Reklama

Reklama

Wendy a Lucy

  • USA Wendy and Lucy
Trailer

VOD (1)

Wendy a její fenka Lucy tvoří nerozlučnou dvojici, která cestuje přes Spojené státy. Cílem jejich cesty je Aljaška, kde by Wendy chtěla pracovat. Film ukazuje drama několika dnů, během nichž Wendy nešťastně uvízne v malém americkém městečku, kde se jí rozbije auto. V témže dni se také ztratí Lucy. Dívka se rozhodne setrvat na místě tak dlouho, dokud fenku nenajde. Je však ve finanční nouzi a během hledání si uvědomuje velkou zodpovědnost, kterou za svého psa má. Poznání, ke kterému dospěje, ji staví před kruté a zásadní rozhodnutí. Wendy a Lucy je nezávislý film, který dokáže malým množstvím výrazových prostředků zobrazit velké existenční drama. K jeho přednostem patří i autentické herectví. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (87)

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Velmi nezávislé, pudový snímek (rozbije se auto, hrdinka zastaví, ztratí se pes, hrdinka hledá psa), kde o ústřední postavě prakticky víme jen to, že je v tíživé finanční situaci a cestuje na Aljašku za prací. Nedá se říct, že film není působivý a neevokuje určité zamyšlení, proto také dostává slušné hvězdy. Nicméně na můj vkus je až moc komorní a totálně nízkorozpočtový, což nemusí být zápor, ale u Wendy a Lucy to šetření úplně cítíte. Většině svých známých bych ho určitě nepustil. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Skromné, civilně příjemné, intimní drama o vztahu osamělé Wendy uvíznuvší v neznámém zapadlém městečku k její fence Lucy, a o nalézání zodpovědnosti vůči nevinné psí duši, byť horoucně milované. Celý tento indie film je postaven na výkonu Michelle Williams a podle mého názoru se jej zhostila velmi dobře. ()

Reklama

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

Komorní film o křehké, lehce zmatené, nervózní mladé ženě, která z blíže neurčeného důvodu vydala za prací na Alijašku, ale kvůli poruše auta uvízla se svým psem v jakémsi zapadlém městě na severu USA. Příběh je takřka minimalistický – protagoistka Wendy se shodou okolností nalézá ze svého pohledu v bezvýchodné situaci a po učinění těžkého (a pro diváka překvapivého) rozhodnutí se z ní nakonec dostane. Atmosféru filmu prostupuje poetično osamělých parkovišť, železničních tratí a zvuku projíždějících aut na dálnici; režisérka v něm dokázala věrohodně vyjádřit pocit existenciální hrůzy hrdinky. Formátově se jedná o kratší film, dal by se charakterizovat jako „artový“. O autorce bych řekl (hodnotím pouze podle Wendy & Lucy, žádný další režisérčin počin jsem neviděl), že by jí neseděly “velké” narativy, na druhou stranu jí nelze odepřít, že ve svém počinu předvedla, že umí natočit film po psychologické stránce hluboký a autentický. ()

ceskyhonza 

všechny recenze uživatele

** pro Michelle Williams za "neherecké" herectví, kterým vyjádřila tu křehkou dívku, co se snaží vstát, i když sudí už počítá do 10, * za scénář o prostém lidství, * za nenápadnou a přeci dobrou kameru a * i za celkový, autentický obraz prostého života v zemi "nekonečné svobody a možností", takové, že se jí snadno zalykáte, takové, která vás vystrká až na kraj, takové, která vás snadno zmáčkne až na dno, takové o které Pierre Richard říká, že žádnou svobodou není a já s ním souhlasím. Tedy, 2+3x1 = ***** ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který jsem sledoval s nemalým zájmem. Představuje dosti neradostnou podívanou, protože ukazuje Ameriku v jedné z jejích nehostinných poloh - tohle je filmová zpráva ze světa lidí s neútěšnou přítomností a žalostnými vyhlídkami. Světa, kde je člověk rád za jakoukoli práci a kde je k životu na ulici už jen malý krůček. Herecky vynikající Michelle Williams zde ztvárnila postavu, o které vůbec nic nevíme - trochu se poodhalí při telefonátu s rodinou a dialogu s partičkou podobných vyděděnců jako je ona, jimž svěří svůj cíl dostat se na Ajlašku za prací, ale co je vlastně zač, jakou má minulost, odkud pochází a před čím utíká (utíká?), to se za celou dobu nedozvíme, a divák si to může jen domýšlet. Což je filmový přístup, který mi je sympatický, protože otvírá dveře vlastnímu přemýšlení nad sledovaným obrazem a výrazně individualizuje filmovou percepci tím, jak tam každý najde něco jiného - tohle je podle mě film, u něhož pravděpodobně nenajdeme dva lidi, kteří by ho vnímali zcela identickým způsobem. Pro někoho to bude k uzoufání nudná ukázka nezávislé filmařiny, pro jiného možná dojemná storka o tom, že lidi bez peněz by neměli mít psy, a další tam třeba zase najde generační výpověď eskapistů, kteří před zpackaným životem a vlastní minulostí utíkají co nejdál. Filmová Wendy si se svou situací poradí po svém a nezbývá, než jí držet palce - a dlouze se domýšlet, jak by asi její osudy mohly dále pokračovat. Tohle je film, který ve vás bude v optimálním případě doznívat hodně dlouho. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • Michelle Williams v rámci příprav na roli spala několik dní v autě. (aluna)
  • Režisérka Kelly Reichardt měla pocit, že je Michelle Williams pro roli příliš hezká. Proto jí požádala, aby si během dvou týdnů, co probíhalo natáčení, nemyla vlasy a nelíčila se. (aluna)
  • Michelle Williams si během natáčení neholila nohy a neupravovala nehty na rukou, po natáčení dostala od svojí kamarádky Busy Philipps manikúru a pedikúru. (aluna)

Reklama

Reklama