Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Arranged vypráví o přátelství mezi ortodoxní židkou a muslimskou ženou, které se zúčastnily jednoročního kurzu pro začínající učitele na veřejné škole v Brooklynu. (urvy)

Recenze (40)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Vcelku pohodový pohled na multikulturní společnost, díky kterému jsem se utvrdil ve svém přesvědčení, že minority, jež jsou nejvíc slyšet, protože jsou údajně diskriminovány majoritní společností, samy neoplývají tolerancí vůči ostatním. Samotný příběh byl depresivně vtipný, nejzábavnější bylo zjištění, že kdyby Židé a muslimové neměli pro svého boha rozdílná jména, zas by se až tak moc nelišili, proto film jen upevnil mou jistotu v tom, že je nejlepší být ateistou. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Mírumilovný film o náboženství a přátelství, které vzniklo i přes rozdílnost víry dvou dívek. Dvaadvacetiletá Rochel vyznává židovskou víru a naproti tomu Nasira je muslimkou, společně je však pojí jedna věc a tou je blížící se manželství. Jak už to tak u těchto náboženstvích bývá, je jim jejich manžel vybírán, či dokonce sňatky předem dohodnuté od útlého věku. Film je nejen o náboženství a tradicích, ale i o svobodě volby a hledání svých životních partnerů. Herecky na úrovni, obě hlavní představitelky nám krásně ukázali strasti i slasti svého života a také to, jak to může dopadnout, když se osudu trochu pomůže. A abych nezapomněl, Zoe Lister Jones mi hrozně připomíná mladou Gillian Anderson. Arranged je dalším z řady malých, nezávislých filmů s ještě menším rozpočtem, který je svěží, zábavný, nenásilný a naplňuje vás pocitem uspokojení, jen si ho nějak nedokážu převést na plátno toho našeho skutečného světa. (7/10) ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Můj počáteční dojem, že se poučím především profesně, a to přes zkušenost práce s různými kulturami, přesto, že jsem omezená stykem jen s jednou menšinou, nakonec plynule přešel v poučení mnohem hlubší. Velmi inspirativní pohled na dvě prastará náboženství v kontrastu se současným životním stylem pomůže pochopit, proč si ortodoxní spoluobčané potřebují svoje zvyky uhájit a jak moc to mají těžké ve "svobodné" společnosti, která je ve skutečnosti mnohem větším otrokem, otrokem diktátu, který nemá žádné duchovní hodnoty, kořeny, tradice, nebo ty, co lidem ještě zbyly, dávno přeměnili k obrazu svému a pak bezmocně kroutí hlavou nad všeobecným úpadkem... Ano, každý v sobě máme poměr dobra a zla, avšak o tom, který z těchto sklonů budeme v našem životě víc používat, pomůže, krom přirozenosti samotné, rozhodnout také výchova, kterou nás vybaví rodiče, kterým zase pomáhají vytvořit pravidla vlastní zkušenosti ovlivněné trendy, nebo jim je přikazuje víra předků. Společná by jim měla být uměřená dávka svobodné vůle a možnost naslouchat instinktům. Je patrné, že bychom se měli navzájem poznávat a ne odsuzovat a možná si pak vzít malé kousky hodnot, co vyznávají jiní, za vlastní, čímž nic nezkazíme, protože v podstatě všem záleží nejvíc na tom, co řeknou, nebo si pomyslí ostatní - ať je to muslim, žid nebo bezvěrec a všichni potřebujeme předepsat recept na pravidelnou dávku tolerance, záleží, kolik z nás bude ochotných jít si ho vyzvednout... Rozhodně tak neučinilo odpudivé převtělení Báry Štěpánové v podobě lascivní ředitelky školy, která se pokoušela oběma učitelkám vnutit svůj styl života jako jediný správný, ohánějíc se 21. stoletím, které se pyšně vyvyšuje nad všechna tmářství uplynulých věků, samo se vyznačujíc upínáním se k horoskopům a kartářkám na telefon... Ne, lidé nemohou mít totální svobodu - přišli o ni vyhnáním z ráje, a když si myslí, že jí získali zpět, netuší, že ve skutečnosti jen změnili pána... P.S. Už vím, proč jsou Židé tak úspěšní - jsou totiž výběroví :-) ()

easaque 

všechny recenze uživatele

lehká citlivá komedie o sbližování dvou rozdílných kultur mezi malou židovkou a muslimkou, zároveň v kontrastu s "civilizovanou" Amerikou. Ve filmu se vyhýbají jakýmkoliv konfliktním situacím, ale je fakt, že ty vznikají hlavně v hlavách jednoduchých, vypočítavých a konfliktních osob. Takže ve skrze pozitivní, příjemná, mírumilovná podívaná, která se z nás snaží vymítit předsudky. Lepší tři hvězdičky. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Vôňa pečených gaštanov a vareného vínka zo škoricou ma prichystala na túto krásnu ukážku toho, že je úplne jedno kto v akého boha verí, či je beloch a či černoch, vždy to je a bude o ľuďoch. Tento film ukazuje príbeh dvoch žien, z ktorých sa stanú veľmi dobré kamarátky. Ich životy sú na prvý pohľad úplne rozdielne kedže pochádzajú z rozdielneho sveta. No nakoniec sa ukáže, že majú toho veľa spoločného ... krásna ukážka toho, že ľudí by sme mali posudzovať podľa toho aké majú srdce a nie podľa predsudkov a nezmyslov a fóbií ... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama