Reklama

Reklama

Nebeští jezdci

  • Česko Armáda v nebesích (více)
Trailer

Kam přijdou po smrti válečníci, kteří bojovali na nebesích? Japonský animovaný sci-fi film o mladistvých pilotech a jejich dramatických bitvách. Mamoru Ošii náleží vedle Satošiho Kona, Hajaa Mijazakiho, Kacuhira Ótoma a Isaa Takahaty mezi přední režiséry japonské animace, kteří tvoří snímky spojující autorskou osobitost s komerční přitažlivostí. Ošii se realizuje především v oblasti filosofických sci-fi filmů, kde prostřednictvím dystopických společností, robotů a kyborgů zkoumá podstatu člověka. Jeho melancholicky zasmušilí hrdinové procházejí spektakulárním postmoderním světem. Ve chvílích, kdy nebojují s protivníky, proti nimž je zpravidla postavil nějaký mocenský aparát, přemítají o své roli ve světě a hranicích osobní svobody. Mezinárodní věhlas režisérovi přinesl kultovní kyberpunkový film Ghost in the Shell, který po premiéře v roce 1995 oběhl celý civilizovaný svět, byl uvedený na mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách a utužil zájem o japonskou animaci v zahraničí. Volné pokračování Innocence bylo o devět let později za velké pozornosti světové kritiky uvedeno na vlivných festivalech v Cannes a Torontu. Zádumčivá sci-fi Nebeští jezdci byla ozdobou prestižních přehlídek v Benátkách, Torontu, Sitges a Locarnu. Vyprávění o mladistvých válečných pilotech, kteří bojují v táhlé válce dvou států, jež už dávno ztratila jakýkoli jiný než ryze ideologický smysl, mísí spektakulární sekvence leteckých soubojů s náladovými momenty rozjímání o smyslu a podstatě lidské existence. Ošiiho řemeslně invenční snímky vždy posouvaly technické normy animovaného filmu a také Nebeští jezdci uhranou dokonalým skloubením tradiční kresby s počítačově vytvořenými 3D modely letadel v dravých vzdušných bitvách. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

Terva 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle stejnojmenného románu Mori Hiroshiho. Scénář : Chihiro Ito. Hudba : Kenji Kawai. Nádherné kresby soubojů, strojů, domů a venkovního okolí. Docela povedený tajemný příběh. Akorát bych viděl jednu vadu na snímku. Postavy jsou tak jednoduše nakreslené, že jsem někdy problém je od sebe rozeznat. A někdy jsem měl problém dokonce určit pohlaví. Ačkoli jsou piloti ledatel mladí stále kouří, ale později zjistíte, kde je zakopaný pes. CITÁT - Pivo si nedávej........ CHYBA VE FILMU : Ačkoli je operace okolo 70 minuty přísně tajná, jak říkají piloti, je stejně v hospodě v televizi reportáž právě o této chystané operaci........ CHYBA VE FILMU : Tramvaj ze které Kannami a Tokino vystupují má jen jeden vůz a jede z prava do leva. Jenže po výstupu má tramvaj dva vozy a jede z leva do prava......... CITÁT - Musíme žít, dokud to nezměníš......... Film zanechává spoustu otázek. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Být či nebýt. Člověku jsou souzeny pouze tyto dva stavy." ----- Nemilosrdná vzdušná válka věčných dětí "Kildren" - bez rozbořených měst a zničené infrastruktury. Nikdy nekončící, ostře sledovaná válka pro válku - jako účelový produkt doby, jako exemplární příklad. Nekomplikovaná, čistá a přehledná válka jako PRÁCE - s jednoduchými, jasně danými pravidly ... a bez možnosti vykoupení. Mrazivý, pomalu plynoucí příběh o beznaději, podbarvený melancholickou, zádumčivou hudbou. Jeho hloubka i jeho bolest jsou měřitelné jen nekonečnou blankytnou modří oblohy a nevýslovnou nádherou nestálých, proměnlivých mraků. P.S.: Vzdušné souboje jsou neobyčejně působivé, navzdory tomu mě dokonale odrovnala drobná civilní scéna po závěrečných titulcích. ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Těch 15 minut (víc jich opravdu nebylo) leteckých bitev a manévrů v plně CGI animaci vypadá úžasně, ale tvoří spíš nepodstatný doplněk, protože to důležité se odehrává v komorním prostředí letištní základny, kde se velmi rozvláčně a tajnosnubně řeší nejasné vztahy mezi postavami. Hlavní problém jsem neměl s pomalým, přemýšlivým tempem, ale s naprosto nedostatečně definovaným sci-fi světem (válka jako komerční záležitost dvou společností, v nichž bojují nestárnoucí děti (klony?) na místech pilotů), jehož pravidla jsou nám odhalována pouze v náznacích, přestože největší traumata se vážou právě na jejich poznání a neschopnost se s nimi vypořádat. Samozřejmě šlo o tvůrčí záměr, jenže takto není možné si k postavám vytvořit jakýkoliv vztah, i když zpětně jejich chování dává smysl. ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Prostor: severozápadní Evropa... přesná lokace: vojenské letiště poblíž města Rostock... čas: alternativní historie... mezinárodní vztahy: proti sobě nestojí státy, ale velké nadnárodní společnosti. Velmi zajímavý japonský animovaný film se silným protiválečným podtextem. Hlavními hrdiny jsou mladí "dětští" piloti zvaní Kildren, kteří bojují válku dospělých průmyslníků a generálů. Ústřední dvojici tvoří nováček na základně Yuichi Kannami a mladá velitelka stíhačů Suito Kusanagi. Válka v oblacích je neúprosná, každý den přináší nové ztráty a tak nedospělí piloti žijí své životy den ze dne, tak jakoby zítřek neměl přijít. Když nebrázdí oblohu v kokpitu stíhačky Kyushu J7W tak utopí svůj život v pivu, dýmu všudypřítomných cigaret a objetí krásných žen, ale někde v nitru hlodá podezření, že je něco špatně. Kulisy ve kterých se odehrává příběh jsou velmi dobré a plné detailů. Je vidět, že si tvůrci vzali inspiraci z celého světa. S barvitým prostředím doslova kontrastují "ploché" postavy, které zalidňují příběh. Pokud něco musím vytknout tak je to délka a hlavně pomalé tempo děje. Je jasné, že tento způsob vyprávění má zdůraznit niternost a hloubku, ale bohužel to moc dobře nefunguje a spíš to nudí a sráží celkový dojem dolů. Vzdušné souboje jsou však impozantní. Mají rychlost a přímočarou údernost. Vtáhnou diváka do děje a je škoda, že jich není o trochu víc. Velmi zajímavě je vymyšlena i zápletka a role tajemného stíhacího esa nepřítele "Učitele". ()

killjezor 

všechny recenze uživatele

Deprese, nedostatek hudby, dialogů a neskutečně detailní letecké souboje působí ze začátku trochu zmateně a moc diváku nadávají šanci pochopit co se vlastně děje. Musím ale říct, že když pak víte, je lepší pravdu neznat. Osobně ještě vzdávám hold lidem, kteří tvořili techniku. Alternativní stroje jsou výborně předělaná skutečná letadla. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (8)

  • Tramvaj ze které Kannami a Tokino vystupují má jen jeden vůz a jede z prava do leva. Po výstupu má však tramvaj dva vozy a jede z leva do prava. (Terva)
  • Operace, která se odehrává přibližně 70. minutě, má být přísně tajná. V restauraci lze však zahlédnout televizní reportáž, která se operaci věnuje. (Terva)
  • Scéně v restauraci dominuje malba od Mijamota Musašiho "Ledňáček sedící na uschlé větvi". (4ward)

Reklama

Reklama