Reklama

Reklama

Petr a vlk

Krátkometrážní / Animovaný / Hudební
Velká Británie / Polsko / Norsko / Mexiko, 2006, 30 min

VOD (1)

Podaří se malému Péťovi a jeho zvířecím kamarádům přelstít krvelačného vlka? Moderní adaptace klasické ruské pohádky s originální hudbou Sergeje Prokofjeva. Oscar za nejlepší krátký animovaný film.
První záběry realisticky animovaného filmu Petr a vlk nás zavedou do rozpadajícího se ruského městečka kdesi na svazích Uralu. Britská režisérka Suzie Templetonová ale nemusela hledat podklady pro scénografii tak daleko, velmi podobně vypadá i rozkopaná ulice a zchátralý dům na okraji Lodže, kde sídlí studio loutkového a experimentálního filmu Se-ma-for, kde film vznikal.
Osmadvacetiminutový Petr a vlk je filmovým zážitkem-potěší kritiky i normálního přemýšlivého diváka. Film popisuje proměnu chlapce Petra, který je zpočátku dítětem uzavřeným do sebe. Po zápasu s vlkem se ale mění, a začíná odhalovat divokost světa i cenu svobody.
Petr a vlk je film složitý významově i technicky. Vznikal na sedmi hlavních scénách současně. Režisérka použila klasickou metodu snímání loutek po okénku. Další efekty a úpravy provedli počítačoví odborníci.
Práce od projektu přes scénář až po výrobu trvaly čtyři roky. Na výrobě se podíleli i animátoři z Anglie, Německa a Maďarska, jen v Polsku na filmu pracovalo 150 lidí. Nejtěžší byla preciznost práce, kterou vyžadovala režisérka Templetonová. Dekorace musely sedět na milimetr. Bylo to umělecké dílo. Film Petr a vlk vznikl na základě hudby a libreta ruského skladatele Sergeje Prokofjeva.
Premiéra filmu se konala v londýnské Albert Royal Hall za účasti velkého symfonického orchestru, který hudební stopu zahrál živě. Studio Se-ma-for po oscarovém úspěchu filmu Petr a vlk konečně získalo důstojné prostory a přestěhovalo se. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Výborně vystavěné. Hodně zajímavá práce se vztahy v několika vrstvách. Výtvarně pěkné, ale trochu mi vadila až přílišná realističnost, která občas přibližuje vizuální dojem 3D počítačové animaci, což je dle mého zbytečné, spíše na škodu. Motivace a činy postav jsou místy až příliš intelektuální. *** Ve zkratce: Chudák kačenka. Chudák kačenka. Chudák kačenka. ()

Kobitch 

všechny recenze uživatele

Vítěz Oscarového klání je, jak už to tak u mně bývá, trochu překvapivý. Začnu ale pozitivy: film je moc pěkný po vizuální stránce. Stop-motion loutky sice už dnes ničím nepřekvapí, ale stále jde o moji oblíbenou výtvarnou formu. Pěkná je i hudba od Sergeje Prokofjeva, sovětského skladatele z první poloviny 20. století. Ten složil hudbu pro stejnojmennou „symfonickou pohádku“ v roce 1936. Hudba byla pro novou verzi snímku z roku 2006 znovu nahrána. Pěkné propojení starého s novým. Tím jsem pravděpodobně pozitiva vyčerpal, dále už to bude jen horší. Atmosféra filmu je poněkud nejednoznačná — snímek se snaží být vážný i vtipný zároveň a moc se mu to nedaří. Rádoby vtipné pasáže mi přišly spíše rušivé a vytrhávaly mě z jinak tíživé atmosféry chladné krajiny i obyvatel města. Ti jsou všichni do jednoho nesympatičtí, a to včetně hlavního hrdiny i jeho zvířecích kamarádů. Příběh je banální a mladý Petr zkoumá, co všechno nabízí krajina za hradbami města, narazí na vlka, chytí ho (poté, co mu vlk sežere kačera), odveze do města jako trofej a nakonec ho pustí na svobodu. Chápu, že tam byl přesah, chápu, že Petr došel k tomuto závěru z vlastní zkušenosti s obyvateli města, ale nijak to na mně nezapůsobilo. [Oscary 2007] ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

Tato moderní adaptace Prokofjevova díla zapůsobila na mě za 5 hvězdiček. Nejde ani o animaci - ta už mi přišla standardní, ale hlavně o příběh a vybudovanou atmosféru. Přál bych si, aby se to líbilo i běžným divákům, ale bojím se že pro pochopení musí mít hlubší zkušenosti nebo aspoň zvládnout pomalejší děj. [ PŘÍBĚH: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí animace plus Prokofjevova hudba rovná se náramná atmosféra. Prvních pět minut jsem byl sice v rozpacích, protože mi film připomínal leccos, ovšem Péťu a vlka, kterého znám já (tedy tu verzi s Karlem Högerem coby vypravěčem) rozhodně ne. Pak ale hudba konečně spustila, začal se odvíjet v mnoha ohledech pozměněný, ale přesto tentýž příběh, který je díky obdivuhodnému zpracování velice působivý, hravý, střídá veselejší chvilky s napětím jako z hororu. Když došlo na finále, zjistil jsem, že zmíněný úvod měl opravdu smysl, a odlišný konec (v původní verzi skončí vlk v zoo) se mi líbil snad ještě více než originální. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi vkusně naservírovaná lahůdka, za kterou se skrývalo velké množství vynaložené práce a usílí. To všechno bylo po zásluze odměněno. Hudba Sergeje Prokofjeva byla opravdu originální. Jednu chvíli mi ten hudební motiv přišel jako z jiného světa. Ale na druhou stranu ten příběh skvěle dolaďoval. Také jsem si při sledování vzpomněla na Trnkovy pohádky. Petr prošel v příběhu zajímavou proměnou. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama