Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do ospalého zapadákova přijíždí nový strážce pořádku, což se sice zamlouvá starousedlíkům, ale ne muži, který zde doposud platil za hlavní autoritu. Premisa jak vystřižená z klasického westernu; jen tentokrát není dějištěm historická usedlost v Americe, nýbrž současná dánská vesnice v Jutsku obklopená močály. Sem je za trest převelen kodaňský policista Robert, jehož příchod je vítán podivně uspokojeným výrazem místních obyvatel. Konstábl, jehož chování „podle příručky“ je záhy konfrontováno s lokálními zvyklostmi, začíná tušit, že za fasádou zdánlivě obyčejného maloměstského života se skrývají zneklidňující tajemství. Groteskně laděné drama se žánrovými odbočkami ke krimi, westernu či hororu, natočené podle románu Erlinga Jepsena (autora předlohy úspěšného Umění plakat), vyniká originální stylizací a poutavým vykreslením temné atmosféry obestírající podivně vyšinutou komunitu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (211)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Už je tomu pár pátků, co jsem viděl nějaký skandinávský film. Proto jsem neváhal a vzpomněl si na jeden kousek, který mi dlouhou dobu unikal. Můžu po shlédnutí říct, že Ukrutně šťastni je naprosto precizní Skandinávie ve všech ohledech. Ze začátku film postrádá smysl, asi jako když byste koukali na film Davida Lynche. Ta atmosféra z toho filmu je neuvěřitelně cítit a každý nasnímaný detail přírody ji úžasně podkresluje. Později se to ale překlopí na typické skandinávské drama s brutální porcí ironie a náhod, která v jejich filmech prostě nesmí chybět. A já byl spokojený. Sice to nebylo na plný počet, ale v rámci Skandinávie jsem si to perfektně užil. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dánska podivnosť na "pohľadanie", ktorá dokonale vystihuje kvalitu Dánskej filmovej tvorby. Ťažko sa popisuje snímok, ktorý dialógmi či samotným vývojom deja, nepripomína nič obdobné, s čím sa divák bežne stretáva. Vrelo však odporúčam nie len pre samotný kriminálny nádych, no najmä pre odlišnosť pohľadu na dianie v samotnej story, ktorá je pre severskú tvorbu tak špecifická. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Chladné a drsné severské drama o zvláštním, od okolního světa izolovaném světě se svými vlastními na první pohled nepochopitelnými, ale vposledku logickými pravidly. Příběh postrádá jedinou kladnou postavu, což ovšem postrádá i skutečný život - všude, jen zde v této uzavřené enklávě je to více patrné. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější je výrazná atmosféra od první minuty. 1)  Žánrová klasifikace mi tu problémy nedělá. Snímek očividně patří do bedýnky se skandinávskými podivnostmi plnými "nehumorného humoru" (Marigold*****) a rozmazaných žánrových hranic._____ 2)  Snímek nesporně zaujme svými plnokrevně ponurými postavami a zejména kvalitním promyšleným scénářem a smyslem pro detail._____ 3)  Spoiler. Nečti, pokud jsi film neviděl. Závěrečné vyústění jsem očekával. Jak se postupně vyjasňovalo, co je vlastně ten nový šerif zač, bylo stále jasnější, že jinak to dopadnout nemůže. A nedopadlo. Všichni dostali, co si zaslouží. Vlastně i ten šerifův nadřízený z Tønderu. Ale znovu se na film nekouknu._____ 4)  Na konci filmu mě zaujal i minikurs, jak pít po dánsku. Trochu mi to připomnělo dánské středoškoláky (půlka kluci, půlka holky, věk 16 - 17 let), kteří během dvouhodinové návštěvy pivnice U Fleků v roce 1985 vypili v průměru na osobu 12 (slovy dvanáct) půllitrů černého třináctistupňového piva. I personál se na ně přišel podívat. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Ukrutně šťastni je zajímavý film, který je možno doporučit ke shlédnutí, ale obávám se, že výše hodnocení je přímo úměrná množství viděných severských (a hlavně dánských) filmů. I přesto, že se Genz snaží od svých kořenů svým způsobem odpoutat, ať už tím, že se film vlastně nebere moc vážně či, že to rozhodně není Dogma s digikamerou a navíc je to western (prvky westernu jistě možno najít už v Dear Wendy), ale stejně to svůj původ nezapře. A jako příspěvek z těchto luhů a hájů, navíc od autora pro mě osobně výborného Číňana, si víc jak průměrné hodnocení nezaslouží. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • Film dánského režiséra H. R. Genze získal hlavní cenu Křišťálový globus na 43. ročníku MFF Karlovy. Genz se českým divákům představil už v roce 2005 svým filmem ČÍŇAN, který získal Cenu FIPRESCI a Cenu Ekumenické poroty na 40. MFF Karlovy Vary. [Zdroj: CinemArt] (POMO)
  • Snímek se žánrovými odbočkami ke krimi, westernu či hororu byl natočen podle románu Erlinga Jepsena (autora předlohy úspěšného UMĚNÍ PLAKAT). [Zdroj: CinemArt] (POMO)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama