Reklama

Reklama

Bláznovství

Trailer 1

Svět je plný bláznů a někteří z nich jsou terapeuti. Bláznovství režiséra Jonathana Levinea se vrací do poloviny devadesátých let, přesněji do léta roku 1994, a líčí příběh dvou naprosto rozdílných postav. Čerstvý absolvent střední školy Luke Shapiro (Josh Peck) se živí prodejem marihuany, kterou ze svého zmrzlinářského vozíku dodává mj. i vyhaslému psychiatrovi doktoru Squiresovi (Ben Kingsley). Oba muži uzavřou výměnný obchod a Luke se snaží poslouchat terapeutovy rady a opatřit si známost. Zamiluje se ovšem do nesprávné dívky, nevlastní doktorovy dcery Stephanie (Olivia Thirlbyová), čímž si koleduje o problémy, před nimiž ho Squires varuje. Snímek líčí s nadhledem životní trampoty obou mužů, jejichž vlastní vztahy nefungují. Luke si nerozumí s rodiči, ani se Stephanie, a Squiresovo manželství je už dávno jen formalita, o to víc však potřebují jeden druhého.
Oba hlavní protagonisté, ale i představitelé vedlejších rolí (mj. Jane Adamsová jako umělkyně Eleanor a rapper Method Man v úloze dealera Percyho) podávají spontánní až nespoutané výkony. Scenárista a režisér Jonathan Levine má cit pro přirozeně znějící dialogy a působivě využívá atmosféru letního New Yorku a jeho okolí. Nenápadný snímek získal mj. Cenu diváků na festivalu Sundance 2008 a také nominaci na Independent Spirit Award v kategorii prvních scénářů. V malé, ale výrazné úloze narkomanky Union se objevuje Mary-Kate Olsenová, která byla v devadesátých letech společně se svojí sestrou-dvojčetem Ashley populární dětskou představitelkou nenáročných rodinných komedií. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (146)

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Ne zrovna šťastný dealer marihuany se přátelí a klábosí s ne zrovna happy psychiatrem, který si rád zahulí...A nesmíme zapomenout na lásku, trochu těch životních mouder, rapu a nenucené pohody...Dobrá volba s Benem Kingsleym...Olivia Thirlby jako učitelka sexu hot hot...P.S.Tolik kouře se dnes už ve filmech nevidí:) ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Zpopularizované hulení trávy kombinované s hip-hopovými manýry a s otevřenou hubou (jo, narážím na otevřenou hubu toho mlaďocha, zabít). V podstatě mi to nic moc nedalo. Kromě skvělého standartního výkonu Kingsleyho. A scénář chtěl asi mužského diváka utvrdit v tom, že ženský jsou svině. Co na to říct? Někdy jo, někdy ne. To je všude. Politici jsou dycky svině, ale nevím, proč to sem pletu. Peace. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bláznovství není film, který by utkvěl v paměti díky napínavým scénám nebo dokonce nekompromisní akci. Je ale zajímavý posmutně melancholickou náladou, okořeněnou jemnou ironií a humorem. Je to snímek o věčných společenských outsiderech, kteří nezapadají do běžných vzorců konzumní společnosti. Nekonformní mladík, kterému jsou víceméně lhostejné hodnoty většinové společnosti a který si úspěšně přivydělává prodejem lehkých drog, a jeho psychiatr, který jako by se duchem zapomněl v květinovém hnutí hippies 60. let, jsou sice hodně vzdálení svým věkem, ale společně sdílená vyděděnost, samota a zvýšená empatie je vedou cestou vzájemného sblížení a vzniku přátelství. Je to snímek o hledání cest, jak se smířit sám se sebou i okolním světem a v rámci možností, které nám život přináší, ho naplno prožít. Vedle zajímavého soundtracku nabízí film i tradičně skvělého Bena Kingsleye a atmosféru, která se těžko popisuje, ale na kterou se hezky dívá. Celkový dojem: 75 %. ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Jelikož mi prostředí hip hopu nic neříká a s velkou pravděpodobností by mě jinde ta hudba talik štvala, bylo mi překvapením jak si ten film užívám. ALe i přes počáteční neotřelý nápad nakonec dostaneme klasické klišé ze všech stran až z toho zaskakují buráky. Přes to je to klišé natolik dobré, že se nemusíte stydět když vás někdo uvidí při tom jak si to užíváte:)........aero naslepo ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"Život je těžký, samá bolest a podobně, ale vydržíme to, protože místy je život skvělý". Jak tíživá deka na mě padla až děsivě smutná atmosféra celého filmu, že jsem měla chuť jít pak ven a tam jásat, jak mám skvělý život, tak na co si vlastně pořád stěžuju. Těch komediálních prvků aby jeden hledal lupou, bylo jich opravdu dost málo. Celou dobu jsem fandila Lukymu, který ve své podstatě hledal sám sebe. Rozhodně neměl ve svých .....nácti letech jednoduchý život, kdy rodiče měl nefunkční a tak řešil situaci po svém, prodáváním trávy až natrefil na dvě osoby, které mu vědomě a možná i nevědomě trochu pomohly vyrovnat se s trablema, které ho trápily. Svou roli tady hrál stárnoucí psychiatr, který možná dokázal poradit druhým, ale sám sobě vůbec ne a tak pomalu vzniklo jejich prazvláštní přátelství. Ben Kingsley byl skvělý a tuhle pro mě neobvyklou roli zahrál opravdu unikátně. Není to sice snímek, který bych musela vidět ještě jednou, ale za podívání rozhodně stojí. Druhá polovina už nebyla tak utahaná a finále bylo vůbec nejlepší. Takže dejte na Steph, která řekla Lukymu : "Na všem vidím jen to skvělý. Ty na všem vidíš jen to blbý, je to bláznovství". 75% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Klobouk, který Ben Kingsley nosí, je jeho vlastní. Koupil si ho v New Yorku a považoval ho za vhodnou rekvizitu. (Elisebah)
  • Ve scéně, kdy si Lucas (Josh Peck) kupuje drogy od dealera (Method Man), hraje skladba od rapera „Notorious B.I.G“, ve které rapuje právě i Method man. (boul)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v meste New York. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama