Reklama

Reklama

Snímek Nicka Broomfielda líčí tragédii z listopadu 2005 ve městě Haditha, kde Iráčané spáchali atentát na příslušníka US Navy. Americké síly NATO v odvetné akci postříleli čtyřicet mužů, žen i dětí z okolí. Film nelíčí účastníky iráckého odboje pouze jako teroristy, ale také jako otce od rodin, přátele či patrioty, kteří se nechali využít krvavou rétorikou islámských extremistů. Příslušníky vojsk představuje jako obyčejné kluky, kteří nezvládají svou roli, strach ani stres. Uniformovaní chlapci se prohánějí ulicemi města za zvuků tvrdé muziky a ochutnávají adrenalin hry na vojáčky, jež se v okamžiku krize promění v tragickou realitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (157)

Maty85 

všechny recenze uživatele

Jako dokument vypovídající o těžké situaci v Iráku výborný. Podařilé vylíčení jasného selhání mariňáků, kteří v podstatě mají za to, že jde jen o nějakou hru a celkem dobře se baví, ale pokud dojde na lámání chleba, tak se sesypou, veškeré myšlení je v cukuletu pryč, jedninná věc, která sem jim honí hlavou je pomsta padlého vojáka a v důsledku toho pak také nejprve střílí a až poté se ptají... ()

Nuach 

všechny recenze uživatele

Dal bych i pět hvězdiček, ale problém mám s tím antiamerikanismem, ve filmu ho prostě cítím. Natočeno je to skvěle, jsem moc rád, že vznikají i takovéhle filmy, ukazující to i z "druhé strany", vyvažující, jak tu někdo správně poznamenal, ten hurápatriotismus. ... Kdyby to mělo být takhle, jak ukazuje film, je to strašné. Pro mne je tam malá nápověda, že možná to tak nebylo. Povstalečtí instruktoři režírují holčičku, která přežila, aby řekla do jejich videokamery, že "pak ji Američani udeřili do oka". Ale my jsme předtím jako diváci viděli, že - pokud se nepletu - zranil ji granát. Takže překroucení za účelem náboru a zfanatitování dalších mladíků, alláhových mudžahedínů. ... Na konci se dozvídáme, že kauza se provalila díky právě této videonahrávce - a podle ní také vznikl film. ... Nebylo tedy vše trochu jinak, i s tím "otřesným zákrokem Američanů" proti bezbranným civilistům? Kéž by. ... Každopádně ovšem skvěle natočený a zahraný film. ... Pomůže každému připomenout, co je to válka... ()

Reklama

Easykk 

všechny recenze uživatele

Po skončení Battle for Haditha nebudete mít dobrý pocit, nebudete ho mít ani při sledování a já jsem ho neměl ani před sledováním, poněvadž jsem věděl jaké události bude film popisovat!! To ale nic nemění na tom, že to je opravdu dobře natočený válečný snímek, který mě bavil od začátku do konce. Prostě zajímavý názor na to jak se asi chovali teroristé, vojáci i obyčejní lidé při tomto šíleném incidentu.. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vše vystihla jedna z iráckých žen: "Když Američanům o nastražené bombě řekneme, zabijí nás teroristé a když to neuděláme, obviní nás Američané z napomáhání teroristům." Tím je řečeno vše. Pak už stačí jen jedna bomba z rukou iráckých patriotů najatých islámskými fanatiky, pár namistrovaných vojáků podléhajících panice a neštěstí je na světě. Výborný protiobraz blábolům o správných amerických chlapcích v uniformě. Nevím, jak v Hadithe bylo, ale Broomfieldově rekonstrukci věřím. 80% ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Film ze série iráckých vojenských, který mi přišel zatím asi nejvíce "self-stripping", neboli sebeobnažující se i ve smyslu vhledu do života prostých Iráčanů, kteří a priori nesouhlasí s činy extrémistů, avšak po podobných tragédiích, jako je ta popisovaná ve městě Haditha, se z každého civilisty může stát potenciální extrémista odčiňující ztrátu svých nejbližších... Citát z filmu: Válka je nejzazší způsob lovu. Jak vidno ty lovecké instinkty v sobě člověk nezapře a vždy se v něm projeví, nejvíce pak v extrémních situacích, které občas vznikají uměle pro potěchu těch, co si nevidí na špičku nosu... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Jedným z hlavných soundtrackov filmu sa stala pesnička „LiesLiesLies“ od skupiny Ministry. Túto pesničku počúvajú aj mariňáci počas prevozu na svojich vozidlách Humvee. Dej filmu sa odohráva v roku 2005, ale album, ktorý obsahuje „LiesLiesLies“ bol vydaný až roku 2007. (Hookiuko)
  • Realita: Haditha je město na západě Iráku, v provincii Anbar a je baštou povstalců. V Hadithě mají hlavní slovo mudžáhedinové, o moc se tam dělí sunitští extrémisté a přívrženci Al Kájdy. V Hadithě padlo 1.srpna loňského roku šest příslušníků americké námořní pěchoty do léčky a byli zastřeleni. O dva dny později zabila nastražená bomba dalších 14 mariňáků i s jejich tlumočníkem. Odveta byla krvavá. Jednoho listopadového rána zde bylo vojáky z bezprostřední blízkosti zastřeleno 24 civilistů, mezi nimiž byly ženy a děti. (Rodriguez)

Reklama

Reklama