foto

Michelle Williams

  • nar. 9.9.1980 (35 let)
    Kalispell, Montana, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michelle, celým jménem Michelle Ingrid Williams se narodila 9. září v Kalispellu, Montaně, jako nejstarší z pěti dětí Carly a Larryho Williamsových. Michelle se o herectví začala zajímat v devíti letech, když se s rodinou odstěhovala do San Diega (Kalifornie). Rodiče jí v rozhodnutí stát se herečkou podporovali, a tak se Michelle hned po střední škole vydala na hereckou dráhu.

Drobounká, 163 centimetrů vysoká herečka započala s hraním v pár televizních seriálech (objevila se v LASSIE, POBŘEŽNÍ HLÍDCE, či KUTILU TIMOVI). Její první filmovou rolí byla malá Sil v MUTANTOVI. Další rolí byla Pammy v dramatu PROKLETÁ FARMA. První větší rolí byla Molly Cartwell, jedna z hlavních postav filmu HALLOWEEN: H20. Tu pravou slávu jí ale přinesla jedna z hlavních rolí v seriálu DAWSONŮV SVĚT, za kterou byla opakovaně nominována na cenu YoungStar Award - Jen Lindley, zpočátku problémová, posléze citlivá a altruistická dívka, která v průběhu seriálu prošla mnohými trápeními a změnami.

Po skončení DAWSONOVA SVĚTA se Michelle pustila do mnoha nezávislých projektů. Mezi známější patří role Arlene Lorenzo ve filmu ČMUCHALKY, Linda z televizního dramatu s lesbickou tématikou KDYBY ZDI MOHLY MLUVIT 2, dále Holly, ta hodná z dvojice kamarádek v drama/komedii S TEBOU I BEZ TEBE, Ruby v dramatu PROZAC NATION, nebo třeba Emily v drama/komedii THE STATION AGENT.

Po účinkování v mnoha dalších nezávislých filmech se Michelle dostala k roli Almy Beers, dívky, která se provdá za kovboje Ennise Del Mara (Heath Ledger), který je zamilovaný do jiného muže (Jack Twist - Jake Gyllenhaal). Samozřejmě jde o film ZKROCENÁ HORA. Michelle za roli Almy obdržela Zlatý glóbus, a byla nominována na Oscara. Zároveň si za tuto roli vysloužila zavržení ze strany její střední školy Santa Fe Christian School, křesťanské školy, která nebyla ochotná překousnout, že Michelle účinkovala ve filmu s homosexuální tématikou. O Michelliných hereckých kvalitách svědčí dvě další vyhrané ceny a sedmnáct nominací.

Michellina herecká kariéra v současné době doslova vzkvétá. V roce 2007 natočila již tři celovečerní filmy (I'M NOT THERE – biografický film o životě Boba Dylana, dále akční thriller THE TOURIST a SYNECDOCHE, NEW YORK – nejnovější drama Charlieho Kaufmana). V roce 2008 bude účinkovat (hlas) ve filmu WHERE THE WILD THINGS ARE podle knihy Maurice Sendaka TAM, KDE JSOU DIVOČINY. Dále si pak zahraje Charlotte Brontëovou v životopisném dramatu BRONTË. Vzhledem k okolnostem je téměř jisté, že Michelle čeká ohromná budoucnost.

Nicméně kdyby Michelle nešťastnou náhodou nevyšlo herectví, je taky velice schopná, pokud jde o obchodování na burze (její otec je burzovní makléř), a tak už v 16 letech za jeden rok dokázala proměnit 10 000 dolarů na 110 000, čímž dosáhla historicky čtvrtého nejlepšího výkonu v soutěži makléřů Robbins World Cup Trading Championship. Michelle je zasnoubená s Heathem Ledgerem, kterého poznala při natáčení ZKROCENÉ HORY. 28. října 2005 se jim narodila dcerka Matilda Rose Ledger. Matildiným kmotrem je Jake Gyllenhaal (Jack Twist), a kmotrou Busy Phillips (Audrey Liddell z DAWSONOVA SVĚTA).

Ezra "Tom Riddle" Fitzmonster

Herecká filmografie

2017 Double Hour, The
Wonderstruck
2016 Certain Women
Manchester by the Sea
2014 Suite française
2013 Mocný vládce Oz
2011 Můj týden s Marilyn
Take This Waltz
2010 Blue Valentine
Prokletý ostrov
Zkratkou v Oregonu
2009 GREED, a New Fragrance by Francesco Vezzoli
Mamut
Město žen (TV seriál)
2008 Podvod
Synecdoche, New York
V plamenech
Wendy a Lucy
2007 Beze mě: Šest tváří Boba Dylana
2006 Hořká krajina
Jestřáb umírá
2005 Baxter
Zkrocená hora
2004 Hole in One, A
Obyčejní hrdinové
Země hojnosti
2003 Přednosta
Svět podle Lelanda
2001 Parfém
Prozacový národ
S tebou i bez tebe
2000 Kdyby zdi mohly mluvit 2 (TV film)
1999 But I'm a Cheerleader
Čmuchalky
1998 Dawsonův svět (TV seriál)
Halloween: H20
1997 Prokletá farma
Únos profesora Griffina (TV film)
1996 My Son Is Innocent (TV film)
1995 Mutant
Raising Caines (TV seriál)
Timemaster
1994 Lassie
1991 Krok za krokem (TV seriál)
Kutil Tim (TV seriál)
1989 Pobřežní hlídka (TV seriál)

Dokumentární

2013 Letters to Jackie: Remembering President Kennedy
2010 Catch My Disease
2009 Životopisy: Heath Ledger (TV film)
2008 Heath Ledger: A Tribute
2005 Logo Movie Special: 'Brokeback Mountain' (TV film)
1999 Dawson's Creek: Behind the Scenes (TV film)
Songs from Dawson's Creek (TV film)
1998 Unmasking the Horror

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Hollywood Today Live (TV pořad)
2012 Oscar's Red Carpet 2012 (TV pořad)
2012 Film Independent Spirit Awards, The (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
2002 Nobel Peace Prize Concert (TV pořad)
1999 51st Annual Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
1998 Howard Stern Radio Show, The (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace