Reklama

Reklama

Legenda o Janě

  • Německo Die Päpstin (více)

Obsahy(1)

9. století, Anglie. Mladou Janu čeká tradiční úděl žen tohoto věku - práce, rození dětí a smrt v mladém věku. Jana se však rozhodne jít jinou cestou. Cítí, že byla vyvolena pro jiný osud, a tak se rozhodne v převleku za muže nastoupit na dráhu teologie. Stoupá církevní hierarchií strmě vzhůru a riziko jejího odhalení je pořád větší... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

Kangax 

všechny recenze uživatele

Jednostranná feministická agitka zložená s pofidérnych historických záznamov. Heh, začo už dnešný producenti nie sú ochotný utratiť prachy. Okolo 9 storočia toto ani nechodilo ( čisté handry, kultivovaný slovník) a nejaký vyšší rozpočet na mňa neplatí... Dve hviezdy akurát za ten koniec, keby to skončili "happy" .. tak nemilosrdne odpad! ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Úloha žen podle svatého Pavla:''Nedopustím,aby se žena učila,ani aby ovládala muže.Raději at' je pořád zticha.''Další skvost:''Když se dívka hodně učí,jak jistě víte,tak se jí sráží děloha.''-Tak jak holky?V neděli na mši? X-DDD.Jinak s tou Angelikou souhlasím.Tohle je romantická pohádka a nic víc.Černobílé postavy a hodně nepravděpodobný děj.Johanna Wokalek,kterou mám v topce nijak zvlášt' nezáří.To už spíš mladší představitelka Joan (hezky je tam párkrát setřela;-)).Má to pěknou výpravu a já mám pohádky ve finále celkem rád. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dost mě překvapilo, že film vypráví příběh z období 9. století. Takových filmů člověk v životě příliš nepotká. O to zajímavější je, že film se snaží věrně přepsat legendu, která se mohla, ale i nemusela stát. Se všemi odpornostmi, ale i fakty, které s tehdejší dobou souvisí. Legenda o Janě je z takovýho pohledu naprosto suprovej film. Rozhodně se s takovým nesetkáte každý den. Druhá věc je ale fakt, jak je schopný tento mýtus vůbec divák schopný brát a zdali bude vůbec schopný zkousnout, že do docela dobrého námětu vpravili pár typických aspektů libivýho filmu. Láska, zrada, oběť a podobný bláboly...ale bez takovejch bodů se už dneska obejde málokterej film, takže je to vlastně jedno a nemám důvod to v rámci tohodle filmu kritizovat. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo...pohádky mám rád a proto jsem si i tuhle rád pusil. V 9 století neměli dámy na růžích ustláno a každá z nich byla tudíž jen lepší rohožkou na boty, navíc totiž zvládla zahřát i mužovo lože. Pějme chvalozpěvy dnešním emancipovaným ženštinám, leč tehdá by žádná z nich rána nedožila :-) Krásně odvyprávěný příběh, statečně obcházející žánr sci-fi, nicméně popustí li si divák značně svoji fantazii, tak jde o celkem poutavou pohádku, občas trošičku přetaženou. No a dámy, když už nám někde prezidentujete v kosmu jste jako doma, tak je na čase aby jste některá nabrala směr Roma a udělala tam v tom jejich Vatikánu trošku pořádek :-) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

...ale opravdu mají být stopy její existence zahlazeny? Opravdu má být vykázána z historie? Vždyť je to žena, která toho tolik dokázala..... Žena obdařená vrozenou moudrostí v časech, kdy ženy měly zakázáno číst a psát a byly podřízeny mužům, počátky křesťanství, kdy rouháním bylo všechno nové a moudrost byla vykoupena bolestí. Jak je psáno v názvu – JE TO LEGENDA! A jelikož cesty Boží jsou nevyzpytatelné, sleduji příběh o osudu, za který by se nemusela stydět ani Johanka z Arku. Drsné scény střídají ty jemně dojemné a 2 a půl hodiny poutavého vyprávění o dívce (ženě), kterou chtěl Bůh vytrhnout z bídného života tím, že ji dal dar, uteče jak voda. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím co je Liber Pontificalis. 2.) Kandiduji za KDU-ČSL (kamkoliv). 3.) Jsem rozmazlená feministka. 4.) Jsem škaredá holka a chci bejt hezkej kluk. 5.) Zajímá mě, kterej rytíř souložil s papežem. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** Víte, že? Středověká legenda o papežce Janě má hluboké kořeny. Její obraz se objevuje poprvé již v roce 875 ve spise Anastazia Bibliothecaria, neúspěšného kandidáta na papeže. V 17. století byla pak Jana církví prohlášena za osobu smyšlenou. Podnět k této průpovídce mohla dát údajná velká mírnost až zženštilost papeže Jana VIII. (872–882) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (7)

  • První pokusy o natočení snímku proběhly už v roce 1999. Objevily se však komplikace, a tak byl film natočen až v roce 2008. (Terva)
  • Esther Walz soutěžila o německou filmovou cenu Gold v kategorii nejlepší kostýmy. (Terva)
  • Marcel Barsotti soutěžil o cenu Německých filmových kritiků v kategorii nejlepší hudba. (Terva)

Reklama

Reklama