konec světa. Jenže i toto dílo dopadlo špatně, film byl přinejlepším průměrný a tržby nebyly zrovna nejlepší. Pak přišly další dva propadáky 6. den a Protiúder, kterým se podařilo utržit sotva 40 milionů a navíc oba filmy se stejně jako ty předchozí dočkaly dosti bídných kritik. Tou dobou už bylo jasné, že Arnold jednoduše omrzel diváky a obří fanklub, který měl na přelomu 80. a 90. let, už značně prořídl. A navíc se na něm začala projevovat jedna dosti nebezpečná věc a to věk. Arnold už byl prostě dosti starý a už nepůsobil v akčních filmech zrovna nejpřesvědčivěji. Rozhodl se tedy, že svou kariéru akčního hrdiny skončí a to něčím pořádným a tak se rozhodl pro třetího Terminátora s názvem Vzpoura strojů (za kterého jen tak mimochodem inkasoval rekordní sumu ve výši 30 milionů a zajímavostí může také být, že 12 milionový honorář, který dostal za Terminátora 2, byl na svou dobu také nejvyšší).

Film byl do kin uveden přesně dvanáct let po druhém díle, navíc také s rekordním rozpočtem (tentokrát téměř 200milionovým) a také se dočkal velmi příznivých ohlasů a stal se jedním z největších hitů toho roku, čímž Arnold udělal důstojnou tečku za svou kariéru a odešel od filmu, kde se občas jen někde mihne v nějaké cameo roli, k politice. 9. 10. 2003 byl zvolen kalifornským guvernérem.

V roce 2013 se naplno vrátil k filmu. Natočil film Konečná, ve kterém byl v hlavní roli. Poté natočil film Escape Plan, ve kterém hraje hlavní roli společně se Sylvesterem Stallonem. Potvrdil také svou účast v Terminátorovi 5, který přijde do kin v roce 2015.

Jirka "Indiana" Vosátka

Herecká filmografie

2020 Triplets
2018 The Legend of Conan
2017 Putěšestvije v Kitaj. Tajna železnoj maski
Why We're Killing Gunther
2016 Aftermath
2015 Maggie
Terminator Genisys
2014 Expendables: Postradatelní 3
Sabotáž
2013 Konečná
Plán útěku
2012 Expendables: Postradatelní 2
2011 Dreamland: La terra dei sogni - a.z.
2010 Expendables: Postradatelní
2007 5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 RoboCop vs Terminator - a.z.
2005 Mladej a já
2004 Cesta kolem světa za 80 dní
2003 Dva a půl chlapa (TV seriál)
Terminátor 3: Vzpoura strojů
Vítejte v džungli
2002 Liberty's Kids: Est. 1776 (TV seriál)
Protiúder
2001 Dr. Dolittle 2
2000 6. den
1999 Konec světa
1997 Batman a Robin
1996 Likvidátor
Rolničky, kam se podíváš
T2 3-D: Battle Across Time
1994 Berettův ostrov
Junior
Pravdivé lži
1993 Dave
Poslední akční hrdina
1992 Vánoce v Connecticutu (TV film)
1991 Terminátor 2: Den zúčtování
1990 Policajt ze školky
Total Recall
1988 Dvojčata
Rudé horko
1987 Běžící muž
Predátor
1986 Špinavá dohoda
1985 Komando
Rudá Sonja
1984 Ničitel Conan
Terminátor
1982 Barbar Conan
Our Voices Ourselves (TV film)
1980 Jayne Mansfield Story, The (TV film)
1979 Kaktusový Jack
Scavenger Hunt
1977 San Pedro Beach Bums, The (TV seriál)
1976 Zůstaň hladový
1974 Happy Anniversary and Goodbye (TV film)
1973 Dlouhé loučení
1972 V ulicích San Francisca (TV seriál)
1969 Herkules v New Yorku

Dokumentární

2016 Tváří v tvář… (TV seriál) - a.z.
2015 Corrupted Justice - a.z.
Herr von Bohlen - a.z.
Workers Con - a.z.
2014 Boardwalk Hempire: The Rise and Fall of the Medical Kush Beach Club
Roky nebezpečného života (TV seriál)
2013 Generation Iron
Milius
2012 Addicted to Fame
2011 A Call for Renewable Energy in Brazil
California State of Mind: The Legacy of Pat Brown
Reagan - a.z.
Revenge of the Electric Car
2010 Die Stille der Unschuld - Der Künstler Gottfried Helnwein
Gerrymandering
Marihuana: Fakta a mýty (TV film)
Nuclear Tipping Point
2009 Hollywoodští rivalové (TV seriál)
Městské klimatické bomby (TV seriál)
O kapitalismu s láskou
Sázka na novou energii (TV seriál)
2008 Being W
Killer at Large
Tajemství řeči těla (TV film)
The Burning Season - a.z.
Větší, silnější, rychlejší
Why We Train
2007 All Jacked Up - a.z.
Americká nenasytnost (TV seriál)
Za Dárfúr!
11. hodina - a.z.
2006 Al Franken: God Spoke
Annie Leibovitz: Život objektivem
Globální oteplování: Země v plamenech (TV film) - a.z.
Kdo zabil elektromobil?
Running with Arnold
2005 Enron: The Smartest Guys in the Room
2004 Arnold à la conquete de l'ouest
How Arnold Won the West
2003 Arnold - The Early Years
Trier, Kidman og Cannes (TV film)
2002 Iron and Beyond
Raw Iron: The Making of 'Pumping Iron' (TV film)
2001 Anthony Quinn: The Final Words
Dirty Harry: The Original
E! Rank (TV seriál)
If It Bleeds We Can Kill It: The Making of 'Predator'
I Love Lucy's 50th Anniversary Special (TV film)
Imagining 'Total Recall'
Other Voices: Creating 'The Terminator'
Predator: The Unseen Arnold
60 Jahre Karl Dall (TV film)
2000 Conan Unchained: The Making of 'Conan'
End of Days: The Beginning
Kino kolossal - Herkules, Maciste & Co (TV film)
1999 Arnold Schwarzenegger: Hollywood Hero (TV film)
Biography of the Millennium: 100 People - 1000 Years (TV seriál)
Intimate Portrait: Kelly Preston (TV film)
Intimate Portrait: Loni Anderson (TV film)
The Directors (TV seriál)
1998 Falco - Hoch wie nie
Junket Whore
1997 Directors: James Cameron
Stand Tall
1996 Century of Science Fiction, A
Film o filmu: Terminátor 2 - 3D (TV film)
1995 Sinatra: 80 Years My Way (TV film)
1994 A Century of Cinema
1993 Last Party, The
Terminátor 2: Víc než jste ve filmu viděli
1992 Feed
HBO First Look (TV seriál)
Lincoln (TV film)
Making of 'The Terminator': A Retrospective, The
1991 Film o filmu: Terminátor 2 - Den zúčtování (TV film)
1990 Making of 'Total Recall', The (TV film)
1988 Schwarzenegger: Total Rebuild
1987 Biography (TV seriál)
1985 American Masters (TV seriál)
1984 Making of 'Terminator', The (TV film)
1983 Karneval v Riu (TV film)
1980 Comeback, The
1977 To je Amerika - a.z.
Železný Schwarzenegger

TV pořady

2016 Arnieho nejlepší kaskadérské kousky (TV pořad)
2015 Late Late Show with James Corden, The (TV pořad)
Sting: Into the Light (TV pořad)
UFC 187: Johnson vs. Cormier (TV pořad)
UFC 189: Mendes vs. McGregor (TV pořad)
WrestleMania XXXI (TV pořad)
WWE Hall of Fame 2015 (TV pořad)
2014 The Tonight Show Starring Jimmy Fallon (TV pořad)
2013 WWE Hall of Fame 2013 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2010 XXI Winter Olympics Opening Ceremony (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
Willkommen Österreich mit Stermann & Grissemann (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2004 Dorfers Donnerstalk (TV pořad) - a.z.
The Apprentice (TV pořad)
Vyšperkuj mi káru (TV pořad)
WWE Hall of Fame 2004 (TV pořad) - a.z.
2003 AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
Macy's 4th of July Spectacular (TV pořad)
1999 taff (TV pořad) - a.z.
WWE SmackDown LIVE! (TV pořad)
1998 Hollywood Salutes Arnold Schwarzenegger: An American Cinematheque Tribute (TV pořad)
1996 This Week (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Muhammad Ali's 50th Birthday Celebration (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
Punkt 12 - Das RTL-Mittagsjournal (TV pořad)
1991 Naked Hollywood (TV pořad)
1990 Tohuwabohu (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Wetten, dass..? (TV pořad)
20 heures le journal (TV pořad)
1978 Tagesthemen (TV pořad)
1976 The Alan Hamel Show (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1969 Ajankohtainen kakkonen (TV pořad)
1968 60 Minutes (TV pořad)

Hudební videoklipy

1993 AC/DC - Big Gun (hudební videoklip)
1991 Guns N' Roses - You Could Be Mine (hudební videoklip)

Producentská filmografie

2015 Maggie
2000 6. den

Režijní filmografie

1992 Vánoce v Connecticutu (TV film)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(6 756)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace